Česká kapela Koňe a Prase debutuje albumom Bramborové hity

Česká kapela Koňe a Prase debutuje albumom Bramborové hity

Z jednoduchých melódií a popevkov dokáže kapela Koňe a Prase zložiť osviežujúce elektropopové hity. Odľahčenou formou reflektujú všedné životné situácie, ale kladú dôraz aj na ekológiu a spoločenskú kritiku. Na živelných koncertoch žnú úspechy, keď opakovane excelovali po boku spriatelených kapiel Midi Lidi alebo Mucha. Teraz vydávajú svoj debutový album Zemiakové hity, ktorú ohlásili videoklipom ku skladbe Stěhovák.

Pesničky kapely Koňe a Prase rámuje humor, bezprostrednosť, naivita, energia a úprimnosť. Svoju úlohu na konečnom výsledku hrajú aj pestré životné príbehy jednotlivých členov tria, v ktorom spoločne pôsobia vodič tatrovky a zberateľ veteránov Martin Janírek (bicie, spev), astrofyzik a galerista Viktor Mikulášek (basa, spev) a ekologička a predavačka Lenka Halová (klávesy, spev).

Debutovej platne sa Koňe a Prase dočkali po štyroch zmarených pokusoch a ôsmich rokoch prerušovanej existencie kapely. Nahrávku natočili v srdci Beskýd v spolupráci so zvukárom kapely Buty Lukáša Lukáša, v lete v štúdiu Jámor ju zmixoval a zmasteroval Ondřej Ježek. A ako vznikol názov albumu Bramborové hity? „Martin hrá na bicie ako keď sa sypú zemiaky do pivnice. Ale stalo sa, že po koncerte v Prahe za ním prišiel zvukár, ktorý by vraj dal ruku do ohňa za to, že ho videl, keď bol na exkurzii vo fabrike na výrobu metronómov, ako podľa jeho hry nastavujte presnosť metronómom,“ hovor basák Viktor Mikulášek s tím, že keď toto počul, tak sa vyvrátil.

Vlastný príbeh majú aj staré nástroje, na ktoré hudobníci hrajú. "Používame koncertnú sadu bubnov Tacton, ktoré sú vyrobené z papiera, ich prechody slúžili ako kvetináče a pôvodne mali skončiť rozrezané na skládke, Viktor z kotolne zachránil a zrenovoval starú basgitaru, ktorú jeho dedko získal ako riaditeľ priemyslovky od jedného zo svojich žiakov. Lenka potom miesto darovaných klávesov značky Moog radšej využíva tzv. samohrajky, " dodáva kapelník Martin Janírek.

Album Bramborové hity digitálne a na vinyle vychádza 1. septembra 2020 v Bumbum Satori. O Štyri dni neskôr kapela s albumom vyrazí na prvé samostatné turné, kde ako predkapely zahrajú** Muzikant Králiček, Bert & Friends** alebo Mucha. Brnenský krst prebehne 13. októbra v Kabinetu MÚZ, pražský 4. novembra v Café V lese, krst doma vo Valašskom Meziříčí sa uskutoční 29. decembra v M-klube.

Video: Koňe a Prase - Stěhovák (oficiální video)

Interpret: Koňe a Prase
Značky: Nová hudba