Nové mená na Pohode: Little Big, TokiMonsta, Zohra, Čhavorenge a Symfonický orchester Slovenského rozhlasu

Nové mená na Pohode: Little Big, TokiMonsta, Zohra, Čhavorenge a Symfonický orchester Slovenského rozhlasu

Organizátori festivalu Pohoda zverejnili v rámci Dňa_FM nové mená a predstavili ďalšie novinky.

Na Pohode 2019 vystúpi aj rave/hip-hopový fenomén z Petrohradu Little Big, ktorý ovládol európsku tanečnú scénu svojimi nákazlivými hitmi ako „Skibidi“, „Faradenza“ či „LollyBomb“. Návštevníkov festivalu roztancuje aj americká DJka TOKiMONSTA, ktorá bola nominovaná na tohtoročných Grammy v kategórii Best Dance / Electronic Album.

Dianie na hlavnom pódiu otvoria výnimočné projekty. V piatok sa môžete tešiť na živelnú energiu kombinovanú s akademickou virtuozitou vďaka koncertu Idy Kellarovej so speváckym súborom Čhavorenge v unikátnom spojení s Českou filharmóniou.

Ďalší deň otvorí Zohra – prvý afganský ženský orchester. Ten svojim koncertom uzavrel výročné stretnutie Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose v roku 2017 a okamžite si získal uznanie médií ako BBC, NPR, The New York Times a mnohých ďalších.

Pohodu 2019 otvorí koncert Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu v najväčšom festivalovom stane. Koncert bude pripomienkou tragédie z roku 2009, bude venovaný pamiatke Martina Kašáka a Nikoly Kapkovej, ako aj pamiatke Davida Horního, ktorý zomrel počas balenia festivalu v roku 2006. Symbolicky zaznejú vo svetovej premiére tri diela mladých slovenských skladateľov – Lucie Chuťkovej, Michala Paľka a Mira Tótha. Spolu s tromi novými dielami zaznie aj Prvá symfónia Ilju Zeljenku. Dirigovať bude Marián Lejava.

ZOHRA – prvý afganský ženský orchester

Koncert ZOHRA na Svetovom ekonomickom fóre nebol pre mladé ženy len ich prvým vystúpením mimo rodnej krajiny, ale vlastne aj prvým vystúpením, pred ktorým bola ich jediným nepriateľom tréma. Doma sa okrem nej musia častokrát vysporiadať s rôznymi hrozbami od osobných invektív až po vyhrážky bombovým útokom (ku ktorému už došlo napríklad voči zakladateľovi školy, pod ktorú súbor patrí). Členky súboru patria medzi prvé ženy vo svojich rodinách i celej krajine, ktoré za posledných 30 rokov študovali hudbu. Vo veľmi krátkom čase si tieto odvážne muzikantky získali uznanie médií ako BBC, NPR, CNBC, The New York Times, Le Figaro, La Repubblica a mnohých ďalších. Okrem koncertu v Davose vystúpili aj v ďalších európskych mestách. Berlínsky koncert sa uskutočnil len mesiac po teroristickom útoku na miestnom vianočnom trhu, pričom dievčatá ho venovali práve obetiam útoku. Súčasťou repertoáru bola aj Beethovenova Óda na radosť. „Afganistan by sa mal vydať na rovnakú cestu ako každý iný národ a naše dievčatá by sa mali rovnako tešiť zo slobody ako ich rovesníčky mimo Afganistanu,“ povedal pre NPR zakladateľ školy a súboru Ahmad Sarmast. Mladé členky orchestra vo vyšívaných pestrofarebných kostýmoch sú pripravené podeliť sa so svetom o ich kultúru i posolstvo nádeje.

Little Big – ruský virálny fenomén

Little Big je rave/hip-hopový fenomén z Ruska, ktorý ovládol európsku tanečnú scénu svojimi nákazlivými hitmi ako „Skibidi“, „Faradenza“, „LollyBomb“ či „Big Dick“. Ich vtipné videá majú na YouTube už takmer 700 miliónov pozretí. Little Big sa označujú za satiricko-umeleckú kolaboráciu, ktorá hyperbolizuje a paroduje najrôznejšie stereotypu o Rusku, resp. východnej Európe. Aktuálne sú na turné, v rámci ktorého sa včera predstavili v Bratislave. Sabrina Faramarzi z portálu Medium.com označila ich piatkový koncert v Berlíne za jeden z najbizarnejších a zároveň najpôsobivejších koncertov, aké kedy zažila a ďalej v texte uviedla, že majú potenciál stať sa najzaujímavejším hudobným exportom Ruska. Necelé dva mesiace po slovenskej premiére vystúpia Little Big aj na Pohode 2019.

TOKiMONSTA

Americká producentka a DJka TOKiMONSTA spolupracovala s umelcami ako Anderson Paak, Sleah Sue či Jessie Ware. Je prvou umelkyňou, ktorá vydala album cez vydavateľstvo Brainfeeder Flyinga Lotusa. V roku 2014 sa predstavila aj ako lektorka účastníkov Red Bull Music Academy. Po albume Fovere podstúpila operácie mozgu pre raritné ochorenie Moyamoya, čo ju na chvíľu pripravilo o sluch i o schopnosť rozprávať. Napriek tomu sa zakrátko vrátila s úspešným albumom Lune Rouge, ktorý viaceré médiá označili za jej najlepšiu nahrávku doposiaľ a vychválil ju aj Billboard, ktorý ju v marcovom vydaní dal na obálku časopisu. Za album bola vôbec ako prvá žena nominovaná na Grammy v kategórii Best Dance / Electronic Album.

