Skupina The Ills oslavuje desaťročnicu. Na koncerte vo Fuge zahrajú všetky zostavy

Skupina The Ills oslavuje desaťročnicu. Na koncerte vo Fuge zahrajú všetky zostavy
foto: Tatiana Lehocká

Pre niekoho je to až neuveriteľné – skupina The Ills, ktorá patrí v poslednom období k najžiadanejšiemu vývoznému artiklu slovenskej hudobnej scény, oslavuje v týchto dňoch desať rokov svojej existencie. Na špeciálnom koncerte v bratislavskom priestore Fuga si vo štvrtok 18. októbra dajú hudobný a isto aj nehudobný prípitok s fanúšikmi všetci členovia kapely a aj mnohí ďalší hostia.

„Snažili sme sa nájsť každého, s kým sme kedy hrali, ale niekedy je komunikácia trochu zložitá, každopádne zahrajú všetky štyri kompletné zostavy kapely,“ hovorí jeden zo zakladajúcich členov The Ills, gitarista Martin Iso Krajčír. „Prvé dni zastúpi Simonka Kraščenič, kedysi Sameková, ktorá s nami ťahala avantgardu v úvodných mesiacoch kapely. Zahrá aj Fifo, náš malý nahnevaný basák, samozrejmosťou je Adam Kobyda, ktorý s nami bol počas albumov Splendor a Zoya a k nim sa ešte pripojí pár hostí, bez ktorých by to nešlo.“

Spolu s The Ills si zahrajú aj Päfgens – čo je projekt spomínaného basáka Fifa Drábeka a jeho manželky Janky a ako špeciálny hosť vystúpi česká shoegazová jednotka Manon Meurt. Tá v Bratislave predstaví svoj nový album MMXVIII, ktorý vyjde len týždeň pred oslavou slovenských kamarátov. The Ills budú s Manon Meurt hrať aj 16. októbra v brnenskom Kabinete Múz a o deň neskôr v pražskom klube Altenburg 1964.

Podľa Isa to znie až ako klišé, ale keď pred desiatimi rokmi sedeli spolu v byte na Jedlíkovej ulici, hrali nezmyselné melódie a pili víno, nikomu nenapadlo, že to budú stále robiť aj v roku 2018. „Ktovie, čo by teraz povedali tie baby, čo bývali nad nami a nadávali nám, že počúvame stále dookola tie isté pesničky a že už ich poznajú naspamäť. Milé dámy, odkazujem, že to boli prvé skúšky The Ills a že niektoré z tých pesničiek zahráme aj teraz, takže sa príďte pozrieť, či sa za desať rokov rokov niekam posunuli!“ pozýva Iso.

Na koncert sa teší aj služobne najmladší člen The Ills, ďalší gitarista Miro Luky. „Na to, že som pôvodne hrať v kapele vôbec nechcel, som celkom spokojný!“ spomína na to, ako ho Iso donútil naskúšať jednu z “najľahších” skladieb a zahrať ju s chalanmi len tak na skúške. „Dlho som odolával jeho psychickému nátlaku, presvedčil ma až obrázok, na ktorom boli štyria členovia The Ills – klasická promo fotka – a namiesto Adamovej hlavy tam bola veľmi šlendriánsky nalepená moja,“ smeje sa nad Isovou kreativitou. Miri zažil najúspešnejšie obdobie kapely, ktorá si zahrala na viacerých európskych festivaloch, vrátane prestížneho Iceland Airways. „Keď už fungujeme desať rokov, možno by sme mali porozmýšľať aj nad bestofkou!“

Výberovku najväčších hitov zatiaľ The Ills neplánujú, naopak, len pred niekoľkými dňami nahrali svoj piaty album, ktorý by mal vyjsť na začiatku budúceho roka. „Dúfam, že nový album prekvapí ľudí aspoň tak ako nás,“ tajomne dopĺňa basgitarista Peter Berák. „V štúdiu sme totiž do poslednej chvíle nevedeli, ako to nakoniec vypáli. O to spokojnejší sme s výslednou nahrávkou.“ Niekoľko kúskov z neho po prvý raz zahrajú aj na oslave vo Fuge. „Aj preto sa, verím, oplatí prísť,“ dodáva Iso.

Video: The Ills - She Died at 20:00 (Live)