Mladým chýba vojna. Nový videoklip a singel z pripravovaného albumu skupiny Billy Barman

Mladým chýba vojna. Nový videoklip a singel z pripravovaného albumu skupiny Billy Barman
foto: Lousy

Kapela Billy Barman sa rozhodla naraz zverejniť nový videoklip a zároveň aj singel Mladým chýba vojna. Nahrávka je prvým singlom z pripravovaného tretieho albumu, ktorého vydanie je plánované na rok 2016.

Pesnička vznikla na jar tohto roku a kapela na nej pracovala skoro 5 mesiacov. Nešlo o klasický tvorivý proces, kedy kapela nahodí pieseň v skúšobni, zaranžuje ju a potom ide nahrať. Väčšina aranžmánov v tomto prípade vznikala už priamo v štúdiu. Iné boli aj postupy pri nahrávaní, napr. basová gitara bola nahratá ako úplne posledný nástroj.

Špecifickú tvár piesni dodali najmä bicie, ktoré zaobstaral hosťujúci bubeník Ivan Kormaňák (mimochodom prvý bubeník kapely Billy Barman, ktorý momentálne pôsobí v kapele IMT Smile).

V záverečnom zbore môžu fanúšikovia počuť hosťujúcich vokalistov, Laskyho z kapely Para a Mareka Rakovického z kapely Lavagance, ktorý je zároveň producentom nahrávky.

Pieseň je zložená z dvoch akoby samostatných častí a má vyše 5 minút, nejde teda o ľahké sústo. „Od začiatku sme vedeli, že song nemá štandardnú singlovú dĺžku, čo môže byť problém hlavne v rádiách, ale neriešili sme. Proste sme to takto cítili. Sú to akoby dve zrastené piesne. Bez druhej časti by nefungovala prvá a opačne“, hovoria autori piesne Juraj Podmanický a Jozef Vrabel.

Klip má na svedomí zohraný tím šikovných mladých ľudí. O produkciu sa postaral Lousy Auber a novovzniknuté filmárske štúdio Filmaari. Réžie sa chopila Jana Suržinová, za kamerou stála talentovaná Anna Smoroňová, strih obstaral Miro Cibi Gerbel. Štýlové handry do klipu dodal Buffet Clothing, ktorého šéf Michal Darila si súčasne zahral hlavnú rolu.

Keďže pieseň je zložená z dvoch hlavných celkov, aj klip je rozdelený na dve časti – časť v meste a časť v prírode. Obe sú prepojené hlavnou postavou putujúceho mladého muža.

A o čo vlastne v novom klipe ide? Filmári samotní o klipe hovoria, že ide o „jednoduchý príbeh o putovaní za niečím, čo je celkom blízko.“

Video: Billy Barman - Mladým chýba vojna