Na Pohode 2018 bude mať vizuálne umenie rekordné zastúpenie

Na Pohode 2018 bude mať vizuálne umenie rekordné zastúpenie
foto: Róbert Jakubička zdroj: Ahudba.sk

Vizuálne umenie bude mať na 22. Pohode azda najväčšie zastúpenie v histórii festivalu. Jeho hlavnú časť budú tvoriť diela v rámci Visual stage.

„V areáli umiestnime dielo Ilony Németh Hľadisko pre Pohodu, Mega Viki Viktora Freša či Minaret. Osobnosti Československa si pripomenieme inštaláciou Know Them a Jána a Martinu symbolickou bránou Spojili nás, iniciatívou vizuálnych umelcov s názvom Reakcia či víťazným projektom Pohoda Visaul Art Contest – Ján a Martina na Pohode. Ďalší víťaz našej súťaže nakreslí na dráhe pod názvom Good Feelings – najväčšiu „škôlku“ na svete,“ uvádzajú organizátori.

Na Pohode Uvidíte aj performance Offsite Specific Instalation či inštaláciu šéfa našej produkcie, architekta Michala Sládeka, reagujúcu na holoruby s názvom Les. Galéria Žumpa prekročí prah svojho bytu a postará sa o vaše potreby na Pohode inštaláciami Hra o tróny a Oáza.

V rámci 4D Gallery v areáli opäť uvidíte inštalácie Kôň (Adamčiak) a Bolesť (Sabo) a Ivan Csudai u nás vystaví Macíka. Projekt HALA prinesie v rámci svojho „Open stage“ slávnych ázijských performerov. Na Pohode vzniknú vďaka známym výtvarníkom aj mnohé nové diela, ktoré namaľujú na šachty. Vernisáž bude v piatok o 14.14 h pri Garáži za sprievodu dobovej muziky Funny Fellows.

Zaujímavosťou bude aj špeciálne fotenie umelcov formou Camera Obscura v artist village. O to sa postará v rámci oceňovaného projektu „60 seconds with“ Dávida Doroš. Na Pohode vzniknú vďaka známym výtvarníkom mnohé aj mnohé nové diela, ktoré namaľujú na šachty. Špecialitou bude zadná strana Garáže, o ktorú sa postará Danglár. Práve v Garáži Vernisáž bude v piatok o 14.14 pri Garáži za doprovodu dobovej muziky Funny Fellows.

Visual stage

I. Németh: Hľadisko pre Pohodu
Dielo, v ktorom na druhej strane hľadiska absentuje pódium. Divák sa pozerá na protiľahlé hľadisko. Či v diele uvidíte aktuálnu epidémiu narcizmu, diváka ako stredobod predstavenia alebo niečo úplne iné, necháme na každom zvlášť.

P. Olejňák, V. Ondo, P. Galdík, M. Barvirčák: Minaret
Minaret (z arabského slova manarah, manarat) znamená lampa, maják. Inštalácia má ambíciu prezentovať symbol otvorenej spoločnosti, ako aj solidarity vo svetle udalostí spojených s utečeneckou krízou.

zdroj: Festival Pohoda

V. Frešo: Mega Viki
Nadrozmerný nafukovací autoportrét popredného vizuálneho umelca.

I. Hanečák, Pavol Prekop: Know them?
Inštalácia „Poznáš ich?“ spočíva v kreatívnej forme pripomenutia kvalitných československých osobností s odkazom na hľadanie ich dnešných alternatív.

M. Dzurek, J. Vajsábel: Spojili nás
Symbolická brána s portrétmi Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka, na druhej strane muž a žena – ktokoľvek z nás. Umelecká reakcia na tragédiu, ktorá spojila ľudí, ktorým záleží na Slovensku.

D. Sabová, J. Červený, O. Jurčo: Ján a Martina na Pohode
Návrh pracuje s nenápadným, ale jasným označovaním absencie dvoch ľudí. Cez veľkú aktuálnu spoločenskú tému si vie návštevník festivalu projektovať svoje osobné témy so stratou blízkych, a zároveň intervencie do priestoru sú pomyselným dialógom, dorozprávaním, resp. ilustrovaním situácií, v ktorých by sa Ján a Martina mohli nachádzať, keby sa tohto ročníka ako živí ľudia zúčastnili… Sprítomnenie spomienky na nich rôznymi miestami (čiernymi priestormi) konceptuálne jasne hovorí o sile ich odkazu, ktorý nechali našej spoločnosti: Myšlienku ani príbeh nezabiješ!

S. Masár: Good Feelings
Vtipným zásahom do priestoru a odkazom na detskú jednoduchú hru, škôlku, stimuluje autor v každom návštevníkovi hravosť. Škôlka býva spravidla nakreslená narýchlo a úplne „lowcost“. Masár posúva túto známu vizualitu a dáva jej pri dĺžke areálu festivalu provokujúci „popoluška“ efekt – nakresliť niekoľko desiatok políčok potrvá minimálne toľko, ako prebrať hrach od šošovice.

M. Sládek: Les
Posedenie na pňoch odkazuje na holoruby v lesoch a hlavách.

S. Komáček, S. Krajčí, J. Vančo: Offsite Specific Instalation
Performancia reagujúca na fenomén športových štadiónov ako nástrojov moci. P. Kalmus: Ochranno-bezpečnostné potreby a kostým pre cyklistu Bicyklové variácie na pokračovanie. Základnou myšlienkou každoročnej bicyklovej „show“ je nesmrteľné krédo začiatkov hudobných festivalov Make love, not war a nadčasové Dajte šancu mieru.

