Prirovnávajú ju k Dežovi Ursinymu, Sisa Fehér a Vladko Mikláš vydali nový album Bardo

Prirovnávajú ju k Dežovi Ursinymu, Sisa Fehér a Vladko Mikláš vydali nový album Bardo
foto: Samuel Novakovsky

Slovenská multiinštrumen­talistka Sisa Fehér odkryla svoj talent už v projekte Fehero Rocher, kde okrem autorských jazzovo-bluesových skladieb v angličtine prezentovala aj vlastné interpretácie domácich ľudových piesní.

Na novom albume Bardo, ktorý vyšiel začiatkom júna na značke Slnko Records, sa posúva výhradne k vlastnej tvorbe, slovenským textom a citlivým aranžmánom s vplyvmi world music a jazzu. Výrazný podiel na tom má skladateľ a gitarista Vladko Mikláš, s ktorým album Sisa spoločne komponovala aj nahrávala. Už tento víkend sa štúdiovka dočká živého uvedenia v Bratislave a Prahe.

Mladé autorské duo na nahrávke Bardo potvrdzuje všestrannosť a nevšedné skladateľské nadanie. Aj v zdanlivo oklieštenom nástrojovom obsadení (gitara, kontrabas a spev) dokážu hudobníci vykúzliť mimoriadne pohlcujúcu atmosféru s unikátnymi a mrazivo krásnymi melodickými postupmi.

,,Mám veľmi rada tvorbu Ivana Kraska (predstaviteľ slovenskej básnickej moderny). Prvú pieseň sme teda s Vladkom zložili na jeho báseň Dnes. Potom som napísala niekoľko ďalších básní, viacero z nich na horách, ktoré pôvodne nemali byť skladbami. Keďže sa nám ale spoločne darilo obsiahnuť atmosféru slovenských textov, napísali sme ďalšie pesničky,” popísala Sisa Fehér v rozhovore pre Českú televíziu vznik spoločného hudobného diela.

Video: Sisa Fehér & Vladko Mikláš - Neberte Lesy

Náladou album Bardo (z buddhizmu medzistav po smrti a pred znovuzrodením) miestami pripomína ľahkosť a šarm českého speváka Dana Bártu. Viacerí hudobníci a kolegovia tiež spomínajú stopu Deža Ursinyho. Sisa Fehér a Vladko Mikláš však rozhodne nikoho neimitujú. Kráčajú si svojou cestou a novú tvorbu stavajú na harmonicky zaujímavo navrstvených a špecificky zafarbených vokáloch, ku ktorým pridávajú silné a aktuálne poetické výpovede (Neberte lesy).

,,Sisa je schopná, ako máloktorá z našich speváčok, pohybovať sa vo viacerých žánroch s úplnou istotou. Nielen výrazovo a interpretačne, ale aj skladateľsky. Som veľmi rada, že môžeme uviesť jej nový album, ktorý je celý po slovensky a zároveň sa veľmi jemne a len v náznakoch obtiera o náš folklór, ale vlastne nič si z neho priamo neberie. Pre mňa to znie veľmi originálne a vyzreto,” hovorí Shina, zakladateľka Slnko Records.

Bardo zažije svoju plnú koncertnú premiéru už tento víkend na dvoch krstoch v bratislavskom .klube pod lampou (23.6.) a v Prahe na streche Lucerny (24.6.). CD, FLAC a MP3 nového albumu nájdete na stránke slnkorecords.sk.

Interpret: Sisa Fehér
Značky: Nová hudba, Domáca scéna