Kapela Zrní, jednotka českej alternatívnej scény, mieri na Slovensko

Kapela Zrní, jednotka českej alternatívnej scény, mieri na Slovensko
foto: Šimon Vejvančický

Kapela Zrní má rada Slovensko a Slovensko má rado Zrní. Naposledy u nás hrali na jeseň, na vypredanom turné s Korben Dallas. Tentoraz zahrajú sami. Uvidieť ich môžete v Bratislave, Martine, Prešove a Brezne, v termíne od 18. do 21. marca.

Hudobnej skupine Zrní sa veľmi darí a momentálne je v jednom kole. Po vydaní štvrtého albumu nazvaného Následuj kojota opäť potvrdzuje, že je koncertnou špičkou a jej tvorbu vysoko oceňujú odborníci i usporiadatelia. Dôkazom je fakt, že boli minulý rok v novembri vybraní ako jediný český headliner pražského showcaseového festivalu Nouvelle Prague (obdoba bratislavského festivalu Waves Bratislava), kde upútali pozornosť zahraničných agentov a delegátov. Taktiež zaujali riaditeľku festivalu Colours of Ostrava, Zlatu Holušovú, vďaka ktorej vzniklo unikátne prepojenie Zrní & Janáčkovej filharmónie Ostrava. Na Colours odohrajú spoločný koncert od 22:00 hod. na hlavnej scéne, hneď po koncerte Björk.

Aby tých úspechov nebolo málo, tak album Následuj kojota bol v Čechách nominovaný na cenu kritiky Apollo a tiež na Cenu Anděl 2014, hneď v troch kategóriách: kapela roka, alternatívny album roka a klip roka (videoklip Loďky). Za zmienku stojí i výtvarné spracovanie albumu grafikom a výtvarníkom Alešom Fulínom, ktorý zaň získal prvenstvo v súťaži o najlepší hudobný dizajn Megaton Fashion Show.

Zrní o slovenskom turné

Jednoducho nechať si ujsť vystúpenie tejto výnimočnej českej kapely európskeho formátu by bola veľká škoda. Aj preto, že Zrní majú cesty na Slovensko veľmi radi. „Je to už väčší výlet, ktorý ma svoju špecifickú, takmer prázdninovú atmosféru. Roadmovie,“ hovorí spevák Honza Unger a dodáva: „Sme spolu dosť intenzívne, čo sa odráža i na nálade koncertov, ktorým hovoríme „koncerty s príbehom“. Proste sa do nich premietne spoločne prežitý deň. A je to čarovné aj tou inou krajinou, jazykom, vzdialenosťou od domova. Naviac slovenské publikum je spontánnejšie. Na Slovensku sa nám vždy hrá výborne.“

Kto sú Zrní?

V prípade, že váhate, do akej škatuľky ich zaradiť, vezdte, že kapele sú žánre fuk. A keď sa ich niekto opýta, odpovedia: nežný artbrut, kladenský uhoľný zen. Ich prejav je rovnaký ako ich hudba: osobitý, hypnotický, hutný, energický, uveriteľný. Aj keď spievajú v češtine, sú svetoví.

Ak stále nemáte predstavu, nuž, zoberte si bohémske husle plné nehy, žiaľu i dravosti, pridajte k tomu hravú gitaru zrejúcu k dokonalosti, analytickú basu pulzujúcu srdcom, ktorá spolu s naliehavými bicími tvorí ideálny pár a chlapčensky jasný sebaistý hlas s prejavom tak trochu psychedelického vizionára. Okoreňte to beatboxom, elektronikou, harmonikou, flautou a číra Energia sa vám vpije do hlavy i tela. A vy neviete čo skôr: či sledovať, že si gitara odskočila za bicie, bicie za harmoniku? a spev zúrivo búši do kufra, alebo si len tak nezatvoriť oči a „pluje tmou, sám, tmou, pluje tmou“.

Koncerty

18.3. Bratislava, Randal Club 20:00 (od 15:00 Live ako hostia Rádia FM)
19.3. Martin, Barmuseum 20:00
20.3. Prešov, Christiania 20:30
21.3. Brezno, Bombura klub 20:00

Predpredaj lístkov v Bratislave: http://predpredaj.zoznam.sk/…ky/2637/zrni Ďalšie informácie o vstupenkách nájdete na stránkach klubov.

Video: Zrní - Hýkal (naživo)

Interpret: Zrní
Značky: Koncerty