Mimoriadna Cena za významný prínos do rozvoja slovenskej hudobnej kultúry Radio_Head Award pre Janka Lehockého

Mimoriadna Cena za významný prínos do rozvoja slovenskej hudobnej kultúry Radio_Head Award pre Janka Lehockého
foto: Jana Holičková zdroj: SOZA

Slovenský ochranný zväz autorský už po štvrtýkrát v rámci udeľovania Radio Head Awards ocenil slovenského autora. Cenu za významný prínos do rozvoja slovenskej hudobnej kultúry včera odovzdali zástupcovia SOZA hudobnému skladateľovi Jankovi Lehotskému.

„Je nám mimoriadnou cťou, že sme počas Radiohláv 2016 mohli odovzdať cenu Slovenského ochranného zväzu autorského Jankovi Lehotskému, skladateľovi, spevákovi, klaviristovi, ktorého hudba a melódie sa nám všetkým dostali pod kožu a veríme, že ešte dlho pretrvajú,“ zhodli sa Ľubomír Burgr, predseda Predstavenstva SOZA a Matúš Jakabčic, predseda Dozornej rady SOZA.

Hudobník, spevák a skladateľ Janko Lehotský sa na slovenskej hudobnej scéne pohybuje už viac ako 45 rokov a za tento čas sa autorsky podieľal na takmer 400 hudobných dielach. Jeho hudobnú kariéru odštartovalo pôsobenie v skupine Modus, počas sólovej dráhy vydal doteraz osem albumov. Bez jeho práce a talentu by v slovenskej hudobnej histórii chýbali hity ako „Veľký sen mora“, „Dievčatá“, „Vyznanie“,“ Ty, ja a môj brat“, „Kapely starnú“, ale aj skladba „Úsmev“, s ktorou Modus získal zlatú Bratislavskú lýru pred neuveriteľnými 40timi rokmi (rok 1977).

„Som veľmi rád a ďakujem za cenu, ktorú sa SOZA rozhodla mi prideliť. Kedysi som často hrával vo Véčku, teraz som sa preniesol do Starej tržnice medzi mladých a veľa dobrej hudby, je to dobré znamenie,“ prihovoril sa fanúšikom Radio_Head Awards Janko Lehotský.

Mimoriadnu Cenu za významný prínos do rozvoja slovenskej hudobnej kultúry Radio_Head Awards udeľuje SOZA od roku 2013. Jej laureátmi sa doteraz stali Martin Burlas (2013), Andrej Šeban (2014) a Ladislav Kupkovič (2015).