Ida Kellarová a Čhavorenge s Českou filharmóniou

Ida Kellarová príde na Pohodu so speváckym súborom Čhavorenge v unikátnom spojení s Českou filharmóniou. Čhavorenge znamená v preklade „deťom“ a práve na rozvoj talentovaných rómskych detí z českých a slovenských osád je zameraný tento projekt. „Rómskym deťom chýba pocit, že sú v spoločnosti vítané. Snažíme sa pre ne vytvárať prostredie, ktoré ich motivuje, aby sa nevzdávali svojich snov a cieľov a aby išli za naplnením svojho životného príbehu,“ vraví o projekte jeho zakladateľka Ida Kellarová. Súčasťou Čhavorenge sa svojho času stali aj členovia skupiny Chalani z chatrče z osady Budulovská v Moldave nad Bodvou. Projekt natoľko nadchol riaditeľku základnej školy v Moldave Andreu Papp, že založila na svojej škole niečo podobné – zbor Savorenge, ktorý už odohral aj spoločný koncert so žiakmi miestnej umeleckej školy. Savorenge sa počas koncertu symbolicky pridá k svojmu vzoru Čhavorenge.

Aj tento rok pokračuje Pohoda s Ambasádorským programom, do ktorého sa za rok zapojilo takmer 200 ľudí. „Program je odmeňovacím systémom pre našich stálych návštevníkov, ktorí šíria dobré meno festivalu a sú často dôvodom, prečo k nám po prvý raz prichádzajú aj ich priatelia. Ambasádori za svoje aktivity „zbierajú slnečnice“, ktoré môžu vymeniť v našom shope za odmeny od ponožiek a tričiek po lístky na Pohodu. Pokračujeme aj s iniciatívou Pohoda F(Lovers). Návštevníkov by sme opäť radi pozvali, aby prišli na letisko s kvetmi. Pre ďalší rozvoj letiska tento rok nemôžeme vysadiť kvetinovú lúku, no kvety podľa nás k Pohode patria. Po včerajšom stretnutí poroty Pohoda Visual Art Contest poznáme aj vybraný návrh piateho ročníka súťaže. Kundy Crew budú priamo v našom areáli vytvárať svoje radikálne veľkoplošné výšivky s názvom „Trpezlivosť“,“ informujú organizátori.

Kedy vystúpia najznámejšie mená?

Počas otváracieho dňa 23. Pohody zahrá na hlavnom pódiu miláčik nášho festivalu – izraelská kapela Lola Marsh, po nich zahrá britská kapela The 1975, ktorá ovládla aktuálny ročník Brit Awards a následne víťaz Mercury prize – londýnsky raper Skepta. „Na Orange stagei si koncertmi The Plastic People of the Universe & Filharmonie Brno a Bolo nás jedenásť pripomenieme 30. výročie Nežnej revolúcie. Najväčší stan bude patriť slovenskej produkcii, v poradí SOSr, Para a Luvver. Na záver ich doplní francúzsky producent Vitalic.

V piatok večer vystúpi na hlavnom pódiu Mac DeMarco a po ňom jedna z najlepších hip-hopových skupín histórie – legendárni The Roots. Následne sa na Urpineri predstaví švédska indie popová hviezda Lykke Li. Druhý najväčší stage si podmania hviezdy britského soulu. Najprv zaspieva návštevníkom Pohody Lianne La Havas po nej aj víťaz BBC's Sound, dvakrát nominovaný na Mercury Prize – Michael Kiwanuka. Arénu Slovenskej Sporiteľne roztancujú v piatok v noci umelci z USA – Death Grips, Jeff Mils a Veronika Vasicka.

Sobota prinesie mimoriadne tanečný program na Orange stagei, kde sa postupne predstavia Donny Benét, Sofi Tukker, Little Big a Mura Masa. Hlavný stage si podmaní charizmatická francúzsko-anglická herečka a muzikantka Charlotte Gainsbourg a po nej dá bodku za Pohodou 2019 zakladateľ a spevák legendárnych Oasis s nezameniteľným hlasom Liam Gallagher. V najväčšom stane zahrajú IC3PEAK, Haiku Hands, TOKiMONSTA a Dimension.

„Aktuálne máme potvrdených takmer 80 mien z 25 krajín sveta, mnohé ďalšie ešte pribudnú. Už čoskoro zverejníme novinky týkajúce sa Visual Stage-u, Family parku, Klubu pre alternatívnu elektroniku, debatných stanov, divadla, tanca, ako aj komfortu a služieb Pohody 2018. Novým stageom Pohody 2019 bude stan Magic Miror, ktorého špecifikom bude večerná produkcia výhradne určená pre dospelé osoby.“

*„Tešíme sa na vás už o necelé dva mesiace na 23. ročníku festivalu Pohoda, ktorý pred pár dňami zaradil The Independent medzi 12 najlepších európskych festivalov tohto roka. Dovtedy si jeho atmosféru môžete priblížiť pri aftermovie z Pohody 2018: https://youtu.be/VNCeKsnnDZE …resp. pri sledovaní dokumentu „22“ z minulého ročníka Pohody režisérky Lucie Kašovej, ktorý už dnes večer premietneme v premiére v štúdiu č. 2 a od zajtra bude dostupný na našom YouTube kanáli,“ dopĺňajú oragizátori

Značky: Festivaly