IAM{X} vydáva singel North Star, už v Marci ho predstaví aj v Bratislave

IAM{X} vydáva singel North Star, už v Marci ho predstaví aj v Bratislave
foto: Saryn Christina

Jeden z najvýraznejších zjavov britskej hudobnej scény, neprehliadnuteľný Chris Corner alias IAMX aktuálne štartuje svoje tohtoročné turné po Európe. 8. marca 2016 zavíta so svojou novou šou do bratislavského Majestic Music Clubu.

Koncertná šnúra Metanoia Tour nesie názov jeho najnovšieho štúdiového albumu. Popri turné stíha i releasy hudobných noviniek. Po poslednom singli Oh Cruel Darkness Embrace Me predstavuje podmanivý videoklip North Star.

„Stáva sa z vás blázon… ste zaseknutý v čiernej diere. Šaliete, trpíte psychickou bolesťou a driapete sa von z tejto priepasti,“…týmito slovami opisuje a predstavuje svoj nový singel a videoklip North Star spevák Chris Corner, ktorý aktuálne boduje medzinárodne uznávaným projektom IAMX. Nový singel pochádza zo šiesteho štúdiového albumu METANOIA, vydaného v októbri 2015.  „Príroda napomáha zmierneniu každodenného stresu, dokáže rozohrať vlastný príbeh, ktorý nemá konca a vedie vás späť k stavu pokojnej mysle. North Star je tým vodcom,“ dodáva Chris, ktorý je autorom i interpretom skladby.

Singel má oficiálnu celosvetovú premiéru 19. februára 2016. Okrem oficiálneho audia a videoklipu vychádza súčasne aj vo forme dvoch samostatných remixov, teda ako troj-trackový singel. Jedného remixu sa ujal Future Funk Squad alias Glen Nicholls, významný britský producent, ktorý má na konte niekoľko ocenení a spolupráce s Massive Attack či NIN. Druhý remix je dielom Američana s pseudonymom Mr. Kitty, synthpopového umelca, pochádzajúceho z Austinu v Texase, ktorý s IAMX vystupoval v rámci minuloročného turné po Amerike.

Video: IAMX - North Star

Umelecké útočisko uprostred púšte

Vizuálne pútavý videoklip sa nakrúcal na púšti vo Wonder Valley neďaleko Fresna v Kalifornii, kde bol napísaný aj samotný text piesne. „Mám malú chatku uprostred púšte. Je to krásne, no zároveň zvláštne pokojné miesto plné domácich usadlostí. Očarujúce, no na druhej strane pusté,“ vysvetľuje Corner, ktorý sa sám ujal réžie videoklipu.

„Neznečistená temnota noci odokrýva hviezdnu oblohu, čo vo mne zanechalo hlboký dojem. Nepamätám sa, že by som sa takto niekedy pozeral na oblohu,“ spomína na miesto nakrúcania. „Moju predstavivosť to uspokojilo. Tento nepoznaný svet zanechal stopy na celkovej nálade tohto songu a celého albumu. Vraciam sa sem, keď chcem vypadnúť z mesta,“ prezrádza.

Späť k podstate IAMX

Album Metanoia je sondou do Cornerových osobných trápení, spôsobených chronickou nespavosťou, ktorá ho poznačila po mentálnej, emocionálnej i tvorivej stránke. Spevák sa napokon rozhodol, presťahovať z nemeckého Berlína do slnečného LA v Kalifornii. „Tým, že som sa presťahoval, sa mi naskytla nová a jedinečná perspektíva,“ ho­vorí. Tvorba na novom mieste mu vraj poskytla priamočiarosť životných cieľov a udala jeho hudbe nový smer. „Čistejším a elektronickejším zvukom na novej nahrávke som sa dostal späť k podstate IAMX – jeden človek, jedna miestnosť, jeden počítač. Takto sa to celé začalo. Čistotou a ľahkosťou.“

IAMX pokračuje vo svetovom turné so svojím najnovším albumom Metanoia. Novú koncertnú šou predstaví 8. marca 2016 v Bratislave! Vstupenky na podujatie sú v predaji TU a na webe Predpredaj.sk Hudbu IAMX, viac informácií o koncerte a súťaže o vstupenky fanúšikovia nájdu vo vysielaní Rádia_FM.

O IAM{X}

Štyridsaťjeden­ročný  anglický hudobník Chris Corner v minulosti pôsobil v trip-hopovej formácii Sneaker Pimps. Aktuálne boduje s elektro – rockovým projektom IAM{X}, ktorý má na konte albumy Kiss + Swallow (2004), The Alternative (2006), Kingdom of Welcome Addiction (2009), Dogmatic Infidel Comedown OK (2010), Volatile Times (2011) – prvý album IAM{X}, ktorý vyšiel aj na vinyle, The Unified Field (2012) a Metanoia (2015). Koncerty IAM{X} sú živé koncertné vystúpenia, ktoré sám Chris označuje za ozdobu svojho projektu. Neuveriteľné, excentrické kostýmy, šokujúce efektné vizuálne projekcie, vytvorené samotným Chrisom Cornerom a výbušnosť priamo na pódiu – to všetko sú dôvody, prečo sú turné IAM{X} po celej Európe často dlhodobo vopred beznádejne vypredané.

Značky: Koncerty