Slovensko má nový hudobný festival: Tatra Flowers

Slovensko má nový hudobný festival: Tatra Flowers

Medzi slovenské kultúrne podujatia tento rok pribudne zaujímavý nováčik. Festival Tatra Flowers si za svoj domov vybral krásne prostredie najvyšších slovenských hôr, Vysoké Tatry. Festival sľubuje originálne zážitky umocnené spojením kvalitnej hudobnej produkcie a prírodného prostredia Tatier.

Pripravované podujatie dostalo pomenovanie Tatra Flowers a termín svojho úvodného ročníka stanovilo na 1. – 3. septembra 2017. „Na sklonku letných prázdnin je ešte stále krásne a v Tatrách už stabilné počasie. Veríme, že ponúkneme zaujímavé zážitky ľuďom, ktorí budú počas víkendu v Tatrách ubytovaní, jednodňovým návštevníkom, aj fanúšikom, ktorí navštívia Tatry práve kvôli Tatra Flowers,“ pozývajú fanúšikov dobrej hudby organizátori projektu.

Tatry rozkvitnú umením a zážitkami

Nosným prvkom festivalu bude hudba. Pestrá zmes rôznych žánrov, od etna, tradičného folklóru, klasická – vážna hudba, jazz, moderná alternatívna hudba, ale aj fúzie týchto žánrov. „Vysnívali sme si niečo, čo sa nakoniec stalo realitou. Našli sme podporu a pomoc u všetkých potrebných ľudí a organizácií. Bez ich nadšenia by sa niečo také nikdy nepodarilo. Sme veľmi radi aj zo spolupráce s RTVS, ktorá je hlavným mediálnym partnerom Tatra Flowers. Ostáva už iba veriť, že Tatra Flowers si nájdu svojich fanúšikov aj medzi ľuďmi, pre ktorých to celé robíme,“ tvrdia organizátori.

Faktom je, že vďaka svojmu konceptu má Tatra Flowers šancu stať sa nielen lokálnym unikátom, ale i medzinárodne atraktívnym a vyhľadávaným podujatím. „Návštevníkom Tatier počas festivalového víkendu umocníme zážitok z návštevy našich veľhôr a spríjemníme im čas strávený v Tatrách kvalitnou hudbou a zážitkami,” vysvetľujú organizátori koncept podujatia.

Kde všade Tatra Flowers rozkvitnú?

Štrbské Pleso, Skalnaté pleso, Popradské pleso, Hrebienok, Teryho chata, Starý Smokovec i Tatranská Lomnica – Tatra Flowers rozloží svoje pódiá na ôsmich miestach v Tatrách. Festivalový tím v tejto súvislosti hovorí o netradičnej produkčno-logistickej výzve. „Pripravovať festival uprostred hôr je pomerne atypický projekt. Príprava si vyžaduje najmä dostatok času a špeciálnu logistiku a hlavne dodržanie všetkých „mantinelov” – je potrebné myslieť naozaj na každý detail. Do festivalu nám aktuálne ostáva viac ako štvrť roka, my však už máme za sebou viac ako rok príprav projektu,” bilancuje autor myšlienky Tatra Flowers František Tököly.

„Tatra Flowers je po produkčnej stránke výzva, na ktorú sa veľmi tešíme. Počas 3 dní ponúkneme verejnosti na 8 miestach spolu 30 koncertov, vystúpení. Chceme ponúknuť umelecké zážitky všetkým návštevníkom Tatier, či už ostanú nižšie na Štrbskom Plese, v Smokovci, alebo v Tatranskej Lomnici, alebo vyjdú, alebo vyvezú sa na Hrebienok či Skalnaté pleso, ale aj pre turistov, ktorí vyšľapú na Téryho chatu. Špeciálnym miestom bude Popradské pleso, kde sme v spolupráci s TANAP-om pripravili zážitkovo edukatívny koncept zaujímavý hlavne pre rodiny s deťmi. Mysleli sme naozaj na všetkých. A všetky zo spomínaných 30 koncertov festivalu, okrem jedného, budú pre verejnosť bez vstupného, zadarmo,“ dodáva producent festivalu Jozef Murín.

Pod supervíziou Pala Hubináka

Krásne miesta slovenských veľhôr – to sú výnimočné lokácie, ktoré si žiadajú symbiózu v podobe nezabudnuteľných zážitkov a kvalitnej hudby. To je rukopis, ktorý sa odrazí v dramaturgii podujatia. Ako dramaturgický support festivalu si organizátori prizvali dlhoročného hudobného publicistu, producenta a moderátora Rádia_FM Pala Hubináka. „Od začiatku sme mali jasno v žánrovom smerovaní festivalu, ale zhodli sme sa na tom, že by sme radi mali v tíme odborníka, ktorého silnou stránkou je práve hudobná dramaturgia, ktorý sa s našou predstavou programu stotožní a zároveň naše nápady obohatí svojimi skúsenosťami,” hovorí Jozef Murín na margo nového člena tímu.

„Musím priznať, že táto ponuka na spoluprácu ma naozaj veľmi potešila. Stotožniť sa s predstavou organizátorov mi trvalo asi tak stotinu sekundy,” prezrádza s úsmevom Palo Hubinák. „Zaujímavý projekt Tatra Flowers si vyžaduje výnimočných umelcov. Teším sa na túto spoluprácu. Páči sa mi originálny nový koncept, ktorý tento festival prinesie.”

Na aké mená sa môžu tešiť návštevníci prvého ročníka Tatra Flowers?

„Sme veľmi radi, že nadšenie pre náš projekt sme našli u všetkých oslovených umelcov. Uverili by ste, že jeden exkluzívny hosť nám ponúkol svoje vystúpenie bez nároku na honorár? :o) Naše pozvanie s nadšením prijala Jana Kirschner, veľkým zážitkom bude určite vystúpenie SĽUK-u vo veľkom prírodnom amfiteátri pod skokanskými mostíkmi na Štrbskom Plese," uvádzajú organizátori.

„Pri týchto dvoch interprétoch neostaneme len pri ich sólo vystúpeniach, ale pracujeme na spojení Janky a SĽUK-u, aby návštevníci tohto koncertu mali možnosť zažiť niečo, čo nemohli vidieť a počuť nikde inde. Zastúpenie v programe festivalu bude mať i klasická hudba – v tohtoročnom programe to bude sláčikové zoskupenie Mucha Quartet, hráč na harfu Michal Matejčík, či svetoznámy husľový virtuóz Dalibor Karvay”“ prezrádzajú organizátori.

Ako dodávajú na záver, mená ostatných účinkujúcich budú zverejňovať postupne. „Želáme si, aby si všetci návštevníci Tatier prišli na svoje. Do programu sme vyberali umelcov, ktorých vystúpenia v nádhernej prírode Tatier budú ešte výnimočnejšie, keď budú umocnené krásnou prírodnou scenériou. Väčšinu mien si zatiaľ necháme ako prekvapenie. Špeciálne miesto v programe festivalu dostanú projekty talentovaných mladých slovenských hudobníkov – tento rok to bude okrem iných napríklad hudobníčka Katarína Máliková, čerstvá 4-násobná držiteľka cien Radio Head Award.”

Podujatie Tatra Flowers organizuje agentúra Artactive Events s.r.o. s plným rešpektovaním prírody Tatier a v úzkej spolupráci s TANAPom.

Značky: Festivaly