Gabriel Kain: Niekedy môžeme byť sami sebe tým najhorším nepriateľom

Gabriel Kain: Niekedy môžeme byť sami sebe tým najhorším nepriateľom

Keď Gabriel Kain vydal v septembri roku 2019 svoje debutové eponymné EP v slovenčine, v pláne mal jednu z predstavených introspektívnych skladieb dostať aj do vizuálnej podoby. Voľba padla na singel Pocit a na sklonku jesene sa začalo s natáčaním scén pre hudobné video. Nikto vtedy ale netušil, že neočakávaná pandémia v roku 2020 odsunie jeho finalizáciu viac ako o rok, ktorý on sám prežije prevažne v izolácii vo svojom londýnskom bydlisku. Medzičasom sa však podarilo všetko dokončiť a videoklip bude mať premiéru vo štvrtok 25.3.2021.

Video si berie na mušku neviditeľný, no intenzívny konflikt, odohrávajúci sa v narastajúcom počte ľudí žijúcich v modernej spoločnosti. Je to konflikt medzi racionálnym mechanickým „ja” – archetyp Jungovej „persóny” nastavený na každodenné „prežitie” a vykonávanie k tomu potrebných mechanických stereotypných úloh, a kreatívnou, intuitívnou, hravou, no i deštrukčnou stránkou osobnosti, ktorú Jung nazýval „tieň”. Tá podľa neho prebýva v jeho podvedomí a tvorí puto medzi človekom a jeho prírodnou kolískou.

Naratív si požičiava metaforu lovu na zobrazenie neustálej snahy racionálneho „ja” eliminovať a potlačovať to intuitívne „ja”, čím spôsobuje pnutie, ktoré nevyhnutne vrcholí v kataklizmatickom klimaxe pre jedného z protagonistov.

Video sa natáčalo v lesoch okolo Trenčína a v industriálnom komplexe bývalej továrne Merina v Trenčíne na jeseň a v zime 2019 pod réžiou Dušana Bustina (Almostar.sk). Kameru a editáciu videa si vzal na starosť Peter Dúžek. Hlavného protagonistu vo videu stvárnil sám Gabriel Kain.

Video: GABRIEL KAIN - POCIT