Fallgrapp uzatvára úspešný rok ziskom prestížnej ceny a “africkým” videoklipom

Fallgrapp uzatvára úspešný rok ziskom prestížnej ceny a “africkým” videoklipom

V marci vydali očakávaný druhý album V hmle, nasledovalo úspešné klubové turné a veľký koncert na Pohode. Počas jesene bolo okolo kapely Fallgrapp celkom ticho, no záver roka má opäť silný. V novembri získala Cenu Nadácie Tatra banky za umenie a tento mesiac chystá dva výnimočné koncerty. Pozvánkou na ne je nový videoklip k skladbe Ougadougou.

Inštrumentálka inšpirovaná Afrikou (Ougadougou je hlavné mesto západoafrického štátu Burkina Faso) je úvodnou piesňou albumu V hmle, no videoklip k nej symbolicky uzatvára jedno obdobie v živote skupiny. Skladbu v ňom môžete počuť v upravenej verzii s energickým rovným beatom na konci, ktorá vzišla z toho, ako ju Fallgrapp hráva na koncertoch.

Slovenský klip s atmosférou čierneho kontinentu

Ide o celkom netradičný singel, konvenčnejšou voľbou by bola skladba Akoby či titulná V hmle. Práve Ougadougou má však na Youtube kanáli kapely popri doterajších singloch Dym (feat. Juraj Benetin) a Vi­etor najviac prehratí a hudobnému dramaturgovi Danielovi Balážovi sa zapáčila natoľko, že od vydania albumu patrí medzi najhranejšie skladby skupiny v Rádiu_FM.

Na jeho Facebook stránke mal dnes ráno premiéru videoklip, ktorého tvorcovia – režisérka Jana Suržinová zo štúdia Filmaari a kameraman Marek Moučka - si dali za cieľ v slovenských (a ešte k tomu jesenných) podmienkach vytvoriť vizuál s tajomnou atmosférou čierneho kontinentu. S Burkina Faso je silne spojená tradícia voodoo, mytológie a mágie vychádzajúcej z prírodných síl a živlov, ktoré sú reprezentované aj vo videoklipe. V hlavnej úlohe účinkuje tanečníčka Martine-Georgette Ganse, maskovanú príšeru stvárnil Otec Mirec a detskú podobu mladej ženy Adelle Juliana Stachová.

“Hlavná téma sa dotýka ľudského podvedomia, v ktorom sú skryté rôzne abstraktné sily, ktoré nás limitujú ale aj posilňujú. Klip rozpráva v symbolickej rovine o tom, ako tieto časti osobnosti môžu byť vynesené na svetlo sveta a vďaka ich uvedomeniu získa človek väčšiu moc, prekročí vlastné hranice. Africká maska, ktorej sú pripisované mytologické vlastnosti, sprevádza hlavnú postavu procesom uvedomenia a nadobudnutia osobnej sily,” hovorí režisérka o abstraktnom, snovom videoklipe.

Video: Fallgrapp - Ouagadougou

Umelci ocenili album V hmle v odbornej ankete

Skupine Fallgrapp po nabitej jari a začiatku leta nevyšiel záver festivalovej sezóny, keď kvôli zdravotným komplikáciám speváčky musela v auguste zrušiť koncert na Grape festivale. Ani v ďalších mesiacoch nebola koncertne aktívna, no koniec jesene priniesol veľké prekvapenie v podobe Ceny Nadácie Tatra banky za umenie v kategórii Hudba pre mladých tvorcov do 35 rokov.

“Nečakal som žiadny výsledok, už len to, že nás vybrali do shortlistu, bolo pre nás super a veľmi ma to prekvapilo,” priznáva líder kapely Jureš Líška. Fallgrapp boli nominovaní v kategórii Hudba – mladý tvorca do 35 rokov. Nakoniec porotu, v ktorej sedeli spisovateľka a výtvarníčka Monika Kompaníková, husľový virtuóz Peter Michalica, hudobný skladateľ Michal Novinski, či herečka Táňa Pauhofová, najviac zaujal práve album V hmle od Fallgrapp.

“Chceme sa poďakovať všetkým, ktorí sa na ňom podieľali, inšpirovali, priniesli niečo nové. Venovali sme tomu kus života a snažili sme sa album spraviť najlepšie ako vieme. Naša hudba totiž nie je je o jednom človeku, je výsledkom práce nás všetkých. Taktiež sa chceme poďakovať Tatra banke za nenormálne skvelý večer a že oceňuje a podporuje umenie. Vďaka!” napísala skupina na sociálnej sieti po zisku prestížneho ocenenia.

Záver úspešného roka skupina spolu s fanúšikmi oslávi na dvoch posledných tohtoročných koncertoch 17. decembra v Kursalone v Trenčianskych Tepliciach a 30. decembra kultúrno-komunitnom centre BAŠTA v Bardejove.