Slovenský skladateľ známy ako I Am Planet vydáva druhú štúdiovku On the Way to Antarctica

Slovenský skladateľ známy ako I Am Planet vydáva druhú štúdiovku On the Way to Antarctica
foto: Patrícia Gyenesová

I Am Planet, vlastným menom Patrik Korinok, je slovenský skladateľ a hudobník spájajúci súčasnú klasickú hudbu s prvkami minimalizmu. V júli 2014 vydal vlastným nákladom debutový album Silene Stenophylla, ktorý sa na portáloch Bee.hy a Arcticdrones zaradil medzi najlepšie albumy roka 2014.

Po necelých dvoch rokoch od debutu mu vychádza druhá štúdiová nahrávka On the Way to Antarctica v spoločnej opatere vydavateľstiev Deadred Records a Starcastic Records.

On the Way to Antarctica pozostáva z deviatich skladieb nahratých pomocou piána, sláčikov a basgitary. Rovnako ako pri prvom albume I Am Planet spolupracoval s huslistom Martinom Liptákom, pre plnší zvuk si však tentokrát prizval na nahrávanie aj violistu Radovana Milana.

“Počas tvorby nového albumu som hľadal spojenie medzi metafyzickými princípmi a absurditou každodenného života, ktorý často krát odhaľuje viac pravdy ako akýkoľvek filozofický smer. Práve metafyzické princípy ma inšpirujú pri tvorbe najviac. Pocit neúplnosti, ktorý človek z času na čas pociťuje, mi dokážu zaplniť práve prírodne danosti, veci ktoré sa nemenia a boli tu stále. Preto je pre mňa vždy veľkou výzvou a zároveň radosťou snažiť sa tieto nemenné princípy zachytiť v hudbe”, povedal o procese tvorby albumu Patrik. Skladby vypovedajú príbeh plný zvratov a napriek tomu, že je album plný rôznorodých emócii a melanchólie, z nahrávky cítiť úprimnosť, nesilenosť a ľahkosť.

Nahrávanie albumu, mixáž a mastering prebehli v štúdiu Catesound v Bardejove pod zvukovým dohľadom Róberta Géciho, autorom artworku je samotný Patrik Korinok.

Vydanie albumu sprevádza aj videoklip k skladbe When the Flowers Began to Disappear, ktorý vytvorili Patrícia Gyenesová a Barbora Vaculová a bol natáčaný v priestoroch Centra nezávislej kultury Záhrada v Banskej Bystrici.

Album On the Way to Antarctica vychád­za 09. júna 2016 ako CD a download vo formátoch MP3, FLAC, AAC atď., dostupný na weboch vydavateľstiev Deadred a Starcastic, na Bandcamp profile autora alebo aj v sieťach iTunes, Spotify, Deezer, Google Play a pod. Distribúciu CD do kamenných predajní zabezpečuje spoločnosť Wegart.

I Am Planet okrem vlastnej tvorby spolupracuje aj so speváčkou Ivanou Mer, s ktorou zložili skladby pre spoločný album I Shall Hear in Heaven. Taktiež vytvoril husľové party pre skupinu Ničiteľ a ich pripravovaný album Matka.

Video: I AM PLANET - When The Flowers Began To Disappear