Pustvopol najúspešnejším world-music albumom z krajín východnej Európy

Pustvopol najúspešnejším world-music albumom z krajín východnej Európy

V Berlíne začiatkom decembra zverejnili názvy 50 najlepších albumov vo výročnom rebríčku World Music Charts Europe (WMCE) za rok 2017. Album Kataríny Málikovej Pustvopol sa umiestnil na fantastickom 23. mieste zo 798 bodovaných albumov. Stal sa tak zároveň nielen najvyššie umiestneným slovenským albumom v celoročnom rebríčku WMCE, ale tohto roku aj najúspešnejším albumom z krajín východnej Európy.

Celkovým víťazom rebríčka sa stal album Ladilikan, ktorý nahralo Trio-Da-Kali z Mali v spolupráci so svetoznámym kvartetom Kronos Quartet. V prvej päťdesiatke celoročného rebríčka WMCE sa Málikovej Pustovopol ocitol nielen vyššie ako iní interpreti z východnej Európy (napríklad Warsaw Village Band, Maniucha i Ksawery či Hartyga s Albertom Kuvezinom), ale predbehol aj mnohých oveľa známejších interpretov z rôznych kútov zemegule.

Za Málikovou sú v Top 50 aj takí umelci ako Angolčan Bonga, americkí The Klezmatics, Baba Zula z Turecka, Viex Farka Toure z Mali, či Elida Almeida z Kapverdských ostrovov. Výročný rebríček WMCE je výsledkom sčítania bodov za jednotlivé mesiace roka v rebríčku, do ktorého hlasuje 43 rozhlasových dídžejov z 21 európskych krajín.

A ako reaguje na tento úspech samotná Máliková? „Je to šialené. Podľa mňa je to zázrak. Ďakujem všetkým, čo sa na tom celom podieľali – nielen na výrobe, ale aj na propagácii a exporte albumu“ – hovorí Katka.

Video: Katarína Máliková - A vy hory (Ostrov hudby 2017)

Album Pustvopol vyšiel vo vydavateľstve Slnko Records koncom roku 2016 a tohto roku získal mnoho ocenení – v marci to boli napríklad tri „rádiohlavy“ v súťaži Radio_Head Awards, ktorú usporadúvajú Rádio_FM v spolupráci s Rádiom Devín.

V mesiacoch marec, apríl a máj bodoval album trikrát po sebe v mesačných rebríčkoch WMCE v prvej dvadsiatke, pričom v apríli to dotiahol až na ôsme miesto. To všetko zapríčinilo, že Katarína Máliková so svojím ansámblom odohrala tohto roku veľa koncertov – ich celkový počet sa už blíži k číslu 50. Hrali na rôznych podujatiach – od klubov cez vernisáže a módne prehliadky až po veľké multižánrové festivaly ako Pohoda v Trenčíne a Colours v Ostrave. Nechýbali ani na festivaloch špecializovaných na world music: Etnokraków v Krakove, Budapest Ritmo v Budapešti a World Music Festival v Bratislave.

Na showcaseovom festivale Czech Music Crossroads v Ostrave, kam Katarínu Málikovú s ansámblom nominovali zástupcovia platformy World Music from Slovakia, získala hlavnú cenu poroty. Samotná Katka to zhrnula slovami: „Môj rok s Pustvopolom bol úplne prelomový. Teším sa z toho, ako pozitívne mi zmenil život. Bolo to ťažké, ale hlavne krásne. Veľa som sa naučila.“

Medzičasom však už Katarína Máliková nosí v hlave nové nápady. Akýmsi preklenutím medzi Pustvopolom a tým, čo ešte len príde, je nová pesnička A vy hory, ktorá má čoskoro vyjsť na kompilácii Ostrov hudby 2 pod kuratelou LALA Music. Prvá kompilácia pod týmto názvom takisto získala „rádiohlavu“ za hudobný počin roka 2016. Katka Máliková, ktorá sa za rok strávený hraním Pustvopolu stala stálicou domácej hudobnej scény, však stále hľadá novú hudbu a nové podnety: „Momentálne sa zaoberám skôr vlastnou tvorbou ako folklórom. Stále píšem texty a pesničky. Idem za tým, čo ma baví najviac a čo možno nie je kalkul, ale skôr ďalší krok do neznáma. Druhý album bude veľmi intímny a bude mapovať moje ďalšie životné obdobie.“