Švédsky melancholik Jay-Jay Johanson vystúpi na Barbakane v Banskej Bystrici

Švédsky melancholik Jay-Jay Johanson vystúpi na Barbakane v Banskej Bystrici

Švédsky muzikant Jay-Jay Johanson, ktorého fanúšikovia trip-hopovej melanchólie môžu registrovať už od druhej polovice 90. rokov, je prvým zverejneným menom ďalšieho ročníka tradičného multižánrového festivalu Barbakan. V banskobystrickej Záhrade sa ukáže v piatok 29. novembra.

Koncert bude súčasťou jeho európskeho turné, na ktorom predstaví svoj najnovší album Kings Cross (2019). Rodák z Trollhättanu sa v rámci neho zastaví v Španielsku, Francúzsku, Portugalsku, Grécku či Nemecku. Zaujímavosťou je, že vystúpenie na strednom Slovensku bude jeho jedinou zastávkou v celej strednej Európe.

Jay-Jay Johanson debutoval na scéne v roku 1996 albumom Whiskey, ktorý charakterizovali spevákove jazzové, melancholické vokály s aranžmánmi ako vystrihnutými z filmu noir. Zasnenými vokálmi boli popretkávané aj jeho ďalšie počiny vrátane albumovej trojky Poison (2000), na ktorej spolupracoval s Robinom Guthriem z Cocteau Twins. Miernu zmenu predstavovala jeho nahrávka Antenna (2002) obsahujúca singel On The Radio, kde sa od trip-hopovým nálad posunul viac k electroclashu.

Johanson v tvorbe a vydávaní albumov nepoľavoval ani v ďalších rokoch, či už to boli soundtracky, kompilácie alebo ďalšie “klasické” štúdiové nahrávky. Nebráni sa ani spoluprácam, a ak si jeho meno hodíte do YouTube, zistíte, že jednou z jeho najhranejších skladieb je singel Marble House, ktorý vyšiel v roku 2006 v rámci spolupráce so švédskou elektronickou dvojicou The Knife. Na Spotify má už viac ako 6 miliónov prehratí.

Do Banskej Bystrice príde predstaviť spomenutý najnovší album Kings Cross, kde sa pohybuje od nu-jazzu cez downtempo až po folk-rock. Za zmienkou z neho rozhodne stojí chytľavý singel Heard Somebody Whistle, ktorý by sa uživil nielen v alternatívnych playlistoch.

Video: Jay-Jay Johanson - ”Heard Somebody Whistle"

Predskokanom na koncerte Jay-Jaya Johansona bude slovenský hudobník Jerguš Oravec. Zástupca trenčianskej scény, ktorý hrá svoju verziu blues pre 21. storočie, má za sebou účinkovanie na slávnom Szigete či supportovanie na turné Richarda Mullera. Od roku 2015 sa venuje najmä kapele The Youniverse, ktorú založil so speváčkou Tammy Nižňanskou.

Prvá séria lístkov na tento večer sa v sieti Ticketlive predáva za 12 eur, po jej vypredaní sa zvýši na 15 eur. Na mieste bude vstupné 18 eur.

Značky: Festivaly