Živé kvety venujú videosingel Jurajovi Kušnierikovi

Živé kvety venujú videosingel Jurajovi Kušnierikovi

13. novembra 2016 ubehol presne rok, čo našu scénu opustil novinár, veľký fanúšik slovenskej hudby a kamarát Juraj Kušnierik. Živé kvety sa rozhodli, že na toto smutné výročie vydajú singel To, čo nás spája. Pesnička je súčasťou ich posledného albumu Nové poschodia a vyjde pri špeciálnej príležitosti aj na pripravovanej kompilácii Ostrov Hudby, ktorá spojila štyri významné slovenské vydavateľstvá.

Základ pesničky vznikol počas akcie Koncert pre Juraja v Bratislave, kde mu vzdali hold rôzne kapely a umelci, ku ktorým mal Ďuro blízko. Speváčka Lucia Puissi sa v jednej chvíli naklonila ku gitaristovi Petrovi Bálikovi a povedala mu slová: „To, čo nás spája, je silnejšie ako to, čo nás delí.“ Koncert pre Juraja vtedy spojil takmer celú alternatívnu scénu.

„Povedal som jej, že by z toho bol skvelý refrén, o niekoľko dní som k tomu zložil jednoduchý gitarový rif a Lucia dopísala text aj s veršom: Myslím na Jurajka/na jeho odkaz svetu/Jeho smrť nás zomkla v jednu komunitu/ On ďalej žije dýcha/chodníkmi medzi nami/väčší než naša pýcha/veľkými písmenami diktuje. Pri nahrávaní na album Nové poschodia sme oslovili aj rapera Lyrika z Modrých hôr, ktorý svojim vkladom skladbu posunul do ďalších sfér, náramne to sadlo.“ hovorí gitarista Peter Bálik.

Video: Živé kvety - To, čo nás spája

Klip k piesni nakrútil gitarista Živých kvetov Jakub Kratochvíl, ktorý spravil koláž z tvárí ľudí, ku ktorým mal Juraj počas svojho života blízko alebo ich nejakým spôsobom ovplyvnil. Pesnička vznikla za pomoci producenta Erika „Lososa“ Horáka.

Živé kvety súčasťou kompilácie Ostrov hudby

To, čo nás spája vyjde onedlho aj na špeciálnej kompilácii Ostrov hudby, ktorá je spoluprácou štyroch vydavateľstiev Slnko Records, Gergaz, Deadred, Ajlavmjuzik a značky Real Something. Objavia sa na nej kapely a interpreti ako Korben Dallas, Fallgrapp, Bulp, Prezident Lourajder, Autumnist, The Ills či Longital. Kompilácia bude obsahovať spolu 23 skladieb a veľká časť z nich je úplne nových alebo doteraz nevydaných.

Ostrov hudby je spomienkou na odkaz Juraja Kušnierika, ktorý sa vytrvalo snažil pomáhať slovenskej hudbe a prepájal rôzne skupiny ľudí. Vydavateľstvá by projektom tiež radi ukázali, že vedia spolupracovať, vzájomne si pomôcť a spojiť sa pre slovenskú hudobnú scénu.

Kompilácia bude dostupná na stiahnutie 21.11. na webe www.musicexport.sk, Fanúšikovia slovenskej hudby si môžu sami zvoliť ľubovoľnú cenovú hladinu so spodným limitom 5 eur a podporiť tak priamo slovenskú scénu.

Interpret: Živé kvety
Značky: Domáca scéna