Sound of Can, hudobníci nahrali skladby s použitím nápojových plechoviek

Sound of Can, hudobníci nahrali skladby s použitím nápojových plechoviek zdroj: Sound of Can

Uznávaní slovenskí a českí hudobníci sa stretli v kreatívnom projekte Sound of Can, ktorého cieľom je motivovať mladých ľudí k recyklácií nápojových plechoviek.

Úlohou hudobníkov bolo zložiť a nahrať vlastnú pesničku, no s použitím nápojových plechoviek, ktoré slúžili ako hudobný nástroj alebo zdroj zvukov. Umelci tak mali poukázať na nekonvenčné využitie recyklovateľného materiálu z ktorého sa tieto nápojové obaly vyrábajú.

Do projektu sa zapojilo až deväť renomovaných hudobníkov zo Slovenska a Českej republiky. Zadanie znelo jasne: „Vytvorte vlastnú skladbu, v ktorej využijete zvuky plechovky“. Od polovice apríla sa tak začali na facebookovom profile Canstarter objavovať prvé nahrávky umelcov v plechovkovom šate. Všetky skladby sú navyše doplnené krátkym making of videom, ktoré dokumentuje nahrávanie a vznik plechovkovej skladby. Do projektu sa zapojili umelci ako Ink Midget, Jerguš Oravec, Petijee, Gonsofus, Vložte kočku, HOLY či Aid Kid. Hlavným ambasádorom projektu je obľúbená kapela Korben Dallas, ktorá pripravila plechovkovú cover verziu známej piesne Beh. Všetky nahrávky nájdete aj na Soundcloud profile Sound of Can.

„Z projektu Sound of Can som nadšený. Neveril som, že plechovky sú dobré aj na niečo iné ako chladené nápoje, ale kreatívny proces za vznikom skladby ma presvedčil, že som sa mýlil. Materiál, z ktorého sa plechovky vyrábajú, ponúka obrovské možnosti využitia, a to nielen v hudbe. Plechovka má neuveriteľný potenciál a som rád, že práve prostredníctvom hudby môžem ľuďom ukázať jej výhody a všestranné využitie,“ hodnotí svoju účasť producent Petijee.

Projekt Sound of Can vrcholí na letnom festivale Pohoda na trenčianskom letisku. V spolupráci s Rádiom_FM prinesie krátky koncert kapely Korben Dallas či špeciálneho hosťa Jerguša Oravca v relácii Od veci_FM počas piatkového večera v Rádio (aktívnej zóne)_FM. Zároveň ponúkne možnosť festivalovým návštevníkom vytvoriť si z plechoviek vlastnú skladbu. Kapela Gonsofus bude v pravidelných workshopoch vytvárať zaujímavé looping parties, počas ktorých si práve návštevníci vyskúšajú, čo všetko sa skrýva za vznikom plechovkovej pesničky.

„Hliník je 100 % recyklovateľný a jednu plechovku môžeme jednoducho recyklovať znova a znova. Celý životný cyklus vrátane jej roztavenia a opätovného umiestnenia na pulty predajní trvá menej ako 60 dní. Projektom však chceme poukázať najmä na všestranné využitie, ktoré nám tento materiál aj v bežnom živote poskytuje,“ vysvetľuje Zoltán Mák, zástupca BevCan East.

Značky: Zaujímavosti