Black midi, nominovaní na Mercury Prize 2019, zahrajú v Bratislave pre 200 ludí

Black midi, nominovaní na Mercury Prize 2019, zahrajú v Bratislave pre 200 ludí

Poznáme tohtoročné nominácie prestížnych hudobných cien Mercury Prize 2019. Medzi kandidátmi na ocenenie za najlepší britský hudobný počin sa so svojím debutom Schlagenheim ocitli aj black midi, ktorí majú na jeseň naplánovaný koncert v Bratislave. 3. októbra vystúpia v klube Fuga s kapacitou pre 200 ľudí.

black midi sa na zozname adeptov na rešpektované ocenenie ocitli v spoločnosti mien ako Anna Calvi, Foals, 1975 či Idles. Vyčnievať z davu finalistov sa im darí predovšetkým vďaka žánrovej neuchopiteľnosti a inovatívnemu prístupu ku gitarovej hudbe. Na nominovanej nahrávke Schlagenheim surové gitary a piskot náhle strieda podivná elektronika, zvukové dekonštrukcie a živelný vokál. Nezvyčajne znejúci post-punk a hardcore s intelektom a britskou mladíckou energiou sa ukázuje ako mimoriadne dobrá kombinácia, ktorá je ojedinelá aj v rámci bohatej ostrovnej scény.

Mladí Londýnčania spôsobili zhruba pred rokom v hudobných kruhoch doslova ošiaľ a už počas prvého turné vypredávali jeden európsky klub za druhým. Obzvlášť po nominácii na Mercury Prize je pravdepodobné, že podobný osud ich čaká aj na najbližšom jesennom turné, v rámci ktorého si zastávku urobia aj v Bratislave. Slovenským hudobným nadšencom sa tak naskytuje príležitosť, ktorá sa už nemusí opakovať – zhliadnuť naživo horúci objav britskej hudobnej scény v malom klube pre 200 ľudí.

Podobná situácia na Slovensku nastala pred niekoľkými rokmi v prípade škótskych Young Fathers, ktorí sa ešte pred získaním Mercury Prize za album Dead predstavili v klube Stanica Žilina-Záriečie. Žilinskí dramaturgovia ukázali výborný vkus, odhad a timing. O niekoľko mesiacov neskôr by sa už publikum tejto kapely do menšieho klubu nezmestilo. Ich fanúšikovská základňa sa výrazne rozrástla a dnes Young Fathers s prehľadom vypredávajú najväčšie koncertné haly.

Bratislavský koncert black midi sa uskutoční 3.10.2019 v klube Fuga. Objav britskej undergroundovej scény na Slovensko prinášajú značky Suprasonic a Real Something, ktorých zakladatelia stoja aj za hudobným festivalom Sharpe v Novej Cvernovke. Vstupenky sú k dispozícii v sieti Tootoot za cenu 10€. V prípade dostupnosti bude v deň koncertu na mieste cena lístka 13€.

Video: black midi - ducter

Interpret: black midi
Značky: Koncerty