Festival Fraj prinesie na Gemer koncerty, výstavy, divadelné predstavenia, čítačky, diskusie či workshopy

Festival Fraj prinesie na Gemer koncerty, výstavy, divadelné predstavenia, čítačky, diskusie či workshopy

Po zrušení veľkých letných festivalov ako Pohoda či Grape, nezostalo fanúšikom umenia veľa možností kultúrneho vyžitia. Vykompenzovať sa to snažia malé lokálne podujatia. Jedným z nich je multižánrový festival Fraj, ktorý sa uskutoční 21. a 22. augusta v Rimavskej Sobote.

„Našim cieľom je priniesť do mesta alternatívnu kultúru a vytvoriť tak protiváhu komerčným podujatiam, ktorých je u nás dostatok. Chceme vytvoriť niečo ako regionálnu miniverziu Pohody, kde návštevníci zažijú kontakt so známymi umelcami, ktorí v našom regióne bežne nevystupujú, ale zároveň prídu objavovať novú, nepoznanú kultúru,“ hovorí riaditeľ festivalu Tomáš Bálint, ktorý má na svedomí aj projekty Ťahaj domov, Konfereska či Kvízmajster.

Hlavným lákadlom druhého ročníka festivalu je skupina Para. Okrem nej návštevníci zažijú koncert Zuzany Mikulcovej, čítačku Michala Hvoreckého, diskusiu o klimatických zmenách so Zuzanou Kovačič Hanzelovou či humoristický podcast Lužifčák.

Divadlo na festivale Fraj zastúpia Juraj Mitro so svojou inscenáciou Cesta kolem mého pokoje a Divadlo Houže s bábkovým predstavením Vlk na Mesiaci. Na Fraji sa zastaví aj Potulná galéria, ktorá prostredníctvom mobilných výstav, performance a koncertov upozorňuje v slovenských regiónoch na potrebu kriticky myslieť.

Novinkou festivalu je aj spojenie s etablovaným projektom Transistor, ktorý obstará sobotnú afterparty.

Organizátori veria, že okrem miestnych sa im podarí prilákať aj ľudí zo vzdialenejších regiónov: „Rimavská Sobota je známa najmä vysokou nezamestnanosťou a aj prostredníctvom tohto festivalu by sme chceli mesto prezentovať v inom svetle, pretože sme presvedčení, že má čo ponúknuť. Bohatá história, pôvabná architektúra a blízkosť národných parkov môžu byť príjemným doplnením návštevy festivalu,“ dodáva Tomáš Bálint.

Kompletný program a lístky na festival nájdete na webovej stránke: www.fraj.sk.