Bloom na prahu novej éry, singel Nebesá je ich prvou piesňou v slovenčine

Bloom na prahu novej éry, singel Nebesá je ich prvou piesňou v slovenčine

Slovenská formácia Bloom, ktorú zosobňuje predovšetkým charizmatická speváčka Barbora Drahovská, sa odhodlala k celkom radikálnej zmene. Po debutovom albume s výlučne anglickými textami sa rozhodla vstúpiť do neprebádaných vôd a nahrať skladby so slovenskými textami.

Prvá ochutnávka – pieseň Nebesá – mala premiéru v Rádiu_FM. To, či slovenčina kapele pristane, môžete už teraz posúdiť po vypočutí singla na SoundCloude alebo na YouTube, kde je doplnený o časozberné video – v hlavnej úlohe, ako inak, s nebesami.

Video: Bloom - Nebesá

Popri spomenutej Barbore Drahovskej tvorí základ formácie Bloom gitarista Lukáš Kyška a práve on stojí za nápadom začať písať a spievať v rodnom jazyku. “Keď som mu raz vysvetľovala jeden z posledných anglických textov, povedal, že myšlienka je pekná, ale vraj ju v tom texte nevidí. Potom sa asi na tri minúty ticho zamyslel a vraví” ‚napíš to po slovensky‘. Tak sa aj stalo a vznikli Nebesá,” uviedla speváčka s nezameniteľným hlasom i výzorom.

Barbora priznala, že za posledný rok a pol sa toho v jej osobnom živote veľa zmenilo a možno aj to ju z časti priviedlo k slovenčine. “Spievať po anglicky je krásne, znelo mi to doteraz prirodzenejšie, avšak keď spievam po slovensky, je to oveľa osobnejšie a intímnejšie. Neriešila som, či sa to bude páčiť ľuďom, ale skôr som to brala ako svoju vnútornú očistu. Ale myslím, že toto nie je žiadny ojedinelý proces, tak to robia skoro všetci, no nie,” povedala s úsmevom hudobníčka. “Je to naša prvá pesnička po slovensky, no hneď som vedela, že nebude posledná. Práve naopak, začalo ma to veľmi baviť a mám pocit, ako keby mi to rozpútalo ruky a dušu aj v iných veciach,” dodala.

Pesničku Nebesá produkoval Erik “Losos” Horák z kapely Zlokot. Nahrávala sa v jeho štúdiu Lososound a o finálny zvuk sa postaral Ecson Waldes z Biotech studio v Prahe. Skladba je prvým singlom z pripravovanému druhého štúdiového albumu, ktorý kapela plánuje vydať na budúci rok. Ten prvý s názvom Let The Good Days Come vyšiel v decembri 2013. Bloom z neho vybrali single Carousel Ride a Scary Me (s rotáciou v Rádiu_FM), a nahrávku predstavili po celom Slovensku i za hranicami. Medzitým sa ako predskokani stihli ukázať na turné Kataríny Knechtovej, vystúpili pred islandskou hudobníčkou Emilianou Torrini v Bratislave a predvlani sa dostali aj na viedenskú časť showcaseového festival Waves.

Nebesá, ale aj ďalšie nové slovenské piesne predstavia Bloom na Gorila.sk Urban Space party_FM, ktorá sa bude konať v stredu 27. mája v Bratislave a deň na to, 28. mája, v Barmuseu v Martine. V Martine sa fanúšikova dočkajú aj skladieb z prvého albumu a punc výnimočnosti dodá vystúpeniu harfistka Majka Kmeťková, ktorá na pódiu doplní duo Bloom.