Hrdina dokumentu Searching for Sugar Man – Rodriguez opäť na Slovensku

Hrdina dokumentu Searching for Sugar Man – Rodriguez opäť na Slovensku
foto: Michal Augustini

Už túto nedeľu vystúpi v bratislavskej Starej Tržnici hlavný hrdina oscarového dokumentu Searching for Sugar Man – Rodriguez.

Jeho hudobný i životný príbeh možno označiť za jeden z najsilnejších v dejinách hudby. Kým jeho piesne sa kopírovali v miliónoch, inšpirovali bojovníkov proti apartheidu, on doma pracoval na stavbách. Jeden z najlepších pesničkárov z konca éry hippies sa napokon dočkal zaslúženého uznania vďaka spomínanému dokumentu Searching for Sugar Man.

Silný bol aj jeho príbeh s Pohodou. „Trvalo šesť rokov, kým sme ho dotiahli na náš festival, a keď už raz prišiel, nechcel odísť. Napokon sa stal posledným zahraničným účinkujúcim, ktorý opustil náš areál. Medzi rečou spomenul dve vypredané show v Royal Albert Hall a že by sa rád vrátil na Slovensko čo najskôr,“ uvádzajú organizátori festivalu Pohoda.

Ku koncertu v jednej z najprestížnejších sál na svete tak pridá len jeden koncert – 30. septembra môžete vidieť tohto fantastického pesničkára s neuveriteľným hudobným a životným príbehom v Starej Tržnici. Intímnu atmosféru jeho piesní si budete môcť vychutnať tak, ako ich zložil, nakoľko pôjde o výnimočné sólo vystúpenie. Koncert otvorí talentovaná skladateľka, klaviristka a speváčka Andrea Bučko.

Rodriguezova tvorba

Debutový album Sixta Rodrigueza Cold Fact koprodukoval Dennis Coffey (pracoval s umelcami ako Marvin Gaye, Stevie Wonder, The Temptations…). Druhý Coming from Reality produkoval Steve Rowland (The Cure, Boney M). Bývalý šéf Motown o ňom hovoril dokonca ako o jednom z piatich umelcov, ktorí sa ho najviac emocionálne dotkli (a to pracoval s ľuďmi ako Bill Withers, Miles Davis, Michael Jackson, Steview Wonder, Quincy Jones). Rodriguezov pesničkársky talent prirovnávali k Bobovi Dylanovi. Výsledok? Prvý album sa neujal a druhý bol taký „prepadák“, že vydavateľstvo s ním rozviazalo zmluvu dva týždne pred Vianocami. V roku 1976 si kúpil v Detroite opustený dom za 50 $ (v ktorom žije dodnes). S hudbou postupne nadobro skončil a napriek tomu, že na univerzite vyštudoval filozofiu, sa živil prevažne ako nádenník na stavbách.

Prekonal Elvisa

13 333 km juhovýchodne od jeho domova, v Juhoafrickej Republike, sa medzičasom stal kultom a jeho piesne inšpiráciou bojovníkov proti apartheidu. Jeho albumy niekoľkonásobne prekonali (v predajnosti) nahrávky Elvisa Presleyho, pričom väčšina sa šírila nelegálne. Piesne ako „Establishment Blues“ i „Sugar Man“ boli tŕňom v oku (uchu) cenzorov, ktorí ich zakazovali a systematicky likvidovali nosiče, na ktorých sa nachádzali.

Medzi fanúšikmi sa postupne šírili legendy o jeho živote a smrti – kariéru i život vraj ukončil samovraždou priamo na pódiu. Všetko sa zmenilo, keď v roku 1997 objavila Rodriguezova dcéra stránku, ktorá pátrala po jej otcovi. Kontaktovala autorov webu, tí dohodli koncerty, pričom po príchode do JAR Rodriguez každý jeden vypredal (do krajiny sa následne niekoľkokrát vrátil). Napriek obrovskému úspechu v Južnej Afrike sa vrátil domov a pokračoval v dovtedajšom živote v ústraní.

Video: Rodriguez - I Wonder (Lyric Video)

Známy vďaka dokumentu

Uznanie nielen doma mu priniesol dokumentárny film švédskeho režiséra Malika Bendjelloula Searching for Sugar Man, ktorý získal Oscara i cenu BAFTA. Následne vystúpil v najznámejších amerických talkshow „Late Show with David Letterman“, „The Tonight Show with Jay Leno“ i v britskej „Later… with Jools Holland“ a predstavil sa na festivaloch ako Glastonbury, Sasquatch či Montreux Jazz.

Jeho piesne prerábajú najslávnejšie kapely, objavujú sa vo filmoch a počúva ich už generácia jeho vnúčat. Sixto Rodriguez, hrdina jedného z najneuveriteľnej­ších hudobných príbehov v dejinách, zahral svoje nádherné piesne aj na tohtoročnej Pohode a sme veľmi radi, že na Slovensku opäť zaznejú 30. septembra v bratislavskej Starej Tržnici.

Bratislavsý koncert aj s Andreou Bučko

Koncert otvorí talentovaná skladateľka, klaviristka a speváčka Andrea Bučko, ktorú prirovnávajú k Tori Amos či Norah Jones. V roku 2012 vydala debut „In the middle of“, následne album „Polarity“ (2015) a túto jar jej vyšiel album „Escape“, ktorý vznikol počas takmer dvojročnej rezidencie v Paríži. Na tejto mimoriadne intímnej nahrávke spolupracovala napríklad s irackým maliarom i politickým utečencom Mudim a nachádza sa na ňom aj duet so spevákom známej brazílskej kapely Vanguart Heliom Flandersom.

Pre absolventku divadelnej réžie na VŠMU sú typické aj výrazné klipy, v ktorých spája tanec, výtvarné umenie a divadlo. Andrea účinkovala na Jazz fest Wien, Mea jazz fest, Royal Park music festival Brussels, Pinoy Jam Paris, na bratislavskom TEDx-e, Bratislavských jazzových dňoch a pravidelne hrávala v Orphéé privé music club v Paríži. Budúci štvrtok sa predstaví na Waves Vienna a pár dní na to aj v Starej Tržnici v rámci jediného jesenného koncertu Sixta Rodrigueza v strednej Európe.

Program
18.30 Door open
19.30 Andrea Bučko
20.15 Rodriguez

Predpredaj vstupeniek:
www.pohodafestival.sk/…arej-trznici https://tootoot.fm/…26028c369fe3

Značky: Koncerty