Kapela Žabí Rauš vás v novom videoklipe zoberie aj do New Yorku

Kapela Žabí Rauš vás v novom videoklipe zoberie aj do New Yorku

Bratislavská kapela Žabí Rauš v zložení Filip Pokorný, Šteffi Kovalčík, Adam Šamaj a Matej Piliar sa na slovenskej hudobnej scéne pripomína novým videoklipom k piesni Kade vedie cesta.

Pieseň Kade vedie cesta o neobyčajne – obyčajnom hľadaní cesty životom dopĺňa vizuál v podobe pestrej mozaiky záberov z kontrastných prostredí, kde každý jeden z chalanov objavuje „to svoje“. V amerických uliciach New Yorku, v uličkách starého bratislavského mesta, po chodníkoch očarujúcej slovenskej prírody, všade tam sa protagonisti videoklipu pohybujú, žijú si svoj príbeh, hľadajú sami seba a svoju spriaznenú dušu.

Gitarista Adam opisuje zrod pesničky s úsmevom: „Na jednom bratislavskom koncerte sme si sadli do noty s dvomi talianskymi turistkami. Vyšli sme spolu do ulíc a príchuť nočného starého mesta sme si užili naplno. Baby však na druhý deň museli odletieť domov a ráno sme si hovorili – Kde sú naše skvelé parťáčky?“ Spevák Filip sa zasmeje a zacituje z textu piesne: „Odleteli ako lastovičky“. Potom trochu vážnejšie dodá: „Pre mňa je táto skladba aj o tom, že asi je v poriadku občas sa cítiť stratený, pokiaľ sa človek neberie príliš vážne, dokáže si udržať nadhľad a štipku srandy. Každý z nás môže niekedy zabudnúť, kade vedie cesta…“

Video: Žabí Rauš - Kade vedie cesta

Pri nakrúcaní klipu si každý zo štvorice muzikantov zvolil svoju „vlastnú“ cestu. Filip s permanentne vybitým mobilom pod vplyvom mrazivých marcových dní sa bez navigácie v newyorských uliciach doslova opakovane strácal, nachádzal, a zároveň všeličo objavoval. Adam sa spokojne kochal horským prostredím žilinského kraja a svoju spriaznenú dušu skúšal nájsť pri skejtovaní v dedinách pod horami. Basgitarista Matej stavil na jeden z najstarších trikov pri vábení dievčat – na psa. "Vykračujem si so svojim psím kamošom po meste. Pes je absolútne šťastný, nech cesta vedie hocikam. Hlavne, že nie je sám, že má pri sebe svojho pána. Refrén pesničky by v podstate mohol spievať aj pes,“ žartuje dredatý Matej. Bubeník a spevák Šteffi v klipe ako jediný pôsobí, že smer svojej súčasnej cesty životom našiel. V synovi – ako pečati lásky, rovnako ako napríklad v adrenalínovom hraní hokejbalu.

Videoklip si kapela Žabí Rauš produkovala svojpomocne. Pomocou selfie-sticku a Gopro kamery si každý člen skupiny natočil svoje zábery, ktoré Filip na záver postrihal do ucelenej podoby.* „Dobrý hudobný klip nemusí byť postavený na špeciálnych efektoch. Stačí otvoriť oči a zachytiť to, čo sa deje okolo nás. Väčšinou to býva to najzaujímavejšie a najpravdivej­šie,“* poznamenáva Šteffi.

Malým bonusom pre hudobných „fajnšmekrov“ sú zábery z nahrávacieho štúdia v Brooklyne – BC Studio. Producent Martin Bisi v krátkych sekvenciách odhaľuje pre diváka priestory, kde sa v sedemdesiatych rokoch nahrávali klasické albumy napríklad od Sonic Youth, alebo kde v etape  rozbehu kariéry nahrávala Whitney Houston. Medzi skvosty štúdia patrí aj mixpult, na ktorom sa zvukovo zapisoval album Davida Bowieho.

Videoklip k pesničke Kade vedie cesta si v hudobnom éteri už hľadá svoje miesto. Klip je zároveň predzvesťou momentálne pripravovaného prvého dlhohrajúceho CD s názvom Nemáme nič, čo nemáme.