Vranovská kapela Frequency hlási druhým singlom Bauhaus vydanie debutu

Vranovská kapela Frequency hlási druhým singlom Bauhaus vydanie debutu

Vranovská kapela Frequency, ktorá pred rokom zaujala pesničkou aj videoklipom z vtáčej perspektívy Red´O´Metry a podpísala v jeseni zmluvu s Warner Music má nový singel Bauhaus. Videoklip k nemu natočili talentovaní hudobníci vo vlaku na trati z Vranova do Prešova a späť na jeden záber. Novinka predznamenáva marcový príchod debutového albumu, ktorý má ambície byť najvýraznejším domácim debutom posledných rokov.

Video začína doznievajúcim debutovým singlom Red´O´Metry, ktorý premostí do koncertne overenej pesničky Bauhaus a pokračuje v nastavenom jednozáberovom trende. „Je to challenge natočiť klip na jeden záber. Oveľa viac sa pri tom natrápime, ale výsledok potom stojí za to. Prvý klip nám zabral celý deň, na Bauhaus sme potrebovali tri. Chceme točiť jednozáberové, zaujímavé klipy, ktoré budú navzájom poprepájané,“ priznáva líder Frequency Majo Jenčo, ktorý k aktuálnej snímke napísal aj scenár. Tak ako pri prvotine, aj teraz zverili Vranovčania réžiu Adriánovi Jenčovi.

Bauhaus v podaní Frequency nie je o architektúre, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať, nakoľko ide o všeobecne známy pojem. Je to príbeh chlapca, ktorý sa stal vojakom a Bauhaus je „vojnová zóna, v ktorej bojoval. Do piesne som zakomponoval detstvo aj dospelosť a rozdiel medzi nimi. Je to taká tá problémová pieseň,“ približuje spevák tému pesničky.

Mladých fanúšikov môže prekvapiť, že má skladba vojnový charakter, pretože minimálne u nás nie je povinná vojenská služba už niekoľko rokov. „Vojnu spomíname vo viacerých piesňach. Možno preto, že ju tak nemáme radi. Každopádne sa v našich textoch nachádza veľa z nášho detstva a tak veľa vymysleného, až mi to príde ako rozprávková kniha. Som a stále budem za svetový mier.“ Pri prípravách na natáčanie videoklipu k tejto skladbe si hudobníci svojpomocne zohnali vojenské uniformy z bývalej ČSFR. „Moja teta nám ich trochu upravila. Ostali nám v šatníku a určite v nich odohráme aj nejaké koncerty.“

Frequency akuálne dokončujú debutový album, ktorý vyjde v priebehu marca. Kapelu založili Mário Jenčo (spev, klávesy), Marek Nguyen (basgitara), Dominik Šandor ( gitara, vokály) a Filip Zubko (bicie). Skupina sa formovala od roku 2010 a naživo vystúpila prvýkrát v máji 2011. Výraznejší úspech zaznamenali títo hudobníci singlom Red´O´Metry z rovnomennej EP nahrávky a v roku 2014 odohrali 50 koncertov v kluboch, mestách a na festivaloch (Grape, Bláznivé Leto, Fun Rádio Dohody, JOJ v meste a ďalšie). V jeseni 2014 podpísala skupina nahrávaciu zmluvu s vydavateľstvom Warner Music.

Redakciu informoval Edo Kopček, PR manažér z Agentúry Bee Production

Video: Frequency - Bauhaus