Pohoda zverejnila prvé meno, príde Lykke Li

Pohoda zverejnila prvé meno, príde Lykke Li zdroj: Festival Pohoda

Jej piesne sú častou voľbou filmových i seriálových tvorcov a na albumoch sa pravidelne podieľajú producenti najväčších svetových hviezd. „I follow rivers“ je vskutku veľký hit, no ako píše Consequence of Sound najmä najnovší album so sad so sexy prináša „špičkovú reinvenciu Lykke Li“ čoby umelkyne rehabilitujúcej pop v jeho najrôznejších podobách aj v ušiach náročnejšieho poslucháča. Pravidelnú účinkujúcu festivalov Glastonbury, Coachella a Lollapalooza prinesieme po dlhoročnom úsilí prvýkrát aj na Slovensko – Lykke Li vystúpi v piatok 12. júla na festivale Pohoda 2019.

Lykke Li spolupracovala s U2, A$AP Rocky, Robin Schulz či na albume režiséra Davida Lyncha. Jej piesne sa objavili v soundtrackoch filmov ako The Twilight Saga: New Moon, Pretty Little Liars, Divergent Series: Insurgent či v seriáli The Vampire Diaries, účinkovala aj ako modelka pre rôzne značky či ako herečka v škandinávskom kriminálnom filme Tommy. Medzi jej najväčšie hity patria piesne ako „I follow rivers“ (ktorá sa stalo n°1 hitom v siedmich krajinách Európy), „Until we bleed“, „Get some“, „Little bit“, „No rest for the wicked“, „I'm good, I'm gone“, „Dance Dance Dance“, „Gunshot“ či novinky „Hard rain“ a „Deep end“.

Lykke li vydala debutové EP Little Bit v októbri 2007, pričom Stereogum ju okamžite označil za umelkyňu, ktorú treba sledovať. Jej prvý album Youth Novels vyšiel v roku 2008 a producentsky sa na ňom podieľal Björn Yttling z Peter Björn and John. Album vyhral cenu European Border Breakers Award pre európskeho hudobného nováčika roka. Yttling sa podieľal aj na nasledujúcom albume Wounded Rhymes z roku 2011, za ktorý získala dve Swedish Grammy Awards, pričom „I follow rivers“ sa stala festivalovou hymnou roka na European Festival Awards. Album sa dostal do koncoročného TOP 10 podľa The New York Times, či do výberu 50 najlepších albumov roka podľa The Guardian. V roku 2014 vydala tretí album I Never Learn, ktorý zaradili medzi dvadsiatku najlepších magazíny ako Rolling Stone či Vulture.

Video: Lykke Li - I Follow Rivers

Koncom júna vydala po dlhšej pauze očakávanú štvrtú štúdiovku so sad so sexy, ktorému dali The Guardian, NME, The Independent či Q Magazine 8 z 10. Okrem Lykke Li sa na ňom výraznou mierou podieľal Malay (Lorde, Frank Ocean) a mimoriadne dlhý zoznam kontribútorov, v ktorom nájdete ľudí ako Skrillex, Jeff Bhasker (Kanye West, Bruno Mars, Rihanna), Rostam (Solange Knowles, HAIM), Illangelo (The Weeknd), Jonny Coffer (Beyonce, Sam Smith), T-Minus (Kendrick Lamar, Drake) či Emile Haynie (Eminem, Lana Del Rey, Dua Lipa). Piesne sú prevažne dielom Lykke Li a kalifornskej pesničkárky Ilsey Juber (Beyonce, Drake, Kanye, Majid Jordan).

Streamy naprieč rôznymi službami sa už v prípade Lykke Li rátajú na miliardy. Jej dlhodobým ambasádorom v našom tíme je najmä šéf umeleckej produkcie Pohody a frontman kapely Talkshow Andreas Imrich, ktorý nám o so sad so sexy okrem iného povedal: „Ej, veruže mi poskočilo srdiečko, keď som videl potvrdzujúci email o Lykke Li na Pohode 2019… :) Jej hudba, texty ako aj samotná osobnosť je pre mňa príjemnou inšpiráciou už od prvého albumu a posledný album so sad so sexy už poznám takmer naspamäť. „I follow rives“ sme občas hrávali ako cover s Tlkshw, takže čo viac dodať… jej koncertu sa už neviem dočkať.“

Video: Lykke Li - Love Me Like I'm Not Made Of Stone

Interpret: Lykke Li
Značky: Festivaly