5 hudobných tipov: toto si nenechajte ujsť na tohtoročnej Pohode

5 hudobných tipov: toto si nenechajte ujsť na tohtoročnej Pohode
foto: Róbert Jakubička

Na festivale Pohoda vystúpia v priebehu troch dní desiatky hudobných interpretov. Prinášame vám tipy na kapely, ktoré možno nepoznáte, ale ktoré určite stoja za pozornosť.

White Wine

Budiš stage Piatok 18:00

Joe Haege, frontman kapely, White Wine, nie je na hudobnej scéne žiadny nováčik. V minulosti bol členom kapiel 31Knots, Tu Fawning a krátko hral na gitaru aj v známejších The Dodos. V roku 2013 založil sólový projekt Vin Blanc, ktorý sa časom pretransformoval na plnohodnotnú kapelu White Wine.

Hudobne by sa dali White Wine označiť ako synt-punková kapela s vplyvom PJ Harvey, Liars, Beak, Suicide, Minute Men, David Bowie, Chuck D and Diamonda Galas. Americko-nemecké trio v súčasnosti pracuje na treťom albume s názvom Killer Brilliance.

Video: White Wine - Where Is My Line

Austra

Orange stage Piatok 00:00

Kanadská kapela Austra prinesie do Trenčína príjemnú elektroniku s precíteným spevom Katie Stelmanis, ktorá vyrástla na opere a elektronickej a tanečnej hudbe.

Austra má na svojom konte tri albumy, ten posledný s názvom Future Politics vydali začiatkom roka 2017.

Video: Austra - Home

IDLES

Orange stage Sobota 15:00

Post-punkeri IDLES vydali v tomto roku debutový album Brutalism a okamžite na seba úputali pozornosť nielen bristských novinárov.

„Divokejší než tie najdivokejšie veci označené symbolom divoké v divokej predajni uprostred toho najdivokejšieho lesa. Živé vystúpenia Idles sa nedajú prirovnať k ničomu, čo ste doposiaľ videli a počuli. Ich hudba obsahuje všetky ingrediencie z bohatej histórie rock ‚n‘ rollu, no syntéza je úplne nová a ich vlastná." Napísal o Idles Tom Robinson z BBC.

Video: IDLES - Well done

Thurston Moore Group

Budiš stage Piatok 20:00

Frontman legendárnych Sonic Youth, ktorá podľa AllMUsic redefinovala rockovú gitarovú hudbu, príde na Pohodu so svojím projektom Thurston Moore Group.

Časopis Rolling Stone zaradil Thurstone Moorea v roku 2003 na 34. miesto v rebríčku 100 najlepších gitaristov všetkých čias, v aktualizovanej verzii z roku 2011 skončil na 99. Mieste.

Video: Thurston Moore - Speak To The Wild

The Wilderness

EUrópa stage Sobota 02:00

“Pre Sveťa Korbeľa zo Slobodnej Európy sú najlepšou slovenskou kapelou súčasnosti, podľa Shootyho nahrali slovenský Nevermind, ikona československého folkpunku Dáša Fon Fľaša ich považuje za najlepšiu tuzemskú punkovú kapelu, uznanlivo sa o nich vyjadrujú Martin Stempel z Le Payaco aj vášnivý popularizátor hardcore-punkovej hudby Samuel Marec.”, píše Denník N v článku o trnavskej punkovej kapele.

Video: The Wilderness - Rešpekt