Nikitin / Pospiš / Sillay / Gregušová nahrávajú v New Yorku album s hviezdami americkej scény

Nikitin / Pospiš / Sillay / Gregušová nahrávajú v New Yorku album s hviezdami americkej scény

Poézia veľkého amerického básnika ako brána do nového hudobného sveta – ani po sto rokoch od smrti slávneho poeta neprestali jeho slová inšpirovať umelcov, čitateľov poézie a obdivovateľov hlbokého umenia. Walt Whitman' s Poetry Turns into Music, to je pracovný názov ambiciózneho hudobného projektu, ktorý pripravovali slovenskí hudobníci takmer jeden a pol roka.

K hudobnej, produkčnej a vydavateľskej dvojici Robert Pospiš & Martin Sillay sa tentoraz pridala aj slovenská speváčka žijúca v zahraničí Hanka G, oceňovaný slovenský saxofonista Nikolaj Nikitin a trojica výnimočných amerických hostí. Basgitarista STANLEY BANKS, klavirista JOHN PETERS a bubeník TARU ALEXANDER. Výsledkom ich spolupráce v štúdiu The Samurai Hotel Recording v newyorskej štvrti Astoria bude unikátna nahrávka – fjúžn jazzu, bluesu, soulu, folku a experimentálnej hud­by.

Nosným pilierom medzinárodného CD je poézia veľkého amerického básnika Walta Whitmana. Spievať sa však bude po slovensky. Náročnú úlohu prekladateľa pôvodných básní si na svoje ramená zobral Martin Solotruk, uznávaný slovenský poet a riaditeľ festivalu Ars Poetica. Práve jemu zveril hudobník a textár Robert Pospiš viac ako dve desiatky vybraných fragmentov z Whitmanovej tvorby.

Básne Walta Whitmana sú slávne po celom svete a svojich verných fanúšikov majú aj na slovenskom knižnom trhu. Fakt, že básnické zbierky tohto poeta sú u nás takmer vypredané, hovorí sám za seba. Slovensko-americká nahrávka sa tak priblíži nielen poslucháčom, ale aj milovníkom poézie, či kvalitných hudobných textov.

Pripravovaný album nadväzuje na projekty Polajka/Nikolaj Nikitin ensemble with Miroslav Vitouš (Music Fund Bratislava, 2014) a Ján Cikker 105 (Real Music House, 2016). Slovenskú časť medzinárodnej zostavy tvoria Hanka Gregušová (spev), Robert Pospiš (spev), Martin Sillay (gitara) a Nikolaj Nikitin (saxofón). Hviezdnu americkú zostavu dopĺňa Taru Alexander (bicie), Stanley Banks (basa) a John Peters (klavír).

Hviezdy americkej jazzovej a “nadžánrovej“ scény v minulosti spolupracovali napríklad s Aliciou Keys, Ettou James, Arethou Franklin alebo Georgeom Bensonom. Súčasťou intenzívnej práce na očakávanom albume bude aj dvojfázové koncertné turné k príležitosti nahrávania a vydania CD. To prebehne v marci a v októbri 2018 v New Yorku. Cieľom pripravovaných koncertov je propagovať slovenskú hudbu v USA, nadviazať nové spolupráce a pokračovať v spolupráci so špičkovými svetovými umelcami. V pláne sú samozrejme aj slovenské koncerty v kompletnej medzinárodnej zostave.

Spojenie európskej a americkej hudobnej tradície v pesničkárskom-folkovom žánri. Odvážny koncept štvorice slovenských hudobníkov bude stáť na pilieroch slávnej poézie Walta Whitmana a jedinečnej hudobnej konverzácii. Partnermi projektu sú SOZA, Hudobné centrum, Generálny konzulát Slovenskej republiky v New Yorku, projekt podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia, za zahraničnú stranu The Samurai Hotel Recording Studio a hudobníci z USA. Pripravovaný hudobný album Walt Whitman' s Poetry Turns into Music vyjde vo vydavateľstve Real Music House.

Zdroj
Real Music House
www.realmusichouse.sk
www.facebook.com/realmusichouse