Prvý album Deža Ursinyho vychádza v reedícii opäť na vinyle

Prvý album Deža Ursinyho vychádza v reedícii opäť na vinyle

Píše sa rok 1972. Po dlhých ťahaniciach dáva producent Hynek Žaličík dokopy úžasnú kapelu, ktorá existuje iba na nahratie jediného albumu. Piateho júna sa v Prahe v Dejvickom štúdiu Supraphonu stretávajú Erno Šedivý a Vladimír Kulhánek (rytmika českej skupiny Flamengo) s Dežom Ursinym a Jaroslavom Filipom. Vďaka perfektnej príprave Ursinyho a Filipa, ktorí v tej dobe tvorili mimoriadne zohratý tandem, vzniká veľmi vzácny album naspievaný v angličtine. Celá spolupráca, ktorá končí 21. júna, prebieha v nesmierne priateľskej a tvorivej atmosfére.

Pod textami je podpísaný vtedajší Ursinyho spolužiak z vysokej školy Juraj Lihosit. Obal platne šitý presne podľa Ursinyho predstáv realizuje ďalší Ursinyho kamarát Jozef Pernecký. Vzniká tak doslova a do písmena československý projekt kombinujúci to najlepšie z pražskej a bratislavskej dobovej scény, navyše na svetovej úrovni.

Keď spätne porovnávame svetovú art-rockovú produkciu z týchto rokov, zisťujeme že album v ničom nezaostáva. Naopak. Dá sa zaradiť medzi albumy vtedajších najväčších svetových hviezd ako Pink Floyd alebo King Krimson. Toto korunuje Lihositova angličtina, čo platni v období normalizácie spôsobovalo vážne problémy a zákazy, o to vzácnejšie a odvážnejšie tak pôsobí optikou dnešnej doby. O platni sa popísalo mnoho superlatívov a dodnes ostáva v československom dobovom kontexte neprekonanou.

Album vyšiel v dobe, keď sa komunistický režim snažil rock vytlačiť z verejného života. Prvé vydanie z roku 1973 nebolo určené na voľný predaj, ale bolo ponúknuté iba členom Gramofónového klubu, defakto sublabelu Supraphonu. Ďalšie edície, už v bežnej distribúcii, vydal Supraphon v rokoch 1975 a 1979.

Tento rok uplynie 45. rokov od nahratia albumu a pri tejto príležitosti inicioval Ursinyho syn Jakub v spolupráci s Deadred / Starcastic Records a Vinyl-lab projekt, ktorý má oživiť príbeh Deža Ursinyho, postarať sa o reedície jeho albumov na vinyloch a vytvoriť reprezentatívny web o tejto neprehliadnuteľnej postave československej hud­by.

Náklady na takto ambiciózny projekt predstavovali veľkú výzvu. Organizátori projektu spojení v občianskom združení Provisorium sa rozhodli požiadať o pomoc s financovaním fanúšikov Deža Ursinyho prostredníctvom crowdfundingovej kampaňe “Pomôž nám oživiť príbeh Deža Ursinyho”.

Pôvodná nahrávka bola starostlivo remastrovaná v nemeckom štúdiu Pauler Acoustics. Redesign pôvodného obalu si vzal na starosť syn autora Samuel Pernecký. Reedícia obsahuje čierno-biely plagát, na druhej strane ktorého sú texty Juraja Lihosita. Tento raritný plagát sa v dobe svojho vzniku “vďaka” cenzúre k fanúšikom nedostal. Súčasťou vinylu je aj pohľadnica s nikdy nepublikovanou fotografiou a s kódom na stiahnutie albumu vo formáte MP3 či FLAC.

Vinylový album Provisorium je možné zakúpiť vo všetkých dobrých obchodoch s hudobnými nosičmi v rámci Slovenska a Českej republiky.

Súbežne s prípravou vydania platne sa začali práce na vytvorení stránky o Dežovom živote a tvorbe dezoursiny.rocks, ktorá bude spustená v máji 2017. Tá sa bude postupne napĺňať materiálom, ktorý s tvorbou Ursinyho súvisí a bude informovať o udalostich, ktoré sa odkazu Ursinyho venujú. V súčinnosti so sociálnymi sieťami bude stránka informovať o priebehajúcich prácach na ďalších reedíciách a jej súčasťou bude aj e-shop pre fanúšikov. Zatiaľ je možné vinyl Provisorium objednať prostredníctvom emailovej objednávky na dočasných stránkach www.dezoursiny.rocks. Vydanie albumu finančne podporil Fond na podporu umenia.

Dežo Ursiny (bio)
Dežo Ursiny bol slovenský bigbítový a artrockový hu­dobník, sklada­teľ, gitarista a spevák. Venoval sa dokumentárnej filmovej tvorbe ako režisér, dra­maturg, scená­rista, bol autorom námetov a filmovej hudby. Jeho hudobna kariéra je úzko spätá s básnikom a jeho dvorným textárom Ivanom Štrpkom, s ktorým spolupracoval na jedenástich štúdiových albumoch. Bol zakladateľom hudobních skupín The Beatmen, The Soulmen, Provisorium a Burčiak. Je autorom hudby muzikálu Neberte nám princeznú, k jeho najznámejším filmovým dokumentom patria O rakovine a nádeji, Obrázky z výletu za plot blázninca a Času je málo a voda stúpa…

Podobné články