Britský fenomén IAM{X} dnes oznamuje vydanie nového albumu Alive in New Light

Britský fenomén IAM{X} dnes oznamuje vydanie nového albumu Alive in New Light
foto: Saryn Christina

Kinematografické LP prinesie featuring s Kat Von D, erotický merchandising a skladbu zo seriálu How to Get Away with Murder.

Po úspešnom boji so silnými depresiami, ktoré sa stali hnacím motorom jeho posledných dvoch albumov, sa Chris Corner AKA IAMX vracia v novom štúdiovom albume Alive In New Light (AINL). Jeho vydanie umelec dnes oficiálne oznámil na 2. február 2018. Očakávaný album sám označuje ako “kinematografickú oslavu svojho oslobodenia od démonov, ktorí ho dlho trápili”.

AINL podľa Chrisových slov zachytáva “závratnú fázu metamorfózy, keď už viac nie ste tým, kým ste boli, no zároveň ešte nie ste naplno tým, kým sa stávate”. Album opisuje ako svoje poďakovanie fanúšikom a zároveň ako pozvánku do novej fázy projektu IAMX – do fázy intoxikačnej cesty sebaobjavovania.

V štyroch skladbách albumu hosťuje Chrisova spriaznená duša, uznávaná tattoo a makeup artistka a hudobníčka Kat Von D. Projekt AINL prinesie tiež novú kolekciu eroticky ladeného merchu, inšpirovanú obalom albumu (obal Chris predstaví zajtra) z dielne dizajnéra Ryana Clarka z amerického grafického štúdia Invisible Creature. Track list AINL obsahuje aj skladbu “Mile Deep Hollow,” ktorá bola predstavená v americkej TV sérii How To Get Away With Murder, ako 15. skladba IAMX v seriáli televíznej stanice ABC.

Nahraný, naspievaný a zmixovaný Chrisom Cornerom v obytnom prívese s výhľadom na hory v kalifornskej púšti, AINL obsahuje deväť úderných skladieb, ktorým dodávajú Chrisove typické výrazné vokály grandióznosť a silu. “Púsť má tzv. white noise (biely hluk – náhodný signál, ktorý má rovnakú intenzitu na rôznych frekvenciách – pozn. autora),” vysvetľuje Chris. “Môžete sa doslova stratiť v detailoch produkovania a mixovania; je to jednoducho ticho.” “Stardust” otvára album dynamickým groovom pripomínajúcim Depeche Mode a ich “Personal Jesus”. Názov skladby, ktorá nasleduje, našepkáva, že prichádza hudobná meditácia, ktorá je hymnou o vstávaní z popola. Staccatový rytmus v tracku “Break the Chain” zdôrazňuje Cornerovu potrebu návratu k smutným, plačlivým textom i vokálom. “Body Politics” prináša jednoduchý elektro-funkový groove so zápalom, pripomínajúcim Nine Inch Nails.

“Je to o snahe uspokojiť klub, stratiť sám seba v rytme a pohanstve, v základných primitívnych pudoch, ktoré prichádzajú bez hlbšieho posolstva či odkazu,” dodáva Chris. “Exit” je ozvenou Bjork a jej kubistického baladického básnictva s pulzujúcim beatom. “Stalker” prenesie poslucháča do exotického, lákavého a záhadného paralelného sveta lásky a posadnutosti. “Big Man” sa zamýšľa nad našou súčasnou bezútešnou politikou s desivou cirkusovou zvukovou paletou, ktorá by sa cítila ako doma vo filme Tima Burtona. “Mile Deep Hollow,” je napriek svojim temným a zlovestným tónom hudobným vyjadrením vďačnosti. “The Power and the Glory,” odkaz na modlitbu Otčenáš, uzatvára album, spaľuje minulosť a sadí semeno nádeje do budúcnosti.

Kat o spolupráci s Chrisom hovorí: “Pokojne by sme si mohli vymeniť šatníky a celý náš makeup a nikto by nespozoroval žiadny rozdiel. Obaja tvoríme, nie pretože chceme, ale pretože MUSÍME.” Chris súhlasí, opisujúc kreatívny process ako mučivý a oslobodzujúci zároveň: “Tento album je o spájaní a je veľká bolesť urobiť to prostredníctvom albumu. Vždy, keď to robím, som vyčerpaný, ale je to impulz, ktorý nemôžem a neviem zastaviť. Keď sa vypíšete zo svojej bolesti, prichádza úľava. Šťastie je ako nejaká zručnosť. A ja som najšťastnejší, keď aktivujem schopnosti, ktoré ma udržiavajú v rovnováhe.”

Transformácia a jej jadro je chaos, ale zároveň môže byť nadzmyslovou a teatrálnou katarziou. Albumom Alive in New Light (AINL) IAMX skúma komplexnosť tejto premeny prostredníctvom zvuku, vizuálneho umenia, makeupu, a intímneho merchandisingu spoločne so svojimi divokými fanúšikmi a s novými priaznivcami, ktorí sa nechajú zviesť. Jedni i druhí zažijú IAMX v jeho teatrálnej kráse na európskom turné vo februári a marci a v USA a Kanade v apríli a máji. Podrobnostia turné IAMX oznámi už čoskoro.

Multitalentovaný britský spevák, skladateľ, producent a multi-inštrumentalista sa naposledy predstavil na Slovensku so svojou koncertnou šou k albumu Metanoia v roku 2016.

O IAM{X}
Anglický hudobník Chris Corner v minulosti pôsobil v trip-hopovej formácii Sneaker Pimps. Aktuálne boduje s elektro – rockovým projektom IAM{X}, ktorý má na konte albumy Kiss + Swallow (2004), The Alternative (2006), Kingdom of Welcome Addiction (2009), Dogmatic Infidel Comedown OK (2010), Volatile Times (2011) – prvý album IAM{X}, ktorý vyšiel aj na vinyle, The Unified Field (2012) a Metanoia (2015). V septembri 2017 vydal experimentálny inštrumentálny album Unfall, ktorý vznikal zároveň s albumom Alive in New Light.

Koncerty IAM{X} sú živé koncertné vystúpenia, ktoré sám Chris označuje za ozdobu svojho projektu. Neuveriteľné, excentrické kostýmy, šokujúce efektné vizuálne projekcie, vytvorené samotným Chrisom Cornerom a výbušnosť priamo na pódiu – to všetko sú dôvody, prečo sú turné IAM{X} po celej Európe často dlhodobo vopred beznádejne vypredané.

Alive in New Light / Tracklist:
01. Stardust
02. Alive In New Light
03. Break The Chain
04. Body Politics
05. Exit
06. Stalker
07. Big Man
08. Mile Deep Hollow
09. The Power And The Glory