Festivalové tipy: čo ponúkne Colours of Ostrava 2015

Festivalové tipy: čo ponúkne Colours of Ostrava 2015 zdroj: Colours Of Ostrava

Štrnásty ročník fetivalu Colours of Ostrava ponúkne v dňoch 16. až 19. júla hudobným fanúšikom bohatý repertoár svetových mien, ale aj množstvo mladých hudobných objavov.

Už v úvodný deň festivalu sa predstaví najväčší headliner aktualného ročíka islanďanka Björk. Tá príde s novým albumom Vulnicura, ktorý nahrala s venezuelským producentom elektronickej hudby Alejandrem Ghersim, známym ako Arca.

Video: Björk - Black Lake

O jedinečný zážitok sa však určite na hlavnom stagei vo štvrtok postará aj kapela Zrní, ktorá spojí svoje sily so štyridsať členným orchestrom Janáčkovej filharmonie. Aranžérom úprav skladieb kapely Zrní pre filharmóniu je slovenský skladateľ Stano Palúch.

Ťahákom druhého dňa na festivale v Ostrave budú Kasabian, jedna z nejúspěšnějších britských rockových kapel súčasnosti. Ich výnimočnosť dokazuje 9 nomínacií na cenu NME Awards 2015, ktorými prekonali rekord skupiny Oasis z roku 2009.

Video: Kasabian - Fire (live)

S prestížnymi nomináciami a oceneniami sa môže pochváliť aj ďalšia piatková interpretka. St. Vincent je držiteľkou ceny Grammy za najlepší alternatívny album. Tento obrovský úspech dosiahla američanka so svojou štvrtou štúdiovou nahrávkou, ktorá nesie rovnomený názov St. Vincent.

Video: St. Vincent - Digital Witness

Elektronická senzácia Rudimental z Veľkej Británie osvieži návštevnikov festivalu v sobotu. Formácia, ktorá spôsobila veľký rozruch na hudobnej scéne už svojím debutom v roku 2013, vydáva v septembri novinku We The Generation. V Ostrave sa štvorica Rudimental predstaví s trúbkarom Markom Crownom a so spevákmi Bridgette Amofah, Anne-Marie a Thomasem Julesom.

Americká kapela Augustines sa z klubových pódií postupne prepracuváva na tie väčšie, festivalové. Veľkej priazni sa teší prevažne u britských fanúšikov. Srdcia tuzemských sa pokúsi získať v tretí festivalový deň v Ostrave. Kapela, v minulosti vystupujúca pod názvom We Are Augustines, má na svojom konte dva albumy.

Video: Augustines - Chapel Song

O záverečné vystúpenie festivalu na hlavnom pódiu sa postará spevák a skladateľ libanonského pôvodu Mika. Svoje hity Grace Kelly alebo Love Today určite doplní skladbami z nového albumu No Place in Heaven, ktorý vychádza práve v týchto dňoch.

Video: MIKA - Grace Kelly

Organizátori fetivalu Colours of Ostrava dali tento rok veľký priestor elektronickej hudobnej scéne, ktorá dostala celý vlastný stage. O elektronike na Coloursoch sa dočítate tu. Okrem koncertov si návštevníci festivalu budú môcť užiť aj divadlo, besedy o literatúre, filmy, workshopy a ďalšie sprievodné akcie.

Značky: Festivaly