Na Pohode 2019 vystúpi aj aktuálny víťaz Grammy Mura Masa

Na Pohode 2019 vystúpi aj aktuálny víťaz Grammy Mura Masa

Podľa last.fm Mura Masa minimalistickým, no efektívnym prístupom k britskému trapu kombinuje energiu elektronickej produkcie a klubovej kultúry s rustikálnymi a organickými zvukmi a farbami tradičnej samplovej tvorby beatov. Rodák z normandského ostrova Guernsey je jediným umelcom, ktorý bol nominovaný na Grammy v tom istom roku ako autor hudby a zároveň ako art director vizuálnej stránky albumu (debut Mura Masa).

Jeho hit „Lovesick“ sa po vydaní dostal na čelo rebríčka Spotify Viral charts v UK i USA, pričom verzia piesne s A$AP Rockym má na tej istej streamovacej službe takmer 200 miliónov vypočutí. V lete headlinuje írsky Forbiden Fruit či BBC Radio 1 stage na festivale Leeds a predstaví sa aj návštevníkom 23. ročníka Pohody.

Video: Mura Masa - Doorman

Alex Crossan (Mura Masa) vyrastal na malom normandskom ostrove Guernsey v Lamanšskom prielive. Ako tínedžer hrával na gitare, base, bicích a spieval v punkových, hardcoreových, deathcoreových, ale i gospelových kapelách. Potom ako sa „skamarátil s Abletonom“ začal tvoriť mix trapu a tropical houseu šmahnutého funkom.

Ovplyvnený umelcami ako Hudson Mohawke či James Blake sa stal zakrátko úspešnou súčasťou elektronickej scény. Medzi vplyvmi menuje aj SBTRKT, Gorillaz a The Smiths. V sedemnástich dal na Soundcloud svoje prvé piesne a remixy, po ktorých okamžite siahli moderátori a DJ-i BBC ako Zane Lowe, Anne Mac či Huw Stephens. V roku 2014 (ako 18 ročný) nahral mixtape Soundtrack to a Death a o pol roka neskôr debutové EP Someday Somewhere, z ktorého pieseň Firefly vybralo BBC do playlistu „In New Music We Trust“. Ešte úspešnejšia bola pieseň „Lovesick“, ktorá sa stala jednotkou Spotify viral charts v UK a USA. EP vydal cez vlastný label Anchor Point, pričom v UK ho distribuoval Polydor Records a v severnej Amerike Interscope. 

Video: Mura Masa - What If I Go?

  Mura Masa bol preto jedným z najväčších lákadiel Eurosonicu 2016. „Do klubu Simplon sme sa ale pre obrovský rad do konca jeho vystúpenia nedostali. Z hitu „Lovesick“ spravil po roku novú verziu pod názvom „Love$ick“ na ktorej s ním spolupracoval A$AP Rocky,“ uvádzajú organizátori Pohody. Pieseň má dnes už takmer 200 miliónov vypočutí na Spotify.

Mura Masa spolupracoval aj s ďalšími hviezdami. Napríklad so Stromzym na piesni „First Things First“, na skladbe „1 night“ s Charli XCX, na piesni „Second 2 None“ spolupracoval s Christine and the Queens a „Firefly“ naspievala Nao. Zaujímavá je aj kolaborácia s raperom slowthai-om na piesni „Doorman“. Ku skladbe „Blu“ si zase prizval jeden zo svojich tínedžerských vzorov Damona Albarna. Pieseň bola ocenená ako Best Live Session na UK Music Video Awards. Za remix piesne „Walking Away“ kapely Haim získal len pred pár týždňami Grammy v kategórii Best Remixed Recording, Non-Classical.

V júli 2017 vydal eponymný debutový album Mura Masa, ktorému množstvo renomovaných médií okamžite predpovedalo žiarivú budúcnosť. Album sa dostal do výberu najlepších albumov roka 2017 portálov Drowned in Sound či NME. The Skinny mu dal päť hviezdičiek, pričom jeho tvorba je podľa magazínu „dôkazom, že nie všetka populárna hudba je kalkul vytvorený pánmi v sakách s dolármi namiesto zreničiek, no občas aj talentovaným umelcom, ktorý spôsobí, že sa hudba zakrúti do vášho mozgu a zostane tam niekoľko dní.“ Podľa Mixmagu ukázal, ako má vyzerať pop v roku 2017: „Rozmanitý, zaujímavý a prekvapujúci.“ Pestrý mix žánrov, syntetických i akustických zvukov a nálad od eufórie po zasnenú melanchóliu šikovne namiešaný do chytľavých trackov predvedie Mura Masa aj na Pohode 2019.

V posledných dňoch Pohoda zverejnila ďalšie zaujímavé mená elektronickej hudby ako Ekman či Illnurse. Na 23. ročníku nášho festivalu zahrá aj kapela Bukahara, ktorá nemohla pre zranenie člena skupiny odohrať koncert na minuloročnej Pohode a opäť sa vrátia naši živelní holandskí priatelia Bazzookas.

Značky: Festivaly