Colours of Ostrava prídávajú sedemnásť nových mien. Medzi nimi aj Ospalý pohyb zo Slovenska a Brodka z Poľska

Colours of Ostrava prídávajú sedemnásť nových mien. Medzi nimi aj Ospalý pohyb zo Slovenska a Brodka z Poľska
foto: Martina Mlčúchová zdroj: Deadred Records

Festival Colours of Ostrava, ktorý sa uskutoční od 14. do 17. júla v industriálnom areáli Dolních Vítkovic, pridáva do programu sedemnásť nových mien, ktoré patria k tomu najzaujímavejšiemu na nezávislej scéne u nás aj v zahraničí.

Tento výber kapiel vznikol pod dramaturgickým vedením magazínu Full Moon a všetky vystúpia na scéne pomenovanej práve podľa tohto hudobného mesačníka. “V magazíne Full Moon sa od začiatku jeho existencie snažíme domácim menám venovať rovnako dôsledne a vážne ako zahraničným hviezdam, podobne pristupujeme aj k programu Full Moon Stage. Môže to vyznieť ako klišé, ale každé meno je rovnako dôležité a mozaika by bez žiadneho z nich nebola úplná,” vysvetľuje filozofiu scény šéfredaktor magazínu Michal Pařízek.

Na Full Moon Stage v roku 2016 vystúpia: B4, Brodka (Poľsko), Děti mezi reprákama, HRTL, Kittchen, Lazer Viking vs. Sabrehart, Metronome Blues, Mueran Humanos (Argentína), Nauzea Orchestra, Ospalý pohyb, Please the Trees, Sacri Cuori (Taliansko), Syny (Poľsko), The Ills, Veena, Zu (Taliansko) a víťaz súťaže 1Band2Play (meno bude oznámené 28.mája).

Hlavný dôraz pri tvorbe programu Full Moon Stage je opäť zameraný na domáce alternatívne mená, bez ohľadu na žánrové škatuľky. Aj napriek tomu bude tohtoročný program vo viacerých ohľadoch odlišný. “V minulých rokoch sa jasne potvrdilo, že táto scéna si na najfarebnejšom festivale našla svoje publikum,” hovorí Pařízek a dopĺňa: “Po dohode s vedením festivalu sme sa tento rok rozhodli pristúpiť k programu trochu inak a dramaturgiu scény ešte viac previazať. Line-up je vcelku náročný, ale verím, že aj vďaka tomu viac zaujímavejší.” Čerstvé mená z domácej scény dopĺňajú overení veteráni a zahraniční vystupujúci, ktorí boli vyberaní s ohľadom na kompaktnosť programu.

Jednou z tajných hviezd festivalu bude podľa Michala Pařízka poľská speváčka Brodka: “Jej vystúpenie na festivale Eurosonic Noorderslag bolo úchvatné. Brodka vydáva v máji album Clashes, pri ktorom si ľahko spomeniete na mená ako Bat for Lashes alebo Anna Calvi. Brodka ich však určite nenapodobňuje, ale stojí hrdo vedľa nich.” Na Full Moon Stage vystúpi ďalej talianská skupina Sacri Cuori, ktorá svojsky pristupuje k žánru americana, argentínska electro postpunková dvojica Mueran Humanos alebo poľský alternatívne hiphopový projekt Syny. Doplní ich talianská inštrumentálna trojica Zu, ktorá pravidelne vystupuje a nahráva s hviezdami typu Mike Patton, Melvins, Sonic Youth, No Means No alebo Dälek. “Ich vystúpenie asi nebude pre každého, ale čierna medzi farby určite patrí a titul najhlasnejšej kapely festivalu bude v dobrých rukách.”

Z domáci mien upozorňuje Pařízek na skupinu B4, ktorá vystúpi s programom Die Mitternachtsmaus, coververziami The Plastic People of the Universe v krautrockovom podaní a počas piatkovej noci pozve festivalové publikum k výletu do vesmíru pesničkár Kittchen. “Tento osemdesiatminútový koncert bude jeden z prcholov programu, kde Kittchena v sedemčlennej zostave bude doprevádzať dánsky nemý film Výlet na Mars,” upresňuje Pařízek a pridáva ďalší tip. Vystúpenie skupiny Martina Burlasa Ospalý pohyb, ktorá sa minulý rok vrátila po dvadsaťročnej prestávke a na festival privedie úplné nový album. Českú scénu ďalej zastupuje analógový mág HRTL, projekt Děti mezi reprákama, ktorý vystúpi v trojčlennej zostave, alebo nedávno obnovená skupina Veena, v ktorej zostave nájdeme členov skupín Kalle, Nod Nod alebo Please the Trees. Posledne spomínaný vystúpi taktiež na Full Moon Stage, rovnako ako víťaz talentovej súťaže 1Band2Play, ktorého meno bude oznámené koncom mája.

Festival Colours of Ostrava sa uskutoční od 14. do 17. júla 2016 v úchvatnom industriálnom areáli Dolních Vítkovic. Hlavnými hviezdami Colours of Ostrava sú Underworld, Tame Impala, Of Monsters and Men, M83, Passenger, Thievery Corporation, ANOHNI, Kodaline, The Vaccines alebo Slowdive.

Viac ako 300 programových bodov (okrem koncertov aj divadlá, filmy, workshopy, diskusie, výtvarné aktivity) vrátane fóra Meltingpot prebehne na viac ako 22 otvorených a krytých scénach. K tradičnému návštevnickému servisu budú patriť dve stanové mestečká (jedno tesne vedľa areálu), Family park a Detská zóna s programom, pitná voda zdarma, zľava VLAK+ s Českými dráhami, veľkoplošné projekcie, požičovňa bicyklov, tribúny, program pre zdravotne znevýhodnených návštevníkov Colours bez bariér a výhodné vstupy do objektov v Ostrave Colours Plus a pod.

V predaji sú v túto chvíľu štvordenné vstupenky v sieti Eventim.sk, ale aj jednodenné vstupenky na www.colours.cz. Deti do 140 cm majú vstup zdarma na celý festival, rovnako ako seniori nad 65 rokov v nedeľu.

Značky: Festivaly