Talent Transport sa vracajú s pôsobivým druhým albumom Napospas

Talent Transport sa vracajú s pôsobivým druhým albumom Napospas
foto: Mária Rumanová

Slovenské hudobné teleso Talent Transport sa koncom januára vracia na scénu s novým albumom Naspospas. V poradí 99. nosič vydavateľstva Slnko Records dozrieval štyri roky. Vladislav „Slnko“ Šarišský, Marián Slávka a Filip Hittrich sú skúsení hudobníci, s výnimočnou synergiou naživo aj v štúdiu. Sami svoju fúziu jazzu, vážnej hudby a popu komentujú skromne a s veľkým nadhľadom, definujú ju ako: Hudba humánna.

Kapela, ktorá nesie odkaz legiend Deža Ursínyho a Mareka Brezovského, potvrdila novým hudobným počinom svoje kvality a v osobnom výraze viac provokuje. Nemožno ju však nijako škatuľkovať. A to je dobre.

„Nehľadáme najdokonalejšiu formu, popravde sa snažíme len využiť čas, aby výsledok bol zrozumiteľný. Vezmeme nástroje do štúdia a keď zasvieti červená, hráme,“ hovorí charizmatický frontman Talent Transport Vlado „Slnko“ Šarišský. Klavirista a skladateľ, ktorý popri kapele stíha komponovať, aranžovať hudbu pre ansámble vážnej hudby a divadlá, a popritom účinkovať aj vo filme, hodnotí Napospas triezvo a s pokorou.

„Nič originálne na tom nie je. Kebyže sme v štúdiu doteraz, určite to už hráme tak, že by to nebolo potrebné vydať, stačil by zážitok zo štúdia,“ reaguje Slnko aj na fakt, že nahrávanie bolo, podobne ako pri debute spred troch rokov, spontánne, plynulé a bez nadbytočného laborovania či produkčných machinácií. Talent Transport si opäť vystačia s basovou gitarou, bicími, trochou gitár a ‘synťákových’ plôch. Ústredným nástrojom a tmelom celého albumu je výrazný klavír, nahrávaný na krídle v štúdiu v Dolních Bojanoviciach pri Hodoníne.

„Tonstudio Rajchman má karmicky nezaťaženú atmosféru. Nahrávala sa tam veselá hudba, väčšinou dychovky,“ dodáva s príznačným humorným podtónom bubeník Marián Slávka, ktorý pôsobí aj v ďalšej nadžánrovej kapele Longital a na jeseň minulého roku mu vyšla debutová sólovka vLáska.

Napospas si Talent Transport mixovali aj mastrovali sami, konkrétne sa o to postaral tretí člen, basgitarista Filip Hittrich. Vokály sa ozývajú v štyroch z ôsmich skladieb. „Bola ambícia rozospievať ostatných členov kapely,“ hovorí Vlado Šarišský a Marián Slávka ho dopĺňa: „Pri jednej stačili dve slová, aby mala výpoveď – ‘Ja, len ja‘ (Narcistická). Raz urobíme len jednoslovnú.“

Talent Transport sú jednoducho iní. Originálni v umeleckom aj verbálnom prejave, ktorý vždy nesie dávky miernej (seba) irónie. Čo je však na nich najcennejšie, nechávajú za seba hovoriť predovšetkým svoju hudbu. Tá nemusí byť pre každého stráviteľná na prvýkrát, ale s každým ďalším vypočutím odkrýva nové plochy a zážitky. A tak to majú Talent Transport radi aj na novom albume Napospas.

Talent Transport sa najbližšie naživo predstavia na troch koncertoch v Brne (9.2. Music Lab), Prahe (10.2 Jazz Dock) a Bratislave (21.2. Nová Cvernovka). Viac informácií o lístkoch nájdete v udalostiach na Facebooku. Album Napospas z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a Bratislavský samosprávny kraj.

KRSTY ALBUMU NAPOSPAS
09.02. Brno, Music Lab: https://www.facebook.com/…12171007259/
10.02. Praha, Jazz Dock: https://www.facebook.com/…58338561924/
21.02. Bratislava, Nová Cvernovka: https://www.facebook.com/…83590017486/