REAKCIA – www.reakciaumelcov.sk
Iniciatíva vizuálnych umelcov, ktorá sa pripája k apolitickým protestom pripomínajúcim vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Reakcia bude súčasťou otváracieho koncertu festivalu.

Galéria Žumpa
Žumpa je galériou na toalete jedného nájomného bytu s cieľom prezentovať to „najčerstvejšie lokálne umčo''. Tento rok konečne Žumpa prekročí prah svojho bytu a postará sa o vaše potreby aj na Pohode. Bude to voňavé…

zdroj: Festival Pohoda

P. Čejka – Hra o tróny (piatok) 12.12 h
Toaleta je trón. Írečitou slovenčinou sa povie „trónil na záchode“. A občas, na preľudnených miestach, dochádza k „boju o tróny“…

A. Garová – Oáza (sobota) 12.12 h
Potrebujem na chvíľu odísť z hektického sveta priamo sem, sem do Oázy potrieb.

HALA
Projekt HALA prezentuje aktuálne vizuálne umenie v Trenčíne. V spolupráci s medzinárodným Performance Art Festivalom Transart Communication prináša na Pohodu osobnosti súčasného umenia/performance. „Open stage“ – miesto pre voľné vyjadrenie sa festivalových hostí spojené s vystúpeniami pozvaných performerov: Lai Chun Ling (HK), Shu Yang (CN), To Yeuk (HK), Ioko Ero Nikaido (HK), Liping Ting (TW), Sun Yi-Jou (TW), Wen Peng (CN), He Libin (CN).

4D GALLERY
4D Gallery je tvorivým centrom podporujúcim vznik umeleckých diel, najmä v oblasti sochárskej torby, objektov a inštalácií. Poskytuje umelcom jedinečné zázemie (dielne, ateliéry, technológie) pre realizáciu aj veľkorozmerných a technologicky náročných diel.

M. Adamčiak – Kôň
Kôň je veľkou hračkou, inšpirovanou ľudovými kyjatickými drevenými hračkami, a zároveň s humorom pripodobňuje Trójskeho koňa, v ktorom sa nikto neschová. Okienka sú určené na to, aby sa cez ne mohli ľudia fotiť.

L. Sabo: Bolesť
Kompozícia predstavuje letecké strely dopadajúce do podstavy kríža. Tieto rakety nahrádzajú všeobecne zaužívaný symbol bolesti z kresťanskej ikonografie – Kristove klince. Týmto objektom Sabo žaluje na súčasný svet plný vojnových konfliktov, na ničenie morálnych a kultúrnych hodnôt.

I. Csudai: Macík
Objekt vznikol ako vygenerovanie hlavnej témy z motívov, ktoré Csudai zobrazuje vo svojich maľbách, kde abstrahuje detskú hračku – macíka. Dospelých navracia do spomienok na detstvo a pre deti je pútavou obrovskou hračkou.

60 seconds with (camera obscura portraits by daviddoros)
Dávid Doroš bude fotiť umelcov v artis village špeciálnou technikou camery obscury na čiernobiely film. Názov projektu je odvodený od dĺžky expozície 60 sekúnd. Jeho fotky boli oceneé aj v rámci súťaže Slovak Press Photo.

Maľovanie na šachty: R. Straka, K. Novosadová, K. Kandriková, Tesa, N. Paksiová, L. Brase, D. Slavkovská, M. Voláková, K. Prídavková, M. Maťátko, M. Rotlingová, S. Müllerová, M. Slováková, M. Ormandík, I. Derevenec, E. Činčalová, Z. Sabová, G. Halás, P. Cvik, N. Šušovicová, M. Petržalová, Ľ. Sekerášová, O. Felber, M. Turkovič, I. Belianska, I. Stehlíková, T. Abaffy, F. Sabol, T. Rafa, M. Stanco, Sakra, T. Minorová, Danglár (Garáž).

Vernisáž: piatok, 14.14 h, Garáž, hrá Funny Fellows

Posledných 500 lístkov na Pohodu 2018

„Ďakujeme za váš obrovský záujem. Predpredaj pokračuje parádnym tempom. Tri dni pred otvorením brán Pohody 2018 ostáva v predaji posledných 500 permanentiek na Pohodu 2018. V tejto súvislosti by sme vás ale chceli poprosiť, aby ste si lístky na Pohodu kupovali len cez nás, Ticketportal a našich oficiálnych predpredajcov. Ich zoznam nájdete tu: www.pohodafestival.sk/sk/listky,“ odkazujú organizátori.

„Nekupujte si lístky na Pohodu od secondary ticketingových spoločností, nakoľko žiadna z nich nie je našim partnerom (napr. Viagogo), ani od ľudí, ktorým nemôžete na sto percent dôverovať. Často predávajú falošné či kradnuté lístky, ktoré sú zablokované a nedostanete sa s nimi na festival. Vidina malej úspory sa môže zmeniť na veľkú stratu a sklamanie, pričom na bráne vzhľadom na aktuálny stav predpredaja pravdepodobne nebudeme predávať žiadne lístky.“

„Tešíme sa na vás 5. – 7. júla 2018 na 22. ročníku festivalu Pohoda.“

Posledné lístky v predaji nájdete tu: www.pohodafestival.sk/sk/listky

zdroj: Festival Pohoda