Nylon Jail: "..všetko má dotykový displej a svieti to. Preto sa vraciame späť"

Nylon Jail: "..všetko má dotykový displej a svieti to. Preto sa vraciame späť"

Vznáša sa vysoko a mieri ešte vyššie. Elektro country-rocková kapela Nylon Jail vzlietla na krídlach jastraba so svojím debutom My Heart Soars Like a Hawk nad hrebene bežných starostí. Ich emotívne piesne sa nehrnú vpred obohraným pop-tempom, ale klenú si svoju vlastnú cestu. Nahrávkou sa nesie spojenie Davida Sylviana a Depeche Mode, Johnyho Casha a Nine Inch Nails, a tak srdce môže krúžiť ako jastrab a nechať sa unášať na krídlach Nylon Jail.

Nylon Jail stihli za dva roky veľa vecí hrať na veľkých festivaloch, vydať demo, singel, urobiť turné s 3D projekciou a aktuálna debutová nahrávka je zavŕšením tejto nekontrolovanej doby. Pomalé tempo, ktoré dokáže vygradovať až k eklektronickému snovému hluku Berlínskeho múru, ktorý vzápätí zničí krehkou baladou. To všetko pod dohľadom Ondreja Ježka nahrali v Štúdiu Jámor a umiestnili na album, ktorý nesie názov My Heart Soars Like a Hawk.

Ako vysvetľuje Roman Vičík, „je to citát indiánskeho náčelníka z filmu Malý veľký muž . Za posledného pol roka sa stali veci, v ktoré sme ani nedúfali. Dosku sme nahrali s Ondrejom Ježkom a boli to veľmi príjemné chvíle. Pohodová atmosféra. Naše srdcia si tam setsakramentsy zakrúžili. Vlastne krúžili celé prázdniny, kedy sme obchádzali fesťáky od Ostravy po Rumunský Banát. Tak nech krúži aj tie vaše, keď ho budete počúvať.“

Nylon Jail precízne pracujú na celkovom vyznení, od zvuku až po vizuálnu stránku a aktuálny album sprevádza obrazy a grafika založená na jastrabom perí. „Jastrab – hawk tu vystupuje ako symbol slobody, voľnosti a krehkých ekosystémov, ktoré človek narušuje. Je pánom šírych lesov, ktorými sa nechávame inšpirovať. Jastrabie pero nie je v našom poňatí len rekvizitou, ale predovšetkým pevnou štruktúrou, svetom s bohatým detailom, otvoreným interpretácii, meditatívnym kútom.“ dopĺňa autor výtvarnej koncepcie Ondřej Hruška.

Nylon Jail sa dostali do širšieho povedomia počas Devil Is a Cowboy tour 2013 po kinosálach, kde kapelu na pódiu sprevádzala plnohodnotná 3D projekcia. „Nylon Jail. Nylonové väzenie. Všetko je z plastu, všetko má dotykový displej a svieti to. Preto sa vraciame späť. Treba ku country, ak chceš. Akustická gitara, banjo. Z tej novej doby si ale aj tak berieme do toho lesa niečo so sebou. Synťák, aj ten macbook na pódiu máme. Ale nie sme nejaký kotlikový trampi alebo Amišovia, len musíme z toho väzenia občas do toho lesa utiecť,“ rozvádza motivácia kapely gitarista Václav Hruška.

Track list:
Sun in Hell
Turtle Soup
Grace
No Way
Abscissa
Fort H.H.G.
Indian Summer
Dumb Ventriloquist
One Word

Video: Nylon Jail at Jazz Tibet club - Sailing the soul

Zdroj: indies.eu
Značky: Nová hudba, Rozhovor