Fúzy Múzy vyliezli zo skúšobne a tento piatok predstavia nové piesne

Fúzy Múzy vyliezli zo skúšobne a tento piatok predstavia nové piesne
foto: RYON

Fúzy Múzy debutovali po viac ako troch rokoch existencie eponymným albumom v roku 2016, ktoré im zabezpečilo nominácie v kategóriách debut roka a nováčik roka na Radio_Head Awards.

Nahrávku uviedol do života gitarista a skladateľ David Kollar, ktorého mladé trio zaujalo svojou tvorbou. Ponúkol im širšiu spoluprácu a stal sa ich mentorom. Občasne s nimi vystupuje a spoločne sa predstavili aj na maďarskom mega festivale Sziget.

Vyše roka nebolo o kapele počuť, nakoľko sa nedávno zmenilo obsadenie. Bubenícky post obsadil Stanislav Geci a k hudobníkom v koncertnej zostave pribudla violončelistka Milena Hrušovská. Basgitarista Juraj Staviarsky a gitarista Ľuboslav Krajňák boli celý ten čas zatvorený v skúšobni. Výsledkom je zatiaľ sedem nových skladieb, ktoré sa rozhodli predstaviť fanúšikom v tejto koncertnej sezóne.

„Do konca minulého roka sme tvorili, makali, zapisovali si nové riffy a budovali nový album. V novom roku sme si povedali, že už toho máme dosť, treba to nejako dať dokopy, zoznámiť sa a scvičiť s novými členmi, aby ich tá energia, ktorú sme vytvárali, nakazila a tiež nejaká pribudla od nich do pripravovaného albumu. Teraz sme si povedali, že s tým chceme ísť von a vyskúšať to na pódiách. Najbližšie sa predstavíme tento piatok v Stromoradí,“ pozýva gitarista.

Video: Fúzy Múzy - The Gate

Kto už mal možnosť navštíviť koncerty kapely, má ešte v živej pamäti unikátne vystupovanie Juraja Staviarskeho a jeho divadelné etudy, ktoré predvádza pri hre na basgitare. Jeho nespútaná šou sa stala kapelovým poznávacím znamením. Okrem toho sa k inštrumentálnej hudbe tejto trojice skvelo hodí práca s vizuálnou stránkou koncertu. Na prešovský koncert pozvali umelca Lukáša Čerňáka alias Kanrec Sakul, ktorý prerobí pódium na scénu pre divadelné predstavenie. „Nainštaluje svoje autorské diela, zmení ich na svetelné objekty, ktoré sa budú hýbať a komunikovať s tým, čo bude Juraj predvádzať na pódiu.“

Z existujúcich skladieb by dokázali vyskladať nový album, majú však ešte ďalšie nápady, ktoré chcú spracovať a tak sa neponáhľajú. Predpokladaný termín, kedy by zatiaľ bezmenná nahrávka mohla uzrieť svetlo sveta je záver tohto roka. Aj v nápadoch, ktoré ešte neprestavia piatok naživo chcú zhodnotiť inšpirácie a možnosti, ktoré im David Kollar ukázal. Práve v tom vidí gitarista Ľuboslav Krajňák najväčšiu zmenu oproti prvotine. „Snažil sa nám otvoriť iné dvere, inšpiroval nás ako sa dá využiť konkrétny riff či hudba, ktorú práve robíme. To všetko je cítiť v nových piesňach.“

Polovicu koncertu budú tvoriť novinky, z ktorých už teraz môžeme spomenúť napríklad Sen, Japonsko, Hriech, Sabat, Jatky. Kapela priznáva, že aj nové skladby majú atmosféru, dobré riffy, presunula do nich svoje zážitky a budú aj vizuálne pôsobivé a niečím zaujímavé pre samotných návštevníkov. Chýbať nebudú ani overené skladby. „Sme zvedaví ako ľudia zareagujú na novinky. Aj pre nás to bude nové, ale ideme to risknúť,“ priznáva Juraj Staviarsky.

Interpret: Fúzy Múzy
Značky: Domáca scéna