Pesničkárka Martina Javor vydáva prvý singel Lucyfair z debutového albumu

Pesničkárka Martina Javor vydáva prvý singel Lucyfair z debutového albumu
foto: Michal Kobák

Pesničkárka Martina Javor vydáva na jar pod hlavičkou vydavateľstva go2stage svoj debutový album White Lies Covered Eyes. V týchto dňoch z neho predstavuje ochutnávku v podobe singlu Lucyfair, ktorý zaznel v premiére v relácii D2_FM na Rádiu_FM. Skladba vznikla v Londýne a je spomienkou na večerný život v baroch divadla, v ktorom pracovala.

Pobyt v Londýne bol pre Martinu prelomový. Necestovala síce za hudbou, ale tá si ju našla cez ľudí, ktorých spoznala. Nakoniec hrala v malom klube, kde sa prezentovali pesničkári mnohých národností. „Reakcie boli veľmi príjemné. Nečakala som, že domáci môžu reagovať na moje skladby a angličtinu tak dobre,“ poznamenala Martina.

Skladba Lucyfair je inšpirovaná nočným životom v bare divadla, kde stretávala veľa mladých ľudí z divadelného prostredia. Medzi nimi bola aj jej mladá kamarátka Lucy. „Skladba popisuje, ako sme spolu trávili večery v backstage baroch. Lucy, keď sa opila, tak kadečo povedala. Takisto aj ja. Celé je to vo verši „ let me top up your glass“. Vyjadruje to, ako som ju pozorovala a myslela si ..why are you falling down like lucifer.“ Vždy, keď sa opila, postavila sa na bar a dožadovala sa pesničky Toxic od Britney Spears a aj to je zachytené v mojom texte: (pozn.red.: „give me your toxic“).

Nový album White Lies Covered Eyes pripravuje Martina Javor na apríl 2015. Originálny zvuk albumu dodajú aranžmány hudobných producentov Matúša Širokého a Maroša Hečka, autorkou hudby a textov je Martina Javor. Album zachytáva aj staršie obdobie , ale väčšinu skladieb tvoria práve nové skladby, ktoré vznikli v Londýne a krátko po návrate z Anglicka.

Martina Javor funguje aj s kapelou od roku 2008. V súčasnosti sa stabilizovala v zostave Martina Javor (spev, gitara), Peter Bulík (elektrická gitara), Miloš Bulík (basgitara) a Ľuboš „Ežo“ Ambrozai (bicie). Jej tvorba zarezonovala aj vďaka projektu Demovnica_FM, v ktorom sa predstavila so skladbou Too many. Pesnička sa objavila aj na kompilácii Demovnica Naostro. Martinu Javor ste mali možnosť počuť na Go2stage koncerte, na festivale Grape, Waves a mnohých iných akciách. Najbližšie ju uvidíte hrať na Radio_Head Awards Festivale (sobota 14. marec v Slovenskom rozhlase), kde predstaví skladby z debutového albumu.