Tomáš Kočko, špička českej world music, vydáva album s názvom pohanského boha Velesa

Tomáš Kočko, špička českej world music, vydáva album s názvom pohanského boha Velesa zdroj: Indies Scope

Velesu, názov novej nahrávky „Tomáše Kočka a jeho Orchestru“, vzýva pohanského boha. Po albume, ktorý bol venovaný bohyni zeme a hojnosti „Žive“, sa Tomáš Kočko obracia k pánovi zásvetia, ktorý stráži poriadok a čas.

Nahrávka ponúka okrem hĺbavých skladieb aj veselé tancovačky. Tomáš Kočko so skvelým producentským citom dokáže prepojiť skladby inšpirované folklórnymi motívmi s vrstevnatými viac-hlasmi a zároveň využiť rockových gitár a postupov. Na albume Veles rezonujú ozveny dávnych slovanských kultov, inšpirované svetom, ktorému bolo cudzie striktné čiernobiele videnie.

Deviaty album Velesu Tomáša Kočka & Orchestru tématicky nadväzuje na predošlú nahrávku Živě. „Obe dosky sú venované staroslovanským božstvám. Žive a Velesovi. Živa dostala výber toho nejlepšieho z našich predošlých albumov, tedy akési „the best of“ nahrané naživo na koncerte v Ostravě a Veles potom zbrusu nové autorské piesne nahrané v štúdiu v Brne."

"Živa a Veles tvorili podľa mýtov božský pár a Veles je mimo iného aj patrónom dávnych spievajúcich básnikov – teda umelcov.“ Upresňuje autor všetkých skladieb na albume Tomáš Kočko a dodáva. „V dobe nahrávania Živě som už mal niektoré piesne hotové, niektoré v náznakoch, o niektorých som len vedel o čom budú, ale nemal som ani melódiu ani text, a dve vznikli tesne pred nahrávaním Velesu.“ To, čím sa súčasný album odlišuje od dvoch predošlých, je autorstvo skladieb. Velesu je narozdiel od minulých plne autorská nahrávka. A Tomáš Kočko sa i tu vyšantil nielen ako autor ale, tak ako na svojich predošlých albumoch aj ako producent. Pri niektorých skladbách sa dosiahlo až stopäťdesiat nahraných stôp.

Už z podstaty samotného výberu témy je jasné, že album nebude bezstarostnou veselicou. Tomáš Kočko sa približuje temnejšiemu poňatiu skladieb a vzdialene odkazuje i na nahrávku Godula. Ani tu tiež nezaprie svoj kladný vzťah k tvrdším hudobným žánrom. „Po producentské účasti na troch ethnometalových doskách som tvrdou muzikou docela napáchol a to sa samozrejme prejavuje aj na novém albume.“ hovorí Tomáš Kočko. Ale rozhodne nemožno očakávať, že by zásadne menil štýl. Hudobná stránka albumu zostáva typicky kočkovskou zmesou rytmov inšpirovaných tradičnou ľudovou hudbou, metalom a folkom.

Video: Tomáš Kočko & Orchestr - Do Návu

Značky: Nová hudba