Na festivale Pohoda aj bohatý literárny program

Na festivale Pohoda aj bohatý literárny program
foto: Róbert Jakubička zdroj: Ahudba.sk

Kníhkupectvo s výberom kníh šitým pre festival, kaviareň Foxford, workshopy, čítačky, diskusie a autogramiády s autormi kníh prinesie Literárny stan Martinus.sk.

V programe budú aj obľúbené formáty liteRAPtúra, Slam Poetry či premietanie študentských filmov z Festivalu Áčko. Hlavným ťahákom tohtoročného programu je rozhovor s nórskou reportérkou Åsne Seierstad, autorkou knihy „Jeden z nás: Príbeh o Nórsku“, ktorá je mrazivým príbehom o masovom vrahovi Andersovi Breivikovi.

PIATOK

9:00 – 11:00 Literárny cirkus KK Bagalu
Aj tento rok bude na Pohode cirkus, v ktorom sa žongluje so slovami. Vydavateľstvo KK Bagalu oslavuje štvrťstoročie a vo svojom cirkuse privíta mená ako Dušan Mitana, Boris Farkaš, Márius Kopcsay, Peter Balko, Soňa Uriková, Laco Kerata, Tomáš Varga a Marek Vadas. Nasleduje autogramiáda.

11:00 – 12:00 25 rokov vydavateľstva Modrý Peter
Básne čítajú Ivan Štrpka, Juraj Briškár (finalista Anasoft litera), Ľuboš Bendzák a zakladateľ vydavateľstva a básnik Peter Milčák.

12:00 – 13:00 Ako začať písať?
Katarína Čavojová a Lenona Štiblaríková pripravili workshop pre začínajúcich autorov. Aké sú najčastejšie chyby, ktoré robia autori pri oslovovaní vydavateľstiev? Čoho sa vyvarovať pri písaní?

13:00 – 13:30 Ako vzniká kniha?
Erik Fazekaš, editor z vydavateľstva Slovart, porozpráva o práci editora a o tom, aký je proces vzniku knihy a kto každý má vplyv na to, ako kniha vyzerá.

13:30 – 14:00 Peter Krištúfek
Peter Krištúfek predstaví svoj najnovší román Telá. Román o telách a telesnosti v rozličných podobách. Štyri postavy, ktorých príbehy sa prelínajú v dnešnej Bratislave. Moderuje Rudi Rus.

14:00 – 14:30 Ahoj Tato – Milý Kubo
Uvedenie knihy listov, ktoré začal písať Dežo synovi, v predtuche blížiaceho sa konca, s pocitom, že mu musí odovzdať svoje životné poznanie. Jakub túto výzvu opätoval a vznikol tak jedinečný dialóg medzi otcom a synom. Hostia: Jakub Ursiny, Ivan Štrpka, Ján Púček.

14:30 – 15:30 Åsne Seierstad Jeden z nás: Príbeh o Nórsku
Kniha nórskej reportérky Åsne Seierstad je hlbokým pohľadom na osobu Andersa Behringa Breivika, masového vraha, muža zúfalo túžiaceho po sláve a uznaní. Príbeh o Nórsku zachádza do jeho detstva, opisuje traumy malého chlapca, jeho túžby po fyzickej dokonalosti a bohatstve. Rozhovor so spisovateľkou moderuje Tomáš Bella.

15:30 – 16:15 Franz Kafka
Scénické čítanie poviedky Franza Kafku V trestaneckej kolónii v podaní Roberta Rotha a Pjoniho.

16:30 – 17:00 O čom je dobrý preklad?
Mária Štefanková, ktorá do slovenčiny preložila Paola Giordana či Alessandra Baricca, a Jozef Zelizňák, vďaka ktorému spoznali slovenskí čitatelia Jø Nesba alebo Erlenda Loea, budú spolu s Jurajom Šlesarom diskutovať o práci prekladateľov a o tom, čo znamená slovné spojenie dobrý preklad.

17:00 – 18:00 Čau o piatej: Agda Bavi Pain – Východ z raja
V populárnom cykle dramatizovaných čítaní Čau o piatej vystúpia Jana Oľhová, Richard Stanke a Viktor Horján. Na záver bude beseda s autorom a krst knihy.

18:00 – 18:30 Oriental express
Arabská literatúra nie je len Tisíc a jedna noc. Expresný ponor do súčasnej arabskej literatúry s orientalistom a prekladateľom Marekom Brieškom.

18:30 – 19:30 Rasha Abbas
Ako by sa správal nemecký superhrdina? Ako sa žije utečenke v Nemecku? Nenechajte si ujsť originálnu autorku, jej nekonvenčné názory a poviedky plné sebairónie, popkultúrnych odkazov a surreálnych zvratov!Spiso­vateľka a novinárka Rasha Abbas sa narodila v sýrskej Latakii roku 1984.Moderuje Michal Hvorecký. V spolupráci s Goethe inštitútom v Bratislave.

