Festival Bažant Pohoda oznámil ďalšie meno, príde britská kapela Suede!

Festival Bažant Pohoda oznámil ďalšie meno, príde britská kapela Suede!
foto: Simon Q zdroj: flickr.com/photos/simononly

Britská skupina Suede vystúpi na budúci rok v júli na letnom umeleckom festivale Bažant Pohoda v Trenčíne. Suede patria k zásadným kapelám nielen britskej hudobnej histórie, práve v spojitosti s nimi bolo prvýkrát použité označenie štýlu britpop. Na konte majú šesť albumov, z nich až tri sa dostali na vrchol britského rebríčka.

Dokázal to hneď ich eponymný debut z roku 1993, ktorý sa nielenže stal vo svojej dobe najrýchlejšie predávaným albumom histórie (vyše 100 000 kópií za týždeň), ale získal aj prestížnu Mercury Prize za najlepší britský album roka. Ešte predtým sa charizmatický frontman Brett Anderson dostal na titulku časopisu Melody Maker a novinárka Caroline Sullivan vtedy v The Guardian napísala: „Suede sa dostali na titulku Melody Maker skôr, ako nahrali album. Kapele to pomohlo k nahrávacej zmluve, ale predovšetkým pritiahlo pozornosť verejnosti aj na ďalšie podobne rozmýšľajúce kapely a pomohlo vytvoriť britpop. Bola to tá najlepšia vec, aká sa mohla v hudbe prihodiť. Možno by sa tak nikdy nestalo, nebyť tejto titulky so Suede.“

Tak sa zrodil britpop, ktorý zvalcoval hudobný svet deväťdesiatych rokov. Prišli Blur, Pulp či Oasis a začala sa naháňačka, ktorá kapela je najväčšia. Práve Suede sa rýchlo snažili od britpopu odčleniť, pokúšali sa o alternatívnejšie nahrávky a experimentálnejší zvuk, čo ocenili nielen kritici, ale aj hudobní fanúšikovia. Úspešné boli aj ďalšie albumy Dog Man Star, Coming Up, Head Music, po piatom A New Morning však kapela v novembri 2003 ohlásila koniec.

Ak bol nástup Suede na hudobný scénu senzáciou, rovnako sa hovorilo aj o ich comebacku v roku 2010. Po osemročnej prestávke sa skupina rozhodla odohrať jeden charitatívny koncert na pomoc Teenage Cancer Trust. „A zrazu, uprostred koncertu sa niečo stalo. Ten pocit – byť na pódiu s kapelou a cítiť reakcie publika, niečo vo mne si pomyslelo, že by bolo hlúpe neurobiť to znova,“ popísal basista Mat Osman koncert v londýnskej Royal Albert Hall. Kapela sa vrátila na koncertné pódiá a po troch rokoch nahrala svoj šiesty album Bloodsport, ktorý sa dostal do Top 10 albumového rebríčka, čím si kapela zaslúžila vysoký kredit u hudobných médií. „To, čo robia, robia sakramentsky dobre. Je to ako keď sa milenec úplne pomiatne hneď v prvú noc a opakuje sa to donekonečna. Suede sú taká unikátna skupina, že ju nikto nedokáže napodobniť!“ napísal magazín The Quietus.

„Suede je ideálna festivalová kapela,“ hovorí riaditeľ Bažant Pohody Michal Kaščák. „Legenda, ktorá spoluvytvárala soundtrack k deväťdesiatym rokom, s ktorou si môžete zaspievať mnoho hitov a ktorá sa dokázala vrátiť s kvalitným albumom. Teším sa na chorály našich návštevníkov na letisku.“

Suede, ktorí vystúpia na Bažant Pohode 2014 počas piatkovej noci, sú po americkej raperke Azealii Banks len druhým potvrdeným interpretom festivalu. Napriek tomu sa už predalo takmer 8000 permanentiek. V súčasnosti stoja 89 eur, kúpiť sa dajú v oficiálnom e-shope organizátora shop.pohodafes­tival.sk, u oficiálnych predajcov a v sieti Ticketportal.

Video: Suede - Beautiful Ones

Video: Suede - Trash

Interpret: Suede
Značky: Festivaly