Robert Pospiš a Martin Sillay nahrali druhý album, predznamenáva ho singel Alebo O

Robert Pospiš a Martin Sillay nahrali druhý album, predznamenáva ho singel Alebo O

Tri roky po vydaní albumu Príchody Odchodov (2010) prichádza muzikantská dvojica Robert Pospiš a Martin Sillay s novým albumom Doba. Predznamenáva ho singel Alebo O, ktorý slovenskí hudobníci ponúkajú na voľné stiahnutie.

Skladba je dostupná na adrese www.realmusichouse.bandcamp.com. Fanúšikovia si ju môžu stiahnuť bezplatne, no muzikantov za ňu môžu tiež finančne podporiť, a to akoukoľvek čiastkou. Pieseň Alebo O je už dostupná aj na YouTube, oficiálny videoklip pripravuje dvojica na jeseň.

Na novom albume pracovali Robert Pospiš a Martin Sillay viac ako dva roky. “Chceli sme, aby to bola generačná doska. Preto sme jej museli nechať čas. Každá z trinástich skladieb má svoj vlastný príbeh, ktorý je založený na skutočných udalostiach z nášho okolia. Nechceli sme, aby to bol album o nás, ale o dobe v ktorej žijeme. To je to, čo nám chýba v dnešnom domácom umení,“ vysvetľuje Pospiš, ktorý je opäť autorom všetkých textov. “Názov Doba sme mali hneď na začiatku. Žiadny iný sme ani nezvažovali. To slovo nás sprevádzalo od začiatku až do konca,“ dodáva tento spevák, multiinštrumen­talista a producent.

Celé nahrávanie, produkciu aj mix albumu tentokrát dvojica Pospiš/Sillay zobrala do vlastných rúk. S takouto prácou majú značné skúsenosti, keďže v ostatných rokoch produkovali vo vlastnom vydavateľstve Real Music House albumy pre Nikolaja Nikitina, Erika Rothensteina či Pressburger Klezmer Band. Aj preto vedeli, že kvalitná práca si vyžaduje svoj priestor.

“Potrebovali sme veľa času a vieme, že dnes sa už podobným spôsobom u nás nahrávať nezvykne. Nie je to album, ktorý by sme dokázali nahrať za desať dní. Niektoré skladby sme riešili mesiace. Zásadná pre nás bola atmosféra a sila výpovede. Bez toho nemôže fungovať žiadny album s odkazom,“ opisuje Pospiš základné princípy nahrávacieho procesu. Mastering novinky zverili londýnskemu masteringovému štúdiu. “Mali sme jasnú predstavu o zvuku, ktorému sme venovali niekoľkomesačný postprodukčný proces. Nešlo nám iba o dobrý zvuk, ale o celkovú atmosféru. Chceli sme, aby sa celý album niesol v jednom zvukovom duchu. Aby fungoval ako rieka, ktorá vás síce strhne, ale neunaví,“ pokračuje Pospiš.

Čerstvý singel Alebo O patrí ku kratším skladbám albumu. “Alebo O bola jednou z prvých vecí, ktorú sme pre Dobu zložili. Text k nej vznikal mimoriadne dlho, aj keď patrí k najkratším na celom albume. Pre nás je to zásadná skladba. Ukázala nám, kam sa máme pohnúť. Je to vstupná brána do celého albumu. Ak sa vám páči, bude sa vám páčiť celá doska,“ naznačuje Pospiš, ktorý nedávno zaujal debutovou básnickou zbierkou Sme to my? (2013).

Album Doba oficiálne vyjde koncom augusta. Po uvedení na trh bude nasledovať krst a jesenné turné. “Tešíme sa na to, ako budú na album reagovať ľudia. Do Doby sme dali všetko a teraz sa o to potrebujeme podeliť,“ uzatvára Pospiš.

Web:
www.robertpospismartinsillay.com
www.facebook.com/…MartinSillay
www.realmusichouse.sk

Zdroj: Ján Papač / foto: Zuzana Kmeťová
Značky: Nová hudba, Hudba na stiahnutie, Hudba na počúvanie, Domáca scéna