Skladba Spokojná a sýta od skupiny Longital sa dočkala vizuálneho stvárnenia

Skladba Spokojná a sýta od skupiny Longital sa dočkala vizuálneho stvárnenia

Animovaný videoklip vytvorila režisérka a animátorka Michaela Mašánová, študentka v ateliéri animovanej tvorby na Univerzite Tomáša Baťu v Zlíne. Pesnička je návratom k rockovejšiemu a temnejšiemu zvuku elektrickej gitary.

Animované video je už druhou úspešnou spoluprácou medzi skupinou a talentovanou vizuálnou umelkyňou, ktorá ním ukončila svoje bakalárske štúdium. Prvé spoločné dielo Longital a Michaely bolo animované video ku skladbe Zlatá a autorka ním vtedy tiež dala bodku za štúdiom, vtedy ešte na strednej umeleckej škole. Jej práca bola vyhodnotená ako najlepšia v ročníku.

Video: Longital – Spokojná a sýta

„Pesnička začala vznikať kedysi dávno pri práci na soundtracku pre české divadlo Continuo a neskôr sa ocitla v animovanom filme Sneh. Keď sa ku mne vrátila, stále ešte nemala text a len som chodila po uliciach, spievala si ten motív a čakala, čo príde. A bum! Začalo mi v hlave hrať spokojná a sýta, spokojná a sýta, stále dokola. Začala som tú tému skúmať a hovorím si, nie zlé, vzhľadom na to, že dokážem byť neustále nespokojná a hladná. A hladné ženy vedia byť naozaj nebezpečné,“ spomína a glosuje speváčka Shina.

„Po desiatich rokoch som zo svojej zbierky 20 gitár začul volanie smaragdovej krásavice Fender Telecaster a bolo mi jasné, že akustické obdobie sa chýli ku koncu. Prišlo to súčasne so Shininou pomerne temnou piesňou o večne hladnej žene s nečakaným vyústením. Ideálna kombinácia, tento divoký zvuk si užívam s výraznou podporou Mariánových bicích,“ dopĺňa svoju partnerku Dano Salontay, ktorý má tvrdú muziku v krvi, aj keď ani niektorí skalní poslucháči o tejto polohe netušia.

„S Michaelou sa nám spolupracuje fantasticky – je umelkyňou ktorá pracuje veľmi samostatne, sama si vyberá skladbu a výsledok nám predstaví, až keď je takmer stopercentne hotový. Opäť sa potvrdilo, že si nemusíme nič vysvetľovať, porozumenie funguje bez slov a prvé tri zhliadnutia videa som mal nepretržité zimomriavky. Páči sa mi ako Michaela uchopila tému a minimalistickými líniami vťahuje do deja, ktorý podľa mňa absolútne vystihuje skladbu a dodáva jej ďalší rozmer a príbeh. Najsilnejším momentom je pre mňa záver na skalnom útese, keď sa oči hrdinky stretnú s pohľadmi troch vlkov a obrat, ktorý sa udeje majstrovsky zvládnutou minimalistickou animáciou výrazu v očiach. A vtipný je aj kontrast medzi vlčou temnou divokosťou a žiarivým športovým autom pripomínajúcim Carrera S 911 cabriolet,“ chváli Dano mladú filmárku.

Vlčia téma Longital sprevádza už dlhšie, od minuloročného videa „Na horu a dolu“ s tanečníkmi vo vlčích maskách. Ako kapela tvrdí, sami netušili, že známy motív ožije aj v novom videu a vznikne tak prepojenie s ďalšími skladbami. Michaela Mašánová je majsterkou príbehu a gradácie minimalistickými prostriedkami.

„Skladbu som si vybrala hlavne preto, že plynie a graduje akoby rozprávala príbeh. Jej temné ladenie podporuje elektrická gitara, energické bicie dodávajú piesni drsný ráz. Celé to doplňuje spev, ktorý sa chvíľu vznáša v snovej rovine, chvíľu zase pritvrdzuje. Celková gradácia piesne mi umožnila vystavať animovaný príbeh z častí pomalších, kde sa zdanlivo nič nedeje, a z častí dynamických. Dej sa vyvíja v stopách hlavnej postavy, ktorá sa pohybuje z jedného miesta na druhé, neustále unikajúc pred hrozbou. Útek ju dovedie až na akýsi „vrchol“, kde si uvedomí, že ak bude pokračovať, skončí sa to pádom do hlbokej priepasti. Privedie ju to k ráznemu obratu. „Divoké“ rozhodnutie postaviť sa proti hrozbe, ktorá je vlastne len ilúziou, vedie k oslobodeniu. Hrozba sa rozplynie a my si môžeme vydýchnuť. Na ako dlho, to už je otázka, ale odpoveď na ňu si podáme len sami,“ hovorí autorka videa Michaela Mašánová.

Najbližšie koncerty Longital:
01.11. Olomouc Jazz Tibet
02.11. Praha Surf Arena
09.11 Bratislava, Malá scéna, Hlas slobody
18.11. Trnava Synagóga
30.11. Opava Námestie