Preßburger Klezmer Band prichádzajú s naliehavým videoklipom ku skladbe Vigndik a fremd kind

Preßburger Klezmer Band prichádzajú s naliehavým videoklipom ku skladbe Vigndik a fremd kind zdroj: Preßburger Klezmer Band

Skupina s názorom. Legendárna bratislavská kapela Preßburger Klezmer Band sa na svojom najnovšom albume Baladen nevyhýba náročnejším témam textov. To je aj prípad čerstvého videoklipu ku skladbe Vigndik a fremd kind. Jeho réžiu a scenár zverili “Klezmeri“ uznávanému filmárovi a hudobníkovi Braňovi Špačkovi, ktorý je v umeleckom prostredí známy pod prezývkou Špako.

„Nebolo žiadne lámanie si hlavy, že ako poňať klip a podobne. Mal som privilégium vybrať si na albume pesničku pre klip. Udalosť, ktorá nás všetkých hlboko zasiahla – vražda a následné prebudenie ľudí, protesty, demonštrácie… Od prvej demonštrácie som si bral so sebou kameru a natáčal. Veď je to moja robota. Nemal som predstavu čo s tým. Len mi prišlo že je dôležité zachytiť tie veci. A keď som počúval album balád od Klezmeru, sa mi tieto dve veci spojili,“ dodáva k novinke režisér, kameraman a scenárista v jednej osobe.

Fanúšikov oceňovanej world music formácie možno prekvapí spoločenská angažovanosť ich najnovšieho singlu. Znalci diskografie Preßburger Klezmer Band však vedia, že kapela, ktorá nedávno oslávila dve desaťročia existencie, sa k temným udalostiam našich dejín vyjadrovala s pravidelnou periodicitou. Veď napokon hrá hudbu úzko spojenú s kolektívnou vraždou šiestich miliónov ľudí, ktorej bremeno nesie aj Slovensko.

„Uvedomovali sme si aj fakt, že všade na svete sa stavajú podobne tragédie, ktoré spájajú ľudí a nútia vyjadriť nesúhlas s násilím, ktoré pácha človek na inom človeku. Láska k našim blízkym a obava o ich budúcnosť bola témou, ktorá rezonovala v ľuďoch, ktorí prišli vyjadriť súcit a svoju nespokojnosť a stala sa zároveň jednou z tém nášho nového klipu. Nakoniec sme sa rozhodli túto pieseň venovať ľudom, ktorí sa zúčastnili protestných akcii v mnohých slovenských aj zahraničných mestách, ale aj tým, ktorí z najrôznejších dôvodov nemohli byt pri tom,“ opisuje myšlienku singlu speváčka skupiny, Marta Potančoková.

„Z hľadiska kapely je pri tomto klipe taký všeobecný postoj k tomu, čo sa okolo nás deje, bez akéhokoľvek zosobňovania, prehnaných emócií, útokov a pod. Skrátka náš umelecký pohľad na vec,“ dopĺňa jej slová huslista Andrej Werner.

Pieseň Vigndik a fremd kind nájdu poslucháči na ôsmom štúdiovom albume bratislavskej skupiny. Preßburger Klezmer Band sa na nahrávke Baladen (Real Music House – 2018) predstavujú v komornejšej ale o to intenzívnejšej polohe. Rovnakú atmosféru nesie aj ich najnovší videoklip. „Zámerne som nepoužil žiadny záber s menami politikov, lebo ich nechcem šíriť (propagovať) a verím že časom po nich ani pes neštekne, ale to prebudenie ľudí je tam zachytené navždy a z toho sa teším a želám si nech si každý pridá svoj vlastný význam k tomuto klipu – mikro príbehu, odohrávajúcom sa na pozadí naozajstného života,“ uzatvára filmár. Naživo si budú môcť poslucháči skladbu Vigndik a fremd kind vypočuť na niektorom z koncertov jesenného turné k nahrávke Baladen.

Video: Preßburger Klezmer Band - Vigndik a fremd kind