Posledný koncert The Ills pred tvorivou prestávkou

Posledný koncert The Ills pred tvorivou prestávkou
foto: Martin Šťastný

„Na druhý deň si berte dovolenku!“ odkazujú členovia skupiny The Ills svojim fanúšikom, ktorí plánujú prísť na ich posledný tohtoročný koncert. Odohrá sa v bratislavskom priestore Fuga už v poslednú novembrovú stredu a po ňom si dá úspešné slovenské kvarteto dlhšiu koncertnú prestávku.

The Ills si zvykli po návrate z európskych koncertov zahrať aj pre domácich fanúšikov, a aj keď tentoraz už od návratu z On the Road Again Tour 2017, na ktorom si zahrali v Česku, Nemecku, Holandsku a Luxembursku, uplynul nejaký čas, nevedia sa dočkať.

„Náš posledný, totálne vypredaný koncert vo Fuge bol krásny a silný zážitok, osobne sa fakt veľmi teším. Nie je nič krajšie, ako zakončiť rok v domácom prostredí v najobľúbenejšom bratislavskom klube,“ hovorí bubeník Ľuboš Daron Hodás a gitarista Martin Iso Krajčír dodáva: „Rok 2017 bol pre nás najvyťaženejší, takže tento koncert beriem ako rodinnú oslavu, po ktorej sa na chvíľu odmlčíme, aby sme sa už naozaj mohli naplno venovať novému materiálu. Dúfam, že s ním sa po nejakom čase vrátime na koncertné pódiá opäť trochu iní, opäť o trochu viac nadšení a s novými, nevšednými skladbami.“

Koncert vo Fuge bude výnimočný nielen tým, že po ňom si kapela dáva tvorivú prestávku, ale aj programom, ktorý si pripravila. „Veru, najviac sa teším na tých niekoľko prekvapení, ktoré sme si prichystali pre ľudí pod pódiom, ale vlastne aj pre nás samých. Som zvedavý, čo sa z nich vykľuje,“ smeje sa Iso. Zaznieť by mala napríklad aj úplne nová skladba HamsterDrum, ktorá vychádza na ambicióznej slovenskej kompilácií Ostrov Hudby 2. Viac už prezrádza Daron: „Pozvali sme si aj nejakých hostí a zahráme aj dve nové skladby. Je možné, že v takejto podobe už naživo nikdy nezaznejú. Po tomto koncerte nás čaká oddych a neskôr práca na nových skladbách.“

Ako hostia vystúpia tentoraz muzikanti zo zahraničia – pred The Ills sa po prvý raz predstaví na Slovensku mladá britská formácia Eyre Llew, ktorú kritici žánrovo prirovnávajú k Sigur Ros, Bon Iver či Explosions in the Sky. „V súčasnosti pravdepodobne jedna z najzaujímavejších britských kapiel,“ napísal o post-rockovom triu z Nottinghamu magazín Gigwise. „Takže sa oplatí prísť a zobrať si na štvrtok dovolenku,“ pozýva na stredajší večer a noc do Fugy Ľuboš Hodás.

Video: The Ills - Born Under the Mournstar