Piaty album od Swan Bride je o snoch, nostalgii a plynutí času

Piaty album od Swan Bride je o snoch, nostalgii a plynutí času

Timelines, tak sa volá nový album slovenskej alternatívnej formácie Swan Bride, ktorý vychádza práve dnes v digitálnej podobe. „Sú na ňom dve nosné témy. Prvou je čas, jeho plynutie a s tým spojená (nutná) dávka nostalgie, druhou sú sny a ich konfrontácia s realitou,“ hovorí o nahrávke basgitarista Fuxo.

Swan Bride sa síce rozdelili – časť skupiny žije v Bratislave a časť zostala v Žiline, no hrať a tvoriť spolu ich stále baví. „Bolo zábavné sledovať, ako každý člen kapely pri nahrávaní tancuje do rytmu,“ smeje sa gitarista a klávesák Matej Kačaljak. „Myslím si, že tá atmosféra je aj z albumu cítiť.“ Aj podľa ďalšieho gitaristu Martina Gálika je album živý a pestrý: „Je rôznorodý a farebný, nie je žánrovo vyhranený, nedominuje tam konkrétny štýl alebo nálada, plynie od veselosti k temnote a späť.“

Na albume pracovali takmer rok, napokon vybrali deväť pesničiek. „Záverečná Morning Drive je zložená z dvoch skladieb, preto v trackliste chýba číslo osem. Prišlo nám zaujímavé na to poukázať práve takýmto spôsobom,“ hovorí bubeník

Mišo Michálek o čerstvom albume, ktorý zatiaľ ponúkajú fanúšikom ako digitálny download. Fyzické nosiče – CD a aj vinyl – by chceli dať do obehu na jeseň. „Určite to však nebude nejaký obrovský náklad. Malo by ísť o limitovanú edíciu, premýšľame aj nad nejakým prekvapením,“ dopĺňa Mišo.

Swan Bride na seba upozornili už v roku 2007 prvou, fanúšikmi aj kritikmi vrelo prijatou nahrávkou Monsters in your Drawers, nasledovali albumy 2 (2010), eponymný Swan Bride (2012) a Swan Songs (2015). Našťastie, posledne menovaná nahrávka nebola labuťou piesňou pätorky zo Žiliny, aj keď chod skupiny ovplyvnili svadby a najmä deti, chuť hrať a nahrávať ich neopustila. „Naopak, má to aj pozitíva – uvedomujeme si, že čas je vzácny, a tak ním na skúškach neplytváme. Hranie nás baví a hudobne si rozumieme, užijeme si kopec srandy,“ dopĺňa Martin.

Na jeseň sa Swan Bride chystajú na slovenské turné, no všetky skladby z nového albumu zahrajú po prvý raz naživo už v posledný májový utorok v relácii Pohoda_FM na Rádiu_FM. Tvrdia, že je to pre nich výzva a po dôkladnej príprave už majú skladby dobre vryté pod kožu. „Cvičili sme presne toľko, aby sme si piesne mohli užiť spolu s publikom, ale nemáme tendenciu nič leštiť do dokonalosti. Ľudia môžu očakávať Swan Bride v tej najlepšej forme, s dobrou dávkou sebavedomia a so zbierkou nových piesní, ktoré nás veľmi baví hrať,“ tešia sa na koncert s novým programom Swan Bride.

Video: Swan Bride - Kill For Love

Interpret: Swan Bride
Značky: Nová hudba, Hudobné ceny