Fúzy Múzy majú nový temný videoklip k remixu skladby Brána

Fúzy Múzy majú nový temný videoklip k remixu skladby Brána

Inštrumentálne trio z Prešova Fúzy Múzy prichádza s novým temným videoklipom k remixu skladby Brána. Remix im pripravil Tomáš Mutina z prešovskej elektronickej formácie Terminal State, videoklip kapele natočil Richard Staviarsky, o strih sa postaral samotný basgitarista kapely Juraj Staviarsky. Hlavnými postavami videoklipu sú členovia kapely a hlava, ktorá sa nachádza aj na obale ich debutového albumu.

Tomáša Mutinu spoznali chalani z Fúzy Múzy vďaka Davidovi Kollarovi, ktorý je jeho dobrý priateľ. Navrhol mu, či by kapele neurobil remix na niektorú zo skladieb z debutového albumu a on s tým súhlasil. Prišiel na ich koncert a tam ho zaujala skladba Brána. „Popravde ma milo prekvapilo, keď som remix počul prvýkrát. Bol to zážitok. Nepúšťam si elektronickú hudbu, ale pri tejto som zacítil nádych filmu a miestami vážnu hudbu,“ hovorí basgitarista a frontman Juraj Staviarsky.

Originálnu verziu postavenú na zvuku gitary, basgitary a bicích prerobil Tomáš Mutina na dynamickejšiu elektronickú verziu. „V počiatočných fázach som počúval originál skladby dookola, aby som zachytil jej skutočnú atmosféru. Potom som pridal zvuky syntetizátorov v kombinácii s rôznymi aranžérskymi trikmi a vznikla šesťminútová verzia, ktorú sme neskôr s chalanmi skrátili takmer na polovicu,“ vyjadril sa Tomáš Mutina.

Videoklip k remixu natáčali chalani v areáli, v ktorom tvoria a skúšajú. „Celé to miesto na nás akosi tvorivo vplýva. Vedeli sme preto, že v týchto miestach by sme mohli natáčať a vytvoriť niečo nové,“ poznamenal gitarista kapely Ľuboslav Krajňák. Pred pár mesiacmi natočil v týchto priestoroch brat basgitaristu Richard Staviarsky upútavku na krst albumu. Vznikli počas toho zaujímavé zábery, ktoré dovtedy neboli použité. A tak sa snímky s okom pozerajúcim cez lupu, gitaristom vlečúcim ťažký vozík a záznamom z koncertov použili spolu s efektom, ktorý podčiarkol temnotu atmosféry.

„Po prvej verzii sme museli dotočiť ďalšie zábery, lebo niektoré sa opakovali a iné zas nevyzneli dobre,“ hovorí o nízkonákladovom „home made“ videoklipe Juraj Staviarsky, na ktorom v podstate spolupracovali všetci členovia kapely.

Video: Fúzy Múzy - The Gate