Festival Lodenica v Piešťanoch ukončil festivalovú sezónu

Festival Lodenica v Piešťanoch ukončil festivalovú sezónu
foto: Radoslav Lellák

Na festivale Lodenica si návštevníci užili pohodu, dostali tradičnú dávku skvelej muziky.

Na festivale Lodenica návštevníci oslávili 70-ku Pavla Žalmana Lohonku, zažili návrat legendy Middle of the Road na slovenské pódiá po 40-tich rokoch a vypočuli si najnovšie piesne Emira Kusturicu. Balkánsky hudobník a režisér fanúšikov potešil informáciou, že v septembri uvedie nový film „Na mliečnej ceste“ s Monicou Belluci v hlavnej úlohe. Kapela Družina označila Lodenicu za najlepší festival sezóny a IMT Smile hovorili o zázraku.

„V súčasnosti ste oveľa relaxovanejší ako pred tými 40-mi rokmi. Vystupovať tu je ešte príjemnejšie, ľudia vyzerajú naozaj šťastní. V Piešťanoch sme po prvý raz, ale dúfam, že prídeme znova. Sú tu perfektní fanúšikovia, spievali spolu s nami a tancovali,“ vraví zakladateľ kapely, gitarista Ian McCredie.

Organizátori pri skladbe programu mysleli na všetky vekové kategórie a vyznávačov rôznych hudobných žánrov. Na Lodenici teda ani tento rok nechýbala kapela Čechomor, ktorá doteraz nevynechala ani jeden ročník, ale užili si to aj chalani z IMT Smile. „Tento areál je bezvadný, môžeme sa tu prechádzať medzi ľuďmi, je tu naozaj dobre. Urobili sme taký prierez našim repertoárom, vybrali sme aj piesne, ktoré sme dlho nehrali. Na jeseň pripravujeme nový album s dychovkou,“ tešil sa huslista kapely Karel Holas.

„Je to paráda, keď sa ľudia bavia. Mám naozaj dobrý pocit, niekedy hovorím, že je to až zázrak. Vyjsť na pódium a stále baviť seba aj publikum,“ uviedol hneď po koncerte Ivan Tásler z IMT Smile.

Posledný festivalový deň si fanúšikovia užili Františka Nedvěda, Allana Mikušeka, kapelu Kamelot, aj originálnu Družinu, ktorá hrá folklór v modernom šate. „Hralo sa nám perfektne. Všetci členovia v kapele sme sa zhodli, že za túto sezónu to bol najlepší festival. Bola tu skvelá atmosféra, čo je možno aj tým, že tunajší návštevníci presne vedia za čím idú. Chcú country, folk a ethno world, čo hráme my. Ja som sa do kapely vrátila po rokoch materskej dovolenky a musím povedať, že sa mi spieva veľmi dobre, sama za seba poviem, že asi aj lepšie ako pred ňou. Možno som dospela a dospel mi aj hlas,“ povedala speváčka Družiny Danka Kurtíková Ferienčiková.

Sobotný večer návštevníkov čakali najväčšie prekvapenia. Emir Kusturica im zahral ochutnávku z nového filmu, ktorý nakrútil po rokoch a prezradil, že v ňom hrá Monica Belluci. Snímku „Na mliečnej ceste“ odpremiéruje 9-ho septembra na festivale v Benátkach.

„Vždy, keď sa vrátim na Slovensko, mám pocit, že som sa vrátil domov. Neviem, či je to preto, že som študoval v Prahe a chodil som sem často. Publikum na Lodenici je skvelé, ľahko a výborne sa s ním komunikuje. Slovenské publikum všeobecne je výborné a veľmi podobné balkánskemu. Všetci sme Slovania, veríme v toho istého Boha, veríme v peniaze a v dievčatá. Máme podobný temperament a to je to hlavné,“ uzavrel s úsmevom Emir Kusturica.

Tohtoročná Lodenica ponúkla v Piešťanoch skvelý line-up, čo fanúšikovia hodnotili veľmi pozitívne. Oceňovali aj kvalitné služby a predovšetkým rôzne atrakcie pre deti. Festival organizuje agentúra Topfest.

Interpret: Družina
Značky: Festivaly