Viki Olejárová predstaví autorské piesne v rámci festivalu Slovenská Krčma

Viki Olejárová predstaví autorské piesne v rámci festivalu Slovenská Krčma
foto: Fero Karlík

Slovenský antifašistický festival Slovenská krčma sa dnes presúva aj do Prešova. V Lokale vystúpia Posledné Decembrové Dni a v Stromoradí Viki Olejárová. Tá so svojou kapelou predstaví vlastné autorské piesne, s ktorými sa chystá do nahrávacieho štúdia. Hudobníci sa zhodujú, že sa do svojráznej iniciatívy zapojili, lebo nie sú rasisti a chcú si zahrať v dobrej krčme.

Iniciátorom podujatia je tím festivalu Pohoda, ku ktorému sa od oznámenia pridalo viac než 150 účinkujúcich a 100 krčiem z celého Slovenska. Ide o svojráznu reakciu na nedávne vyhlásenie bývalého premiéra, ktorým sa zastal exposlanca Mazukera po jeho právoplatnom odsúdení a vylúčení z parlamentu. Hlavnou myšlienkou je ukázať, že väčšina návštevníkov krčiem nie sú rasisti a nestotožňujú sa s fašistickými názormi.

Bývalý premiér totiž uviedol: „Ak má byť rozsudok Najvyššieho súdu meradlom toho, čo je pri výrokoch na adresu Rómov trestným činom, môžu rovno orgány činné v trestnom konaní vojsť do ktorejkoľvek krčmy na Slovensku a všetkých hostí, vrátane ležiacich psov, pozatvárať.' Nesúhlasíme s delením občanov na kaviareň a krčmu. Chodíme do jedných aj do druhých a v krčmách i kaviarňach stretávame úžasných ľudí. Chceme ukázať, že Slovensko nie je rasistická krajina, a preto organizujeme festival Slovenská krčma," uvádzajú organizátori.

Viki Olejárová si váži, že môže v tejto dobe tvoriť slobodne. Preto koncert postaví na vlastných piesňach, s ktorými sa v najbližších dňoch chystá aj do štúdia, aby v dohľadnej dobe mohol vyjsť jej album. „Mnoho ľudí našu tvorbu ešte nepočulo, ale budem rada, ak prídu. Pripravujeme single a časom aj album. Zatiaľ sme ešte len v úvodnom štádiu príprav. Bude to gitarová muzika so slovenskými textami,“ dodáva Viki Olejárová, ktorá k svojim najväčším inšpiráciám radí Beatles, REM, U2 alebo Oasis.

Hudobníčka berie ako samozrejmosť, že žije v slobodnej dobe, kedy môže tvoriť hudbu bez obmedzení a vyjadriť tak svoje názory a pocity. Aj preto kladie dôraz na slovenské texty a je rada, že dnes nie sme nútení pre svoj názor emigrovať. “Nesmieme si nechať vziať slobodu. Aj preto sme sa zapojili do festivalu Slovenská krčma. Najhoršie je mlčať, keď sa deje neprávo. Dávajme si pozor, koho volíme a komu odovzdávame moc, pretože morálne zdevastovaní politici dokážu napáchať obrovské škody. Slobodu si musíme chrániť, nezabúdajme na hodnoty demokracie a hlavne necúvajme, pretože najväčšie nešťastie je žiť v neslobode.“

Viki Olejárová vystúpi s celou svojou kapelou v zložení Viki Olejárová (gitara, spev), Fero Karlík (elektrická gitara), Vilo Kirner (basa) a Dušan Kirner (bicie). Odznejú skladby ako Ulice Detstva, ktorá už skôr vyšla ako singel, ale aj novinky Všade ťa mám, To sa dá, Slnečná, Divý mak a ďalšie. Koncert začne po 20:00 hodine a vstup je zdarma.

redakciu informoval Edo Kopček, PR manažér Stromoradia
foto: Fero Karlík

Video: Viki Olejárová & Talkshow Prešov Band - Ulice detstva

Značky: Koncerty, Festivaly