Kapela Ospalý pohyb dnes vydáva album s názvom Úzkosť a rozklad

Kapela Ospalý pohyb dnes vydáva album s názvom Úzkosť a rozklad
foto: Peter Hajdin

Keď sa v deväťdesiatych rokoch stratila ich existencia v chaose vtedajšej doby, museli priaznivci čakať na nové piesne z dielne Ospalého pohybu dlhých dvadsaťdva rokov. Až minulý rok prišiel štúdiový album ø, ktorému predchádzalo vydarené EP s názvom Ü. Teraz sa hlási štvorica hudobníkov sústredená okolo skladateľa Martina Burlasa s novým materiálom na albume Úzkosť a rozklad, ktorý vychádza 24. mája na značkách Deadred Records a Starcastic, presne rok po vydaní nahrávky ø.

„Za dverami v tichu pomaly stúpa ťažký dym, neviem, či to ešte niekedy rozumne vysvetlím,“ spieva Martin Burlas v úvodnej skladbe* Za dverami*. Pozýva poslucháča do pochmúrneho sveta myšlienok o našom bytí aj každodennosti. Ospalý pohyb zostáva kapelou, ktorá sa nevyhýba reflexii a ponúka svoj triezvy pohľad na stav spoločnosti. „Úzkosť a rozklad – nové konštanty, ktoré nám budú robiť sprievod ďalšie desaťročia. O vedľajších účinkoch a možných sprievodných javoch sa poraďte so svojim lekárom,“ upozorňuje Martin Burlas, ktorý stojí ako autor za väčšinou skladieb a aj za zvukom albumu. Okrem neho naň autorsky prispeli aj zvyšní členovia kapely Daniel Baláž, Pavol Hubinák a Peter Zagar.

Napriek temnote, do ktorej je album Úzkosť a rozklad ponorený, sa k poslucháčovi, možno trochu paradoxne, dostáva číra radosť z hudby a jej silného dotyku strhujúceho poslucháča do víru úvah. Zrelosť Ospalému pohybu nemožno odoprieť a je dôležitou surovinou prinášajúcou na album určitý nepochopiteľný pokoj v nepokojnej dobe.

Album Úzkosť a rozklad vychádza na CD a vinyl LP ako aj digitálne na stiahnutie v MP3 / FLAC a je dostupný aj v streamovacích sieťach Apple Music, Spotify, Deezer, Google Play a pod. Distribúciu nosičov do kamenných predajní zabezpečuje Wegart. O mastering nahrávky sa postaral tradične Dan Václavek, autorom malieb na obale je maliarka Lucia Tallová a design je dielom Jána Šicka. Vydanie albumu podporil Tibor Klimáček.

Album vychádza aj vďaka finančnej podpore Fondu na podporu umenia.

Ospalý pohyb (bio) Ospalý pohyb vznikol ako logické pokračovanie starších projektov skladateľa Martina Burlasa – Maťkovia a Zabudnutý ohyb (s Ivanom Csudaiom). V kapele sa vystriedalo viacero viac či menej stálych členov a hostí (Lucia Piussi, Miki Škuta, Jozef Vlk) a nahrala tri albumy: Flowers of Exhaustion (1991, Globus International), Broken (1993, Zoon Records) a nepomenovaný album z roku 1994 (Legal Records).

V roku 2015 začali Ospalý pohyb opäť koncertovať a pracovať na nových skladbách v zostave Peter Zagar (klávesy), Daniel Baláž (bicie a elektronika), Pavol Hubinák (gitary) a Martin Burlas (spev, klávesy a basgitara). K proklamovanej ospalosti (s miernym echom pôvodnej sónickej brutality) nemala skupina výrazovo vo svojej doterajšej histórii nikdy bližšie, hoci medzi novými skladbami je možné nájsť aj svižnejšie kúsky. EP nazvaná Ü v decembri 2015 predznamenala nový album ø, ktorý vyšiel v máji 2016. Na deň presne rok po ňom prichádza kapela s novým albumom Úzkosť a rozklad.

Ospalý pohyb nájdete aj tu:
http://www.ospalypohyb.sk/
https://ospalypohyb.bandcamp.com/