Ivana Mer vydala konceptuálny album Earth

Ivana Mer vydala konceptuálny album Earth
foto: Darartphotography

Už viac ako 50 rokov si 22. apríla na Deň Zeme pripomíname, že bohatstvo a zdroje našej planéty nie sú nevyčerpateľné. Práve tento dátum si symbolicky vybrala slovenská skladateľka a speváčka Ivana Mer pre zverejnenie svojho nového albumu Earth. Komplexné dielo s medzinárodným presahom a odkazom na hudbu rôznych končín sveta vychádza vo vydavateľstve Slnko Records.

Óda na prírodu a miesto, na ktorom žijeme, ale aj volanie po empatii, zmene v správaní a uvedomelejšom prístupe k našej planéte. Tieto témy sa Ivany Mer bytostne dotýkajú a bolo prirodzeným vyústením, že sa ich rozhodla uchopiť aj umelecky a zhmotnila ich do konceptuálneho albumu, ktorý možno vnímať ako nepretržitú 45-minútovú skladbu. Leitmotívom je návrat ku koreňom, nielen z ideového hľadiska, ale aj z pohľadu výberu hudobných prvkov či nástrojov ako sitár, udu a kora.

“Album bol z veľkej časti inšpirovaný perkusiami a tradičnými nástrojmi používanými v Latinskej Amerike. Naďalej spája elektroniku so živými nástrojmi. Hlas je prostriedkom na vypovedanie príbehu o tom, ako cítim súčasnú situáciu a o mojej nádeji na zmenu a transformáciu,” hovorí Ivana Mer, ktorá je autorkou piesní a postarala sa aj o celkovú produkciu albumu v spolupráci s Argentínčanom Cristianom Estrellom.

Finálny zvuk nahrávky vznikol v spolupráci s Michalom „Koudelkom“ Černým v pražskom štúdiu Faust. Okrem spomínaných mien sa na nahrávaní v rozmedzí niekoľkých rokov podieľalo 18 hudobníkov z rôznych krajín a kontinentov.

Hudobný projekt je úzko previazaný aj s vizuálnou stránkou. Počas posledných troch rokov sa Ivana Mer inšpirovala estetikou a filozofiou pôvodných obyvateľov Severnej Ameriky. Tak vznikli aj jednotlivé symboly, ktoré sú unikátne pre každú z deviatich skladieb albumu. V tejto vizuálnej linke pokračuje aj dizajn a výroba kostýmu z dielne Wnoozow textilného ateliéru v Prahe, pod vedením Daniely Danielis. Bol ručne utkaný z prírodných materiálov a priadzí a je zobrazený v rozanimovenaj fotografii k titulnej piesni albumu.

Earth je dostupný na CD, v digitálnej verzii aj streamovacích službách od 22. apríla.

Video: Ivana Mer - EARTH