19:30 – 20:00 Nová beseda
Pre všetkých, ktorí milujú súvislosti, ale nemajú čas byť odborníkmi na všetko, vydáva vydavateľstvo Nová beseda útle a pestré knižky. Príďte sa rozprávať s redaktorom knihy Co je nového ve vzdělávání Bobom Kartousom a Terezou Hadravovou, autorkou Co je nového v estetice. Povedia vám napríklad, koľko faktov sa zmestí do sto stranovej knižky.

21:00 – 22:00 Festival Áčko premietanie
Nočné premietanie ocenených snímov študentského filmového festivalu predstaví jeho programová riaditeľka Michaela Morháčová.

23:00 – 00:00 Dmitry Glukhovsky – záznam besedy
Májovú besedu ruského autora sci-fi série Metro si prišlo do kníhkupectva Martinus.sk pozrieť približne 600 ľudí. Ak ste sa nemohli zúčastniť, pozrite si záznam!

SOBOTA

9:00 – 10:00 Kvíz Hra o tróny
Kvíz pre všetkých fanúšikov Georgea R.R. Martina a jeho série Pieseň ľadu a ohňa. Príďte si zmerať vaše znalosti tejto kultovej série s ostatnými fanúšikmi!

10:00 – 11:00 Dejiny a súčasnosť cenzúry
O dejinách cenzúry a jej súčasných podobách sa budeme rozprávať so zamestnancom Ústavu pre českú literatúru, spisovateľom Dušanom Taragelom, literárnou vedkyňou Ivanou Taranenkovou. Ukážky číta herec Vlado Zboroň. Moderuje Fedor Blaščák.

11:00 – 13:00 Anasoft litera 2016
Beseda s tohoročnými finalistami prestížnej literárnej ceny Anasoft litera 2016. Jaro Rihák – Mário Gešvantner Rút Lichnerová – Mária Hejtmánková Peter Šulej – Simona Fochlerová Jana Beňová – Ján Púček Balla – Tomáš Hučko Vanda Rozenbergová – Katarína Kucbelová

13:00 – 14:00 Básne SK/CZ
Pásmo súčasnej oceňovanej česko-slovenskej poézie. Účinkujú: Jakub Řehák, Ladislav Zedník, Peter Borkovec, Erik Šimšík, Mária Ferenčuhová, Luboš Svoboda, Erik Markovič, Mirka Ábelová. Moderuje Peter Prokopec.

14:00 – 15:00 liteRAPtúra
Literárny cirkus KK Bagalu uvádza program liteRAPtúra, v rámci ktorého vyrážajú špičky (československého) rapu do boja bez beatov a servítok, aby sa predviedli v čírom prednese svojich hustých textov. VEC, Kato (Prago union), Bene, Lyrik, Strýček Nicholas.

15:00 – 16:00 Olga Tokarczuk
Prozaička Olga Tokarczuk, ktorá za svoje knihy dostala už niekoľko európskych cien a dnes je jednou z najčítanejších poľských autoriek, predstaví okrem iného slovenský preklad knihy Pravek a iné časy. Rozhovor s autorkou vedie Peter Michalík.

16:00 – 17:00 Jáchym Topol a Knihovna Václava Havla
Kultový český autor diel ako Sestra a Chladnou zemí prečíta zo svojej novej tvorby a odprezentuje činnosť a náplň Knihovny Václava Havla, kde je programovým riaditeľom.

17:00 – 18:00 Čau o piatej STOKA číta STOKU
25. výročie založenia divadla Stoka. Účinkujú: Braňo Mosný, Peter Tlajčík, Michaela Halcinová, Martin Kollár, Lenka Libjaková, Tomáš Pokorný a Blaho Uhlár.

18:00 – 18:45 20 rokov súťaže Poviedka
20 rokov literárnej súťaže Poviedka. Besedu s vyhlasovateľom a ocenenými autormi moderuje Matúš Mikšík. Vystúpia: Radovan Potočár, Dominika Madro a Radka Komžíková, číta Lubo Bukový a Lucia Hurajová. Na záver bude odštartovaný nový ročník súťaže.

19:00 – 20:30 Slam Poetry CZ/SK Súťaž v netradičnom prednese autorskej poézie s využitím prvkov divadla a performance. Československé finále prináša to najlepšie z oboch krajín.
Účinkujú: Metoděj Constantine, Rimmer, Anton Svahilec, Adeladla, Ondřej Hrabal, Vlado Janček, Bruce Lee, Lojza Kvádr.

21:00 – 22:00 Stoka – Tváre
Záznam legendárneho predstavenia Tváre z roku 1997 uvedie režisér Blaho Uhlár.

22:00 – 24:00 Fest Anča 2016
Nočné premiérové premietanie čerstvo ocenených filmov Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča 2016. Filmy predstaví Mário Brojo.

Značky: Festivaly