Celoeurópsky projekt Guitar Night príde na Slovensko

Celoeurópsky projekt Guitar Night príde na Slovensko zdroj: Guitar Night

Guitar Night odštartuje 26.novembra a prebehne exkluzívne len v troch slovenských mestách – Banská Štiavnica, Nitra a vyvrcholí v Bratislave ako Verejná nahrávka koncertu v Slovenskom rozhlase.

Verejná nahrávka je realizovaná v spolupráci s RTVS a tento koncert je súčasťou programu Bratislavských Vianočných trhov. Fanúšikovia gitary sa môžu tešiť na príležitosť vidieť na jednom pódiu muzikantov ako Stanislav Počaji, Tom Lumen a Markus Schlesinger. Táto kombinácia slovenskej, maďarskej a rakúskej fingerstyle hudby je očarujúca svojou kreativitou a technickou prepracovanosťou.

Od Stanislava Počajiho (hostiteľa projektu a lídra kapely Aftertee) môžete čakať jemnú ale dynamickú a technicky vycibrenú hru v ktorej sa odrazí jeho vášeň pre hudbu a schopnosť načúvať svojim spoluhráčom.

Tom Lumen (HU) vás zabaví svojím štýlom fingerstyle v ktorom hráva tvorbu známych mien, ako Queen, Nat King Cole, Tommy Emmanuel, The Beatles, Billy Idol a Michael Jackson; ako aj svojimi vlastnými, skvele zaranžovanými kompozíciami.

Markus Schlesinger (A) vám spríjemí večer svojím humorom, zastreným hlasom a gitarou, na ktorej majstrovsky hrá bluesové a fingerstyle verzie známych piesní, aj vlastnú tvorbu.

Všetci traja hrajú v štýle fingerstyle – v ktorom gitarista spája rôzne techniky aby hral melódiu, harmóniu, perkusie aj basovú linku v jednom plynulom zvuku ktorý vyvoláva dojem, akoby na pódiu stála celá kapela. Takisto v predvádzaní svojho repretoáru využívajú aj iné, experimentálnejšie metódy, ako napríklad alternatívne ladenia, alebo doplnkové efekty, ktoré ozvláštňujú zvuk akustickej gitary. Koncert tohto tria je bez debaty skvelý zážitok pre laika, aj skúseného poslucháča a aj pastvou pre oči.

Bratislava Guitar Night je koncept medzinárodných koncertov po celej Európe, ktorý prináša zaujímavých gitaristov z blízkeho, aj vzdialenejšieho zahraničia a venuje sa aj mapovaniu domácej scény a podpore mladých talentov. Takéto koncerty prebiehajú v Londýne, Dubline, Budapešti, Berlíne a najnovšie, v réžii OZ Zo Srdca aj na Slovensku. V minulých vydaniach zožali koncerty Bratislava Guitar Night úspech s menami ako Chris Woods Groove, Jacques Stotzem, James Berryman, či Geordie Little.

26. 11. Banská Štiavnica – Archanjel music klub
29. 11. Nitra – Music a Café
06. 12. Bratislava – Slovenský Rozhlas, Štúdio 2

Video: Markus Schlesinger - "Waiting For